Reklama

Reklama

Lístek do Jeruzaléma

(festivalový název)
  • Nizozemsko Ticket to Jerusalem
Nizozemsko / Palestina / Francie / Austrálie, 2002, 85 min

Obsahy(1)

Čtyřicátník Jaber je podmračený zavalitý muž, který přese všechny potíže tvrdošíjně pořádá filmová představení pro děti se svým projektorem na šestnáctimilimetrový film. Křižuje se svým pojízdným kinem území Ramalláhu a uprchlické tábory na palestinských autonomních územích. Na těchto cestách, na nichž ho doprovází jeho manželka Sana, je omezován úředními zákazy a vojenskými kontrolami, ohrožován bombovými útoky. Jeho život je naplněný láskou k filmu, přičemž je spojený i s napínavými trampotami, jak zajistit funkčnost projektoru, sháněním náhradních lamp a také manželským hašteřením. Jednoho dne ale potká učitelku Rabab z Jeruzaléma, která ho vyzve, aby uspořádal představení ve škole v centru města. V normálním světě by to nebylo nic problematického. Ale jako Palestinec má Jaber automatický zákaz vstupu do tohoto města, a i když se mu vstup podaří, bude mít v izraelském Jeruzalémě jiné starosti, než aby zařídil projekci filmů. Okolí mu říká, že se zbláznil, ale on je rozhodnutý představení realizovat… (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (2)

Marys 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008... Neľutujem, že som na tento film išiel, aspoň som sa po bláznivej noci konečne vyspal. Film nezáživný, ťahajúci sa ako prevarená špageta. Na konci som sa chcel spýtať pána režiséra, ktorý tam bol prítomný, že o čom to vlastne bolo. No nechcel som provokovať. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a upřímný autobiografický příběh o filmu oddaném promítači, který žije hlavně z nadšení dětí a lidí v palestinských uprchlických táborech, kterým přes provizorní technické podmínky a neustálé hraniční kontroly vojenského státu Izrael a s nasazením vlastního života jezdí promítat filmy. Po svém tak pomáhá Palestincům přežít izraelskou okupaci. Trable na hraničních kontrolách jsou autentické dokumentární záběry a vycházejí z vlastních zkušeností režiséra Mashrawiho. Sám takovým způsobem provozoval pojízdné kino a nejednou mu prý šlo skutečně o život, stejně jako při natáčení jeho filmů, kdy bylo postřeleno několik členů štábu a dokonce zastřelen francouzský kameraman. Také příběh staré paní, kterou se chamtiví Židé snaží vyštípat z jejího vlastního domu je natočen podle skutečné události. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama