Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 1 (1986) (série)


Šest Napoleonů (S01E07)

(epizoda)
Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, 1986, 50 min

Obsahy(1)

Inspektor Lestrade přichází za Holmesem a Watsonem, aby jim pověděl o podivném řádění šíleného vandala, co ničí miniaturní Napoleonovy busty z obchodu Morse Hudsona. Holmesovi připadá příhoda spíše úsměvná, když ale následujícího dne dojde k vraždě na schodech domu novináře Harkera, jemuž byla také rozbita stejná soška, přestane Holmes brát ničení bust na lehkou váhu. Okamžitě pro něj také začne vandal i vrah představovat jednu a tutéž osobu. Policisté zatím neznají totožnost zavražděného, ale naleznou u něj fotografii neznámého muže. Holmes se intuitivně vydává do obchodu pana Hudsona, co muže z fotografie okamžitě identifikuje jako svého italského pomocníka Beppa. Také jim sdělí, že sošek Napoleona bylo celkem šest a k odhalení vrahova podivného motivu tak nezbývá než vypátrat ty zbývající. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím jestli byl nejlepší nápad dát na začátek po "columbovsku" co se ve skutečnosti stalo, bylo to pak ještě předvídatelnější než v originále. Jinak Brettova klasika, příhrává mu vydatně Lestrade, dokonce ho na konci málem rozbrečel (téměř doslovný citát z originálu, krásně přednesený Jeavonsem). Úvodní scéna v křeslech s doutníkem a drinkem byl vrchol požitku. Pro Marinu Sirtis to byla poslední role před nástupem do Star Treku, stydím se, nepoznal jsem ji hned. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dodržená předloha, odchylky minimální, celkově vynikající díl. Sice mi na něm vždy trochu vadilo, že samotná záhada šesti Napoleonů souvisí s jiným nedávno řešeným případem, s nímž divák není nikterak obeznámen, takže se pátrání vlastně nemůže účastnit, ale to je opět záležitost předlohy. A také mám určité pochybnosti ohledně způsobu rozbíjení bust, který by lehce mohl poškodit i žádoucí předmět. Jinak ovšem skvělý výběr vedlejších postav, z nichž některé jsou zároveň komickými figurkami, jako např. majitel obchodu s uměním (konspirace zjevně frčely už tehdy) či novinář londýnských listů, který je snad jediným člověkem, jenž má doma větší nepořádek, než mívá Holmes sám. K tomu zajímavé prostředí londýnského předměstí, prodejní galerie, továrny na sádrové odlitky i márnice, pohodový úvod v Baker Street, řada vtipných momentů (některé přidané tvůrci seriálu), Sherlock v roli iluzionisty a krásná pointa v podobě Lestradova uznání a Holmesova dojetí. Začátek domyšlený scénáristou a okořeněný vendettou pak italštější být snad už ani nemůže. A líbí se mi, když chudák Watson, který se po Holmesově boku často nenají ani nevyspí, to příteli pro jednou oplatí stejnou měrou. Další perfektní díl, jeden z těch nejhumornějších a nejzábavnějších, u něhož mne mrzí pouze to, že se nikdy nedozvíme, jak souvisí petržel v másle s rozčtvrcením rodiny Abernettiových. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím jedna z nejlepších epizod, co jsem viděl (ono totiž u tohodle seriálu hodně záleží na předloze) Jeremy Brett exceluje jako vždy a já jsem si náramně užíval to, jak si Sherlock Holmes užívá tupost inspektora Lestrada, kterýmu prostě nedocvaklo, že na těch rozbitejch Napoleonech něco prostě je. Nádherný taky bylo na konci to Holmesovo dojetí. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi překvapivě výborná epizoda, která v mnohém překonává povídku. Nápad s těmi soškami je vážně dost originální - vůbec, Doyle je mnohem originálnější než třeba Agatha, ale vraťme se k epizodě, u které jsem se velmi příjemně smál. Lestrade se diví a Sherlock se mu směje. Holmes a Watson před Lestradem hrají svůj příchod do bytu. A nakonec ta Sherlokova radost ! Brett je prostě borec, a tady exceloval víc než kdy dřív. takže opět krásný výsledek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anglickej škrobenosti tu konkuruje talianska horúca mentalita a prvé minúty si myslíte, že ste zapli iný seriál. Emócie dokonca prejavuje aj Holmes, i keď sa to snaží zakryť čo to dá. Divákovi zrejme dôjde skôr, ako sú do zločinov zapojení šiesti Napoleóni, ale vo veci je niečo väčšie a Holmes si bude musieť spojiť jeden nedávny prípad s tým, čo sa deje práve teraz. Epizóda patrí k výnimočným ale vďaka Holmesovi a jeho špičkovaniu s Lestradem a v tomto zmysle nás čaká jeden prekvapivý, emotívny a pre Holmesa veľmi dôležitý moment. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama