Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (798)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nijak extrémně vtipné, nijak extrémně akční, přesto docela dobře vyvážené. Ať tak či onak, první Lethal Weapon mi nijak extrémně nepřirostla k srdci a s oblibou sleduji spíše díly další. Gibson a Glover jsou solidní dvojice a výtečně se navzájem doplňují. Akce je však relativně málo a jako taková díru do světa rovněž neudělá. Potěší opět v roli padoucha výtečný Gary Busey a jeho závěrečná rvačka na trávníku, Gibson se sebevražednými sklony vzhlížející k fotce své ženy a úvodní scéna likvidace ostřelovače. Jinak je to typicky americká akční pohádka. Raději Die Hard. Na pomezí třech a čtyřech hvězd. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších akčních filmů 80. let. Jednička ja super, ale zástávám názor, že dvojka i trojka je lepší. Na těchhle filmech jsem vyrostl, mám je všechny rád, ale kdo ví jestli by první díl, bez pokračování neupadl do zapomění. Scénárista vytvořil skvělé věrohodné duo a skvělý je tak hudební doprovod Michaela Kamena, který dodal filmu něco z jeho jedinčnosti. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Prvy krat som tento film videl len nedavno (2005) a aky som bol prekvapeny, ked som v nom nasiel hadam vsetko, co mi v sucastnych akcnakoch chyba. Klasicky, velmi dobre zvladnuty pribeh, humor a hlavne postavy, ktore film tiahnu dopredu ako par mohutnych byvolov. Az som mal chut po dopozerani zatlieskat. Proste desne skvela filmova zabava. (10/10) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Akční thriller, který spustil lavinu tzv. "buddy movie" v kriminálním žánru, ale jen málo z nich se přiblížilo poměrně jednoduchému konceptu založeném na rozdílných povahách dvou policejních vyšetřovatelů, kteří spolu dělají na případech. Afromeričan Roger Murtaugh chce mít klídek a vidí se už po mnohaleté službě v zaslouženém důchodu a Martin Rigs je nevyzpytatelný až běda, a nikdy nevíte, co od jeho svérázných vyšetřovacích praktik čekat. Film zaznamenal nečekaný komerční úspěch a vynutil si další neméně zdařilá pokračování. Věkový rozdíl se mezi oběma hlavními představiteli s přibývajícími díly po letech postupně stíral. Na začátku má Gibson ještě mladistvou vizáž a rozdíl oproti Gloverovi je na první pohled znatelný, ale pak se to srovnalo. První díl je rozjezdový. Vlastně nemá ani nijaké zvláštní grády, ani se tolik nehláškuje jako v následných pokračováních, ale lze si ho nezaměnitelně zapamatovat z několika aspektů. Předně jsou to dva policejní parťáci perfektně obsazení Gibsonem & Gloverem, dále jejich filmová jména skvěle znějí, režisér Richard Donner to má řemeslně "zmáklé" a film dovedně skloubil napínavou akci s odlehčeným humorem, s dalšími díly to bylo ještě vypilovanější. Závěrečný souboj se údajně točil tři noci. Někdo označuje sérii Smrtonosných zbraní za vrchol ve svém žánru a s tím by se dalo souhlasit. Akorát první díl je věnován pašerákům drog, a to zase až takový vrchol není. Ne všechno v něm vyniklo tak, jak mohlo. Akce je trochu zbrklá a zkratkovitá. 70% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Stará oldschool " kovbojka " . Sentiment ma po rokoch zasiahol do srdca, mocno ukolísaný plazivými tonmi saxofonu, ktoré sa objavili v snád každom filme tamojšej doby. Vždy si ma podmanili ' parťácke- buddy- filmy, kde jeden bol ten " polite " a druhý outsider, okorenené cinickým humorom: " No, já jsem tak slabej. " " Aby ne, když Ti vaří tvoje žena. " a na koniec správna bitka so správnymi kecami, ako to bolo v 80- ich rokoch zvykom, film pekne natiahnuť. A nedajbože, aby divák opustil sedadlo kina, čo i len na minútu sa ísť vyšťať, a tak oželel svojich 12 Kčs :) P. S. A Gary Busey hrá tích grázlov snád doteraz.... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Prvý veľký hollywoodský film, v ktorom sa premiérovo objavuje moderný mobilný telefón. Ide o Portable Radio Shack Model 17-1003. (Raccoon.city)
  • Mel Gibson čoby policajt Martin Riggs smúti za stratou manželky, ktorá zahynula pri autonehode. Mel Gibson čoby policajt Max Rockatansky vo filme Šialený Max (1979) taktiež smútil za stratou manželky, ktorá bola zrazená motorkármi. V oboch filmoch malo jeho meno iniciály M. R., bol považovaný za šialenca a oba filmy sa celkovo dočkali troch pokračovaní. (AxelWers)
  • Do role Joshuy byl přijat Gary Busey, protože producenti hledali někoho velkého a hrozivého, kdo by byl dobrým soupeřem pro Mela Gibsona (Riggs). Busey také díky této roli znovu nastartoval svou kariéru. (HellFire)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama