Reklama

Reklama

Drahý Mistře

  • Česko Drahý Mistře - Josip Plečnik, architekt Pražského hradu (více)
Česko, 1996, 60 min

Režie:

Pavel Koutecký

Scénář:

Pavel Koutecký

Kamera:

Stano Slušný

Hrají:

Petr Pelzer (vypravěč), Táňa Fischerová (vypravěč), Ivan Gübel (vypravěč), Josip Plečnik (a.z.), Tomáš Garrigue Masaryk (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární esej o předním evropském architektovi, který se zapsal do historie Pražského hradu. Filmová dokumentární esej o předním evropském architektovi a urbanistovi Josipu Plečnikovi (1872–1957) konfrontuje jeho osobitou a bohatou tvorbu v Praze a v rodném Slovinsku. Unikátním způsobem přibližuje Plečnikovy stavební úpravy na Pražském hradě, které na přání rodiny prezidenta Masaryka měly toto místo s tisíciletou historií proměnit v sídlo hlavy nového demokratického státu. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dokument. Byl jsem letos na výstavě děl Plečnika v Slovinském kulturním centru v Praze. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nádherná kamera, chytrý střih i vhodná hudba. Snad jen místy nesrozumitelná poezie Alice Masarykové mi kazila vysoce kulturní zážitek. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Plečnik dokázal jedinečným a osobitým způsobem spojit zdánlivě nespojitelné: secesní ornamentálnost se smyslem pro detaily a zároveň čisté linie a tvary moderní architektury. Na jeho budovách se zvláštním způsobem snoubí monumentálnost s jednoduchostí a nádhera se skromností. Koutecký natočil skutečný umělecký dokument. Působivými záběry Plečnikových staveb z různých míst se mu podařilo vystihnout podstatu a krásu jeho tvorby. ()

Galerie (1)

Související novinky

Cena Pavla Kouteckého

Cena Pavla Kouteckého

17.06.2016

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument získala režisérka Kristýna Bartošová za snímek Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Mladá režisérka s kořeny v Bosně se v něm vydává za stárnoucím profesorem,… (více)

Reklama

Reklama