Reklama

Reklama

Šičky

(festivalový název)
  • Bulharsko Šivački (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tři přítelkyně se odhodlají uniknout beznadějné nezaměstnanosti, jež vládne v jejich rodném městě, a rozjedou se do Sofie. Jsou odhodlány přijmout jakoukoli práci a společně hledat jakýkoli byt. Díky náhodnému setkání na rušné ulici metropole se nejpohlednější z dívek podaří dostat práci servírky v baru. Všechny tři pak sdílejí obskurní podnájem s manželským párem a bohémským muzikantem. Zatímco ta nejšťastnější se pozvolna odpoutává, díky svému ženskému kouzlu, obě méně úspěšné kamarádky se musí spokojit s bídně placenou prací. Ta podnikavější vsadí časem na lásku, což ji málem stojí život. Plyne čas a s ním odplouvají i iluze, jež je vedly do velkoměsta. Sešívat díly luxusního spodního prádla jistě nebylo snem žádné z nich, ale když ztroskotá poslední pokus o zvrácení běhu věcí, nezbývá než smířit se s osudem – a ten, jak známo, bývá někdy nevyzpytatelný a může mít v zásobě překvapení. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Pěkné překvapení, které dle slov samotných reprezentantů filmu navrátilo do bulharských kin velké množství diváků. Film vypráví autentický příběh, jejímž hlavními postavami jsou tři mladé švadleny - Dora, Elena a Katya, které se díky špatným platovým podmínkám rozhodnou opustit své venkovské prostředí a společně se tak vydávají do ulic Sofie za vidinou lepší pracovní příležitosti. Realita je však trochu jiná, než si ji představují a jejich iluze jsou brzy roztříštěny na prach. Katya získá práci servírky pod vedením místního pimpa jménem Misho, zatímco Dora a Elena se uchytí jen jako prodavačky v řeznictví. Katya se ale za zády svých kamarádek postupně "vypracuje" a stane se z ní mladá panička a tak se od nich i odstěhuje. Každá se pak snaží najít svou vlastní identitu a uspět v nehostinném prostředí velkoměsta. Snímek je depresivní a vtipný zároveň, plný emocí, vyzařuje z něj jistá dávka lidskosti a spolu se svěžími hereckými výkony mladých protagonistek (především Eleny) jsou Shivachki naturalistickým a příjemným zážitkem. (7/10) [MFFKV 2008] ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2008 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce - 90%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.4/232 ()

Galerie (5)

Související novinky

Letní filmový maraton Vsetín

Letní filmový maraton Vsetín

07.06.2011

Letní filmový maraton 2011 (kino Vatra, 10. – 12. 6. 2011) bude největší souvislou přehlídkou bulharského filmu v České republice. Program nabídne 11 bulharských snímků. Hlavní téma BULHARSKÝ FILM… (více)

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama