Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Moc nesadlo. V istých momentoch klišoidné a dokonca daktoré scény až podpriemerné, ale film dosiahol svoj učinok-znechutil. Tam kde práve Hostel alebo Lidská stonožka stávala iba na brutalnosti a gore všeobecne, tak tu Mum and Dad vsádza na psychickú stránku diváka, kde ho potrápi tak isto ako práve Perry Bensonovu. Proti hiexplotationu vobec nič nemám, dĺžka je úplne akurat, výber hlavného psychoša úplne výborne (s Laurencom H. (s Lidskej stonožky) by si mohli podať ruky) a záver priamo až nekompromisný a absúrdny. V podstate kvoli záveru som zvyšil ešte na tú jednu hviezdu, kde je to práve krvavé inferno a revenge-jazzova hudba pritom úplne sadla. Nesom z toho priamo nadšený, ale celkom Angličania prekvapili. Porovnávať toto s Srbákom je dosť blbé-pretože tú absencia brutality nebola až tak veľka..50% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Huh... tak tohle jestli vážně pustili v telce Anglánům na Vánoce, musel spoustě z nich v krku zaskočit ten jejich krocan nebo pudding nebo co... A nám Čecháčkům zase nezbývá než závidět, jak jsou jinde pokrokoví - to my se o Štědrém dnu dočkáme leda Mrazíka nebo Pyšné princezny nebo čeho vlastně. A Mum & Dad se u nás vydává málem za film pro devianty. A přitom je to tak krásný příběh o rodinných hodnotách a tradicích, zakončený hřejivou vánoční oslavou v kruhu nejbližších. Mamka, dcera i syn typově vhodní a dobře zahraní, jen ten taťka mi nějak moc nesedl, byl spíš směšný než děsivý, tvůrci mohli myslím vybrat vhodnějšího chlápka, který by víc vypadal jako nevyzpytatelné a sadistické hovado, než tenhle pupkatý dýchavičný bačkora... Velmi blízce příbuzný film: http://www.csfd.cz/film/267507-loved-ones-the/komentare/ / A ostatně soudím, že plánované cenzurování "sprostých" slov v komentářích musí být KURVA zničeno! ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pokud si někdo z bližního svého udělá lampičku, pak nemá všech pět pohromadě. Na rovinu je třeba říci, že se jedná o pěknou čuňárnu, a já si nejsem zcela jist, zda mělo jít o sociální sondu do soukromí zvrácené rodiny, či o exhibici úchylných tvůrců snímku. Poněkud mě v úvodu zaskočilo, že na produkci se podílela BBC... Pravda je, že horrorová je tak poslední čtvrtina, jinak jde s nadsázkou o drama postav, z nichž není ani jedna zcela normální ( a ta, co možná je, nebude dlouho). Absolutní beznaděj hlavní hrdinky se změní na poslední chvíli, kdy začne zoufalý boj o život. Jako výpověď o společnosti snímek příliš nepůsobí, snad i proto se neobjevila oblíbená věta: podle skutečné události... Herecké výkony obstojné, přínos filmu diskutabilní. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Milá to anglická rodinka. Taká obyčajná... To normálne dojdete prespať a zobudíte sa s prerezanými hlasivkami, nejaká starnúca ženská vám pchá to chrbta ihly, fotrík vedľa reže prebytočné mäso a ku raňajkám si navyše môžete kludne pustiť porno. Ak máte radi sado maso, naštve vás vlastne len fakt, že ste sa stali obeťou šikany zakomplexovanej upratovačky. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jééééžišmarjáááá, to zas byla jednou úchylárna, jakou mám rád! O třídu míň znepokojivější, za to o třídu brutálnější než hodně podobný, novější Řetězák, který se mi líbil o malinko víc. Všem magorům a úchylákům vřele doporučuju. Merry Christmas přeje mamka a taťka! 75% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)

Reklama

Reklama