Reklama

Reklama

Tablo

(festivalový název)
Maďarsko / Německo, 2008, 120 min

Režie:

Gábor Dettre

Kamera:

Zsolt Tóth

Hrají:

Zoltán Mucsi, Kamilla Fátyol, Anna Györgyi, Ági Szirtes, Géza Tordy, Oszkár Nyári, Imre Csuja, Péter Scherer, Ioan Gyuri Pascu, Erika Bodnár, Ferenc Borbiczki (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Romský policista Karcsi žije se Švédkou Evou. Jednoho dne je přivolán k vraždě bohatého kšeftaře Schultera. Začne případ vyšetřovat, vyslýchat sousedy i podezřelé a rozplétat složitou situaci, kterou si sám ještě více zkomplikuje. Tablo je pozoruhodné, temné, groteskní krimi, které připomene loňského karlovarského vítěze Severní blata. Adaptace novely Ákose Kertésze je podařený žánrový film, plný černého humoru a surreálních situací. Opulentně řetězí podivné obrazy, až postupně začne vystupovat ústřední příběh charizmatického policisty, který musí bojovat tak trochu proti všem, přesto jde neochvějně za pravdou, zároveň to je ale omylný člověk jako my všichni. To vše utváří groteskně temnou, hořkou výpověď o krutosti dnešního světa a lidí v něm žijících, skrze hlavní postavu se film vyjadřuje i k rasové problematice a rasismu – nebo spíš ke vztahu mezi jakýmikoli minoritami a majoritou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Pán Dettre chcel natočiť zaujímavý a záživný maďarský krimi na základe toho, že hlavnou postavou bude Róm. S tým nie je žiadny problém, s tým však áno, že na tom založená koncepcia filmu funguje len čiastočne. Nahota (erotické a ľahko pornografické scény), škaredé slová a slabšie násilie sú primerané, ale nie vždy je medzi nimi spojitosť. Z filmu je cítiť, že chce prísť nejakým morálnym ponaučením. To však niekde medzi druhou polovicou a záverom filmu sa stratilo. Osobné hodnotenie: 66% (**) ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 2.08/118 ()

Reklama

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

No nevím, nebylo to špatné, ale myslím, že méně přímých záběru na povadlé penisy a seschlá ňadra by filmu prospělo... ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama