Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Cary Grant se tentokráte ujal role hrdinného kapitána ponorky, jehož úkolem je provést nesmírně obtížnou misi. Musí se svou posádkou doplout do Tokijského zálivu, vyhnout se nepřátelským lodím i letadlům a zjistit vhodné cíle pro připravovaný americký nálet na Tokio. Několikrát musí čelit nejen nepřátelům, ale i problémům, které postihnou i samotnou posádku. Svou roli sám Cary Grant zparodoval o necelých třicet let později snímkem Operace spodnička. (Chegi)

(více)

Recenze (11)

majo25 

všechny recenze uživatele

Ponorková dráma z obdobia 2. svetovej vojny sa zo začiatku príliš vlečie a okrem veľmi patetických dialógov neprináša nič zaujímavé. Mení sa to až po vylodení a uskutočnení špionážnej akcie v Japonsku. Napriek svižnejšiemu záveru neviem celkom dostať z hlavy von ten prehnaný pátos - vzhliadanie posádky ku kapitánovi či dnes už divne znejúce dialógy medzi námorníkmi. Zato ponižovanie a uťahovanie si z protivníka, na to by ich bolo. Grantovi rola sedela a až na tie scény s modelíkmi ponoriek ušli aj akčné scény. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

THAT'S ALL RIGHT, SON. I'D RATHER SUBMERGE FOR ONE HUNDRED BIRDS, THAN NOT SUBMERGE FOR ONE PLANE! Fantastický válečný snímek. Cary v roli kapitána neohrožené posádky americké ponorky USS Copperfin, třídy Gato. Destinace: Tokio! Film mi několikrát rozpumpoval srdce, jako například u scény, kde na palubu ponorky útočí dvě plováková Zera Nakadžima A6M2-N. Kluci to do nich začnou prát z kulometů Browning AN/M2 ráže .50 a nakonec je dokáží sundat z oblohy. Japonec, kterého vytahuje Mike z ledové vody, vrazí svému zachránci kudlu do zad a mladíček Tommy jej za to to roztrhá nábojnicemi 12,7 mm. Ještě, že je snímek černobílí, rating by se za takto rudě zkrvavenou hladinu vyšplhal až na 17+. Žraloci museli dorazit chvíli po opuštění tohoto místa. Bavila mě velice i posádka a to samo sebou hlavně Tin Can s Wolfem, když totiž Wolf začal vykládat nějakou svou story o dívce, natahoval vždy svůj příběh a nevynechával ani jeden detail, což Tin Can nemohl vydržet a chtěl vždy přejít rovnou k věci. U toho jsem se fakticky a upřímně smál. Což mi připomíná i scénu s barberem, který se snažil ostříhat lodního kuchaře. To se mu nedařilo a jeho výraz a cigáro v koutku mě dostávalo do kolen. Odlehčená linka se vytratila v okamžik, kdy se hora Fudžijama objeví v periskopu. DOWN SCOPE! Napětí začne od proplouvání ochranou sítí do Tokijského zálivu a nepoleví až do konce. Velice doporučuji tento snímek. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Už ako z názvu snímku vyplýva,že amíci mali„ ťažké srdce” na japončíkov po decembri 1941,keď zaútočili na Pearl Harbor,a tak prostredníctvom umenia nastolujú pomstu cez propagandu,ktorá v tom období bola v kurze,ale nečudujem sa tomu,boli to ťažké,kruté časy,aby si verili všeobecne,vznikali takéto snímky(Casablanca,The Best Years Of Our Lives and cetera),že sa to jedného dňa celé skončí. A lákadlo je Cary Grant,čo chcem povedať,že zavretý v ponorke nie je preňho typické,ale ako som už spomínal herci sa hrnuli do týchto produkcií,aby zdvihli sebavedomie,nádej,morálku...pre obyčajných ľudí všade,kde to vrelo... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ano, i Cary musel za války předvést chlapcům v uniformách, jak by se správně mělo bojovat proti Japoncům. Davesův režijní debut je plný patetických proslovů o tom, proč si ta šikmooká banda zaslouží vyhladit, hrdinských činů amerických námořníků a ukázek toho, jak statečná posádka ponorky na nebezpečné misi v týlu nepřítele drží pohromadě, protože jenom tak se dá tichomořská hrozba porazit. Směr Tokyo se sice neobejde bez citových vydíraček a flashbacků s malými synky, ale přes to všechno se Davesovi povedlo tohle ponorkové dobrodružství vytáhnout do stravitelného průměru, kterému kralují Cary v roli rozhodného kapitána a John Garfield jako ukecaný sukničkář Wolf. "I hear Japs are happy to die for their emperor. A lot of them are going to be made very happy. " :) ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Klasický válečný snímek z tohoto období. V podstatě nic vás nepřekvapí, vojáci jsou na té správné straně a ještě stíhají vtipkovat , samozřejmě mezi vzpomínáním na rodinu. Kapitán je správňák každým coulem a vždycky si ví rady. Díky situování na ponorku je to dost statické, buďto jsou ve stísněných prostorách, nebo se pracuje s modelem ponorky a celkem slušnými triky, na tehdejší dobu samozřejmě. Cary si odehraje svoje, pár členů posádky také pobaví. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Whit Bissell v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • V některých scénách, kdy je ponorka potopená, je možné vidět, že nevrhá žádný stín na dně moře. (Chegi)
  • Režisér a autor scénáře Delmer Daves a jeho kolega Albert Maltz použili jako základ původní příběh Stevea Fischera, jenž původně vyšel v časopise Liberty. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama