Reklama

Reklama

Muž na laně

  • Velká Británie Man on Wire
Trailer 2

Obsahy(1)

7. srpna 1974 byl spáchán „umělecký zločin století“. Pachatelem byl francouzský vizionář, pouliční umělec, kapesní zloděj, provazochodec a především snílek, který by pro uskutečnění svého snu neváhal i zemřít – Philippe Petit. „Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně,“ říká dnes francouzský dobrodruh, který ilegálně přešel po ocelovém laně mezi newyorskými „dvojčaty“, v té době nejvyššími budovami světa. Samotná příprava akce zabrala Petitovi a jeho skupině spolupracovníků osm měsíců. Ve strhující rekonstrukci poskládal režisér James Marsh vzpomínky všech zúčastněných, z nichž je zřejmé, že i když byla akce promyšlena do nejmenších detailů, stačilo málo a na titulních stránkách světových deníků by fotka Petita procházejícího se téměř půl kilometru nad zemí mezi „dvojčaty“ chyběla. Skvěle dramaturgicky vystavěný snímek s napínavou dramatizací této unikátní akce využívá množství autentických záběrů a fotografií, které si Petit a jeho spolupracovníci pořizovali, a ve vhodných chvílích nechává naplno vyznít působivou hudbu Michaela Nymana. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (166)

dormouse 

všechny recenze uživatele

Film vlastně vypráví o přípravách Philippa Petita přejít po laně mezi budovami WTC a o samotné akci. Díky tomu je samozřejmě přeplněn hovory, v nichž všichni zúčastnění popisují sebemnší detaily. Ale i přes tyto "mouchy" (zdlouhavost rozhovorů) se podařilo na diváka přenést to nezměrné nadšení, touhu a radost z každého úspěchu. A když Philippova přítelkyně vypráví, jaká to byla krása, vidět kráčet člověka proti obloze mezi Dvojčaty, věříte ji. A věřím i tomu, že v tom okamžiku-trvajícím 45 minut, byt Philippe Petit blíže bohu než kdokoli kdykoli z nás. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Forma pripomínala predĺženú epizódu britsko-amerického dokumentárneho seriálu "Prežiť", kde sa aktéri dostávajú do ohrozenia života, často na základe vlastnej dobrovoľnej adrenalínovej aktivity (horolezectvo, turistika). Prechod po lane medzi výškovými objektami mesta je súhrn extrémneho rizika, performancie a vytvorenia pôsobivého objektu pre adrenalínové fotky. Obsahom dokumentu je cesta za snom mladosti - prejsť na lane medzi dvojičkami. Naplnenie sna skrýva v sebe nelegálne aktivity akými sú falšovanie dokladov, oklamanie strážcov budovy a samotné napnutie lana. Miestami zaujímavé zábery akrobatickej zručnosti sa striedajú s množstvom výpovedí tváriacich sa, akoby všetko to detailné popísanie akcie a vzťahov medzi jej aktérmi sa stalo len veľmi nedávno a nie pred 35. rokmi, kedy ale v skutočnosti zo subjektívnej pamäte ostávajú zväčša len zdeformované spomienky. Ale nič to - výkon to bol úctyhodný, i keď pre mňa osobne rovnako zbytočný ako napríklad olympijské rekordy. Spomenutý seriál i tento film sa napája na obľúbené motivačné diela, dodávajúce nádej maximálne možným roztiahnutím obsahu dvoch základných téz "Máš na to!" a "Ak naozaj chceš úspech sa dostaví!". ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Všichni máme svůj životní sen, ale pouze někteří jej uskuteční. Šílenost o přechodu mezi dvojčaty World Trade Centera má opravdu podmanivou hudbu a hlavně z Philippe Petita doslova sálá jeho nadšení pro věc. Jen málo kdo dokáže obětovat celý život pro 45 minut ve výšce 450m. Jeden z nejpůsobivějších dokumentů co znám. ()

MORION 

všechny recenze uživatele

skutocne dobre urobene, krasne zabery a vyborna hudba. odpovedajuca gradacia (niekto tu spominal nudu? to asi videl iny film) a uprimne spovede zucastnenych.. aj ked prave hlavny predstavitel mi prisiel ako trochu (trochu dost:) magor, inak by to asi nedokazal. dokument nesie okrem toho aj iste posolstvo.. rozhodne odporucam ()

Ulrich 

všechny recenze uživatele

Ani nepamatuji, jestli jsem nekdy videl dokument, o kterem bych mohl rici, ze je nadherne natoceny. U Man on Wire bych se ale pod toto tvrzeni i podepsal. Zpusob, jakym dej graduje az k popisu hlavniho "umeleckeho zlocinu stoleti", ktery je zde znazornen pouze slovem a pouzitim fotografii a hudby je v ramci dokumentarni formy vec opravdu nevidana. Taky se mi libilo, ze film si nehraje na nic vic, nez je - popis jedne udalosti a vypraveni o jednom cloveku. Pritom velmi lehce mohl zklouznout az nekam k politice (prece vime, mezi jakymi budovami to prechazi), kde bych ho velmi nerad videl. Takto zustane Man on Wire neco, o co by v pripade politizace prisel - nadcasovost. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Reportér ve vrtulníku popisující Philippovu chůzi v čase v 1:20:50 je Neil Bush, dopravní reportér a pilot pro WCBS NewsRadio88. (glitter)
  • Poté, co jsou Philippe Petit a jeho krajané vzati do vazby, jsou vyšetřováni policií. Frázi "Man on Wire" je pak možné zahlédnout napsanou na jednom z policejních záznamů, který dokumentoval daný incident. (glitter)
  • Druhý najlepší film všetkých čias na populárnom americkom webe Rotten Tomatoes. (Magazine)

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama