Reklama

Reklama

Napsáno

(festivalový název)
Experimentální
Jižní Korea, 2007, 87 min

Obsahy(1)

V souvislosti s hereckým projevem i diváckým prožitkem se v recenzích mnohdy píše o „sžití se s postavou“. Jenže je to doopravdy sblížení, nebo má vztah lidí k fiktivním bytostem blíže k podmaňování či sadistickému ovládání? Sebereflexivní jihokorejský film rozvádí podobné otázky do komplexně pojaté úvahy o identitě postavy fiktivního příběhu. Muž A se probouzí zraněný ve vaně na neznámém místě, odkud je proti své vůli směrován na místa, kam nechce. Posléze potkává alter ego své autorky, svého hereckého představitele, který do světa příběhu vstupuje jako parazit, a vedlejší postavy, jejichž vlastní cíle jsou také nezávislé na směru předepsaném scénářem. Snímek vznikl v prostorách malého studia, které se samo stává dějištěm uvnitř filmu, a reflektuje veškeré úrovně filmových děl, od scénáře přes natáčení až po vlastní filmový styl a „oko“ kamery. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Naslund 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá v plánu používat po celou dobu filmu mozek na maximální výkon, ať dá radši ihned pracky pryč. Stejně tak je podmínkou nemít žádné nároky na děj, protože jde čistě o rozebírání několika vztahů mezi scénáristou, hlavní postavou, hercem, který ji ztvárňuje, štábem a bůhví čím dalším, co jsem ještě nepostřehl. Osobně jsem si absenci děje uvědomil až příliš pozdě a tak mi vlastně unikla první polovina filmu, kdy jsem jen bezdušně tápal. Ne každý měl tu trpělivost a to se projevilo na mnoha prchajících divácích ze sálu. Z toho, co jsem pochytil, jde o téměř geniální scénář, který však není až tak určen pro lidi. Určitě si najde pár skalních fandů, kteří jej budou dlouze rozebírat, ale pro ostatní už schůdný nebude. Kdyby na mě nepůsobil film tak depresivně, určitě bych mu dal ještě jednu šanci, ale takto mu ji pravděpodobně nedám. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Mě se to docela líbilo. Asi tím, že jsem se vydržel soustředit celou dobu. Je to originální a technicky na výši. Kamera a střih mi přišly skvělý, mě se tenhle roztěkaný, přefiltrovaný a psychedelicky stříhaný styl líbí. A ten hororový konec byl moc pěkný a nápaditý. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jako kontrast na filmovém festivalu je tento snímek darem z nebes. Jeho vizuální stránka je jedinečná, stejně tak jako hrátky s příběhem. Doufám, že se časem náš naratolog Douglas odhodlá pořádně rozebrat jeho podstatu. I tak ale nepopírám to, že na jedné z projekcí v jisté nafukovačce se to nejzajímavější dělo mimo plátno... ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Více než samotný film mě zaujaly okolnosti jeho vzniku, které vyplynuly na povrch při diskuzi s mladým režisérem-debutantem po projekci. Za 20 tisíc dolarů, natočené na koupenou HD kameru a sestříhané na domácím PC. Už vzhledem ke složitému střihu a přepálené stylizaci podobné třeba té v Em technicky zajímavý debut. Před začátkem nám bylo řečeno, že máme dávat pozor, což se mi dařilo víceméně půlhodinu, pak nastala totální rezignace, nechápavé zírání na plátno a dilema, jestli ten přestylizovaný mišmaš má nějaký smysl nebo si na to jen hraje. Několik postav dokola používá stejné deklamace, ocitá se mezi několika místnostmi v málo odlišných variacích na situace ze začátku... Divné. Otravně a chaoticky sestříhaný rádoby psychedelický pokus. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama