Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (799)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jeden psychopatický sebevrah v policejní hlídce stačí. To si patrně řekli nadřízení a přiřadili šíleného bojovného detektiva Riggse k detektivovi Murtaughovi, který chce jenom poklidu přežít do penze. Těžko lze nalézt více protikladů než má v sobě tato dvojice vyšetřovatelů - černý x bílý, starý x mladý, pacifista x action man, taťka x sirotek. Sžít se není jednoduché a občasný skok z mrakodrapu s připoutaným sebevrahem také pouto nevytvoří. Oproti tomu Riggsovo přijetí do Murtaughovi rodiny už z nich skutečné parťáky udělá a nyní již nezbývá nic jiného, než vyrazit společně nabančit do čenichu nějakým gangsterům. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potkal jsi někdy někoho, koho jsi nezabil?" Kdybych si měl za parťáka vybrat mezi bílým sebevražedným psychopatem a černým tatíkem číhajícím v závětří na důchod, tak by to bylo nelehké rozhodování. Asi by to vyhrál psychopat Riggs, protože je s ním větší sranda a lépe střílí, ale ani poněkud upjatý Murtaugh by nebyl k zahození. Jejich první případ byl pro mne skvělým spojením detektivky a zábavy, což je kombinace, pro kterou mám vrozenou slabost a jejíž výskyt je na můj vkus na filmovém plátně spíše sporadický. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Výborný začátek skvělé série. Jedná se o jednu z nejlepších sérií všech dob. Někteří si na tuto jedničku lehce stěžovali, že postrádala akci. Akce zde byla, nebylo ji moc, byla především na konci. O akci vůbec ale nešlo. Film byl dost humorně pojatý, bylo zde dost úsměvných scén. Jednička dobře působí i jako drama. Ve filmu perfektně funguje atmosféra, např. rodina D.Glovera. Policejní vtípky atd. Mel Gibson zde hraje opravdu šílnece a ta role je pro něj tím nejlepším. Potěší pár známých herců, třeba Gary Busey. Líbila se mi i hudba od Michaela Kamena a Erica Claptona, kde skvěle vykreslovali pocity ve filmu. Film hodnotím na 97% = ***** ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po letech (a poprvé v původním znění) podstatně menší legrace, než jakou si z dřívějška vybavuji. V okamžicích, kdy scénář nejnápadněji laškuje s odkazem drsné detektivní školy, jde beze vší srandy do tuhého, aniž by se Donner snažil ostré hrany obrušovat. Spíše než kriminální thriller, spíše než akční komedie je Smrtonosná zbraň žánrově neukotvený parťácký film, jehož motorem je postupně vylaďování vztahu mezi usedlým taťkou, který systému věří, a labilním solitérem, který se na systém vybodnul. Napsaní i zahraní jsou oba dva s vtipem a pochopením a považuji je za stěžejní důvody, proč se k téhle osmdesátkové zábavě jednou za čas vrátit. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Gimp, Visáč, Cornon ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oproti dalsim dilum neni jednicka zas takova komedie a je to proste prvni dil, takze chvily trva, nez se hlavni dvojka da dohromady. Navic Gibson tady nez nejakyho frajera spis pripomina opravdu magora. Nicmene proste dvojka Glover - Gibson je jedna z nejlepsich v dejinach filmu a bez nich by byl film polovicni. Jinak pribeh neni nic buhvijak slozityho, navic chybi nejaky vyraznejsi zaporaci, ale vse proste slape na vybornou, ze vseho nejvic je to krimi thriller, o akci neni nouze a par scen je fakt nezapomenutelnejch. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • V jedné scéně říká Murtaugh (Danny Glover) Riggsovi (Mel Gibson), že mu Hunsaker (Tom Atkins) v roce 1965 v údolí Ia Drang zachránil život. Později hrál Mel Gibson plukovníka Hala Moorea ve filmu Údolí stínů (2002), což je filmová adaptace zmíněné bitvy. (rafix)
  • Když Alfréd (Donald Gooden) popisuje podezřelého, tak se mu mění poloha papírových brýlích na hlavě. (Duoscop)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama