Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se točí okolo biskupa Henryho Broughama (David Niven) a jeho čím dál zoufalejších snah získat peníze od bohatých farníků na stavbu nové katedrály, přičemž biskup ignoruje všechno a všechny kolem, včetně Julie (Loretta Young), své krásné manželky. Jeho modlitby jsou vyslyšeny opravdu doslova, když se objeví Dudley (Cary Grant), anděl z nebes, který jemu i všem okolo jednoznačně srovná životní priority tím, že začne se zanedbávanou Julií flirtovat. (Pavlínka9)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (36)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nevěděla jsem, že andělé umí kouzlit. V případě, když vypadají a chovají se jako Cary Grant, mi to přijde jako plýtvání, protože ten kouzelný je sám o sobě. Jako tenhle film._____ Velmi milá, laskavá vánoční atmosféra. Příběh, který chce hlavně potěšit a daří se mu to s takovým přehledem, že jsem se většinu snímku nemohla zbavit úsměvu na rtech. Výborný nápad na nápravu workoholického biskupa, který začne zanedbávat rodinu a najednou se jen diví, když mu fešácký anděl postupně přebírá přízeň všech žen, které ho obklopují. A biskup je obklopen samými ženami. Dosavadní absolutní vládce rodinného krbu ztrácí obdiv manželky, dcerky, dokonce i hospodyně a fenky bernardýna. Když se objeví Cary Grant, tak to ani jinak nejde. ____Líbila se mi strašně biskupova postava, protože on nemůže nic namítat proti existenci andělů a ani proti existenci náhle se objevivšího asistenta, který dělá zázraky jenom tím, že věnuje ženám pozornost. Biskup je zoufalý, a když začne protestovat proti ztrátě své vůdčí role, vypadá jako blázen, protože, jak by řekly biskupovy ženy: Vždyť ten nový asistent nám jenom pomáhá! ____ Proti pozornému, naslouchajícímu andělovi se vzhledem Caryho Granta by neměl šanci ani papež, natož nějaký protestanský biskup! Ještě, že anděl je z podstaty anděl, a tak se podle toho i chová. ___ Nemusíte mít obavy z přílišného sentimentu, film koření taky legrační scénky ("Na vitráži v okně kostela chci nechat vymalovat svatého Jiří a chci, aby se jeho tvář podobala mému zesnulému manželovi!" - "Výborně. A komu se má podobat drak?") /11. 5. 15./ ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že anděla hrál Cary Grant, myslel jsem, že on bude manžel. Film má ke komedii daleko, je o nepřímém přesvědčování biskupa, aby pozměnil svůj žebříček hodnot. Všichni kolem jsou tak milí, spokojení, vlastně kromě jednoho ponaučení celým nic nepřináší. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 6 | hudba 7 | humor 1 | akce 0 | napětí 0 | pustil bych si znovu 4 ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Kdybych tomuhle filmu nedal plnej počet, tak bych měl strach, že mě už nenavštíví žádnej anděl. Jedna z nejlepších rolí Caryho, ani zbytek ansámblu není pozadu, chvílema to je opravdu vtipný a hlavně, návštěva anděla vyznívá docela realisticky. Proč to má bejt jen fantasy? Dokonce bych řekl, že nějakej podobnej anděl se musel pohybovat mezi herci a štábem i během natáčení!! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

The only people who grow old were born old to begin with... Cary Grant jako anděl? Proč jako :-) Vánoce, vánoce, přicházejí, ale slíbená katedrála biskupa Henryho stále ještě nestojí a otrávená atmosféra začíná zmáhat nejen jeho křesťanskou víru, ale i jeho rozmilou ženušku. Jako deus ex machina sine machina přichází ...Dudley. Nejroztomilejší kukuč pod sluncem s potterovsky odporným jménem nese stvoření, které servíruje kanonádu vtipů a romantiky na fantasy podnose. Delikatesní vánoční dobrůtka, zásadně ovšem nesouhlasím s nevěrohodným koncem. Žádám otevření spisu a změnu verdiktu...Do té doby ze mě víc než 80% nevytříská ani Cary hrající na harfu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Úzkoprsý a bojácný biskup David Niven chce postavit katedrálu a překážkou jsou mu požadavky investorky paní Hamiltonové, která by ji ráda pojala jako pomník svého zesnulého manžela. Biskup se proto modlí za pomoc a protože jsou Vánoce, Bůh si řekne, "sakra, proč ne" a sešle anděla Caryho Granta, aby byl pokoj. Využití nadpozemské aury Caryho Granta v roli anděla, to byl vynikající nápad! Bohužel představuje to jediné, co je ve filmu od začátku do konce konzistentní. Scénář prošel mnoha přepisy (autorem jedné z verzí byl i Billy Wilder) a na výsledku je to znát. Biskupova žena má scény naplněné dialogy, jiskřivými jako když praští mráz (třeba tu, kde se jde David Niven omlouvat paní Hamiltonové a přilepí se k židli), pohádkově-lyrické scény, lehké a nadýchané jako sněhové vločky (bruslení), ale také blátivě těžkopádné scény plné prázdného tlachání, které řeší manželskou krizi ústředního páru. Potíž je, že když si oblíbíte jednu z těchto tří linií, můžete se nudit u jiných, jako se to stalo mně. Filmu zkrátka zbytečně škodí snaha mít v něm vše, co se v jiných osvědčilo. Vidím za tím zejména inspiraci filmy Farář u svatého Dominika, Zvony od svaté Marie a Život je krásný, které pěkně rok za rokem postavily základy specifického hollywoodského žánru, který existuje dodnes. Biskupova žena si přála být dalším článkem řetězu, ale "vánočním filmem roku 1947" se stal spíš Zázrak v New Yorku. 60% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • David Niven byl kvůli obsazení osloven jako první. Čekal ale, že bude hrát anděla Dudleyho. Když však zjistil, že s ním počítají do role Henryho, postěžoval si vedení, načež mu producent pohrozil, že by se ve filmu nemusel také objevit vůbec. (Pavlínka9)
  • Cary Grant a Loretta Young se při natáčení milostné scény pohádali. Youngová odmítala být snímána zleva a Grant také. Režisér Koster musel celou scénu nakonec natočit u okna, ze kterého se oba protagonisté dívají. (Pavlínka9)
  • Cary Grant si během filmování stěžoval na svou roli Dudleyho, stejně jako na režiséra Kostera. S tím se později začal denně hádat a byl nespokojen se vším, pro co se rozhodl. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama