Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Působivý historický exkurz do složité a nepřehledné problematiky politicky i nábožensky rozděleného Irska. Začarovaný kruh, v němž pojmy jako pravda a zákon pozbývají smyslu... Subjektivně jsem byl trochu zklamán jen z toho, že tvůrci použili rámcovou kompozici, čímž vyzradili konec hned na počátku, v lineárně vyprávěném ději bych patrně kvitoval onen ,,překvapivý" závěr... ,,IRA je tady, aby jim ukázala, že ždibec odporu je hodnotnější než hromada hlasů. -Víš, kdo to řekl? -Ne. -Bobby Sands. Citoval Vladimira Iljiče Lenina, vůdce ruské revoluce. Změnil svět, vytvořil národ." Podobné filmy: Boxer, Ve jménu otce, Krvavá neděle ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zrádce nebo hrdina?Záleží na tom, ze které strany barikády činy tohoto muže posuzujete. Připadalo mi, že chtěl stát mimo odporné násilí a bezpráví, kterého se dopouštěli všichni účastníci irského konfliktu. Chtěl stát mimo a nakonec se zapletl s oběma stranami. ____ Drsné, ušpiněné drama s dokumentárně laděnou kamerou. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Filmy založené na skutečných událostech to mají lehčí, protože divák si je automaticky připustí blíž k tělu ("Páni, člověče, tohle se fakt stalo!" efekt). Kari Skoglandová si ještě pomáhá tím, že film je natočen velmi syrově (krev, jizvy, zlomeniny, nějaké to mučeníčko) a autenticky. Člověk by od režisérky Dětí kukuřice 6 nečekal tak civilní a morálně znepokojivý film. Akce IRA (a vlastně i britské MI5) byly pěkné svinstvo a fakt, že události ve filmu se staly cca před dvaceti lety v západní Evropě, stačí k tomu, abyste nevěřícně vrtěli hlavou. Skoglandová se rozjíždí pomalu a přiznávám, že v první polovině filmu jsem místy ztrácela pozornost. Moc se tu mluví a děj je chvílemi nepřehledný. Vynahradí to skvělá druhá polovina a hlavně napínavém finále - a napínavém vcelku netradičně, uvidíte sami. Jim Sturgess zahrál hlavního hrdinu se všemi odstíny šedi lidské povahy a je přesvědčivý v každé minutě. A Ben Kingsley - wait for it - je skvělý! V takhle dobré formě jsem ho dlouho neviděla. Nejsem si úplně jistá, že si na tenhle film za pár let vzpomenu, ale těch 117 minut rozhodně nelituju. 70 % ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Taky mohli sehnat někoho, kdo má vlasy, a nedělat z Kingsleyho takovy pako. Nebo ho nechat holyho. To bylo tak jediný, co mě v tomhle filmu znásilnilo. Jinak není co vytknout: příběh, dobové vyobrazení, seznámení diváka s irským problémem a s tím, co se ve skutečnosti dělo. K tomu irsky charismatickej Jim Sturgess, kterej po letech dotáhl na plátna kin knír pro hlavní postavu. A i když Natalie Press je taky pěkná a sympatická holka, na Rose McGowan vzhledem teda neměla (ach, ta rudovlasá bohyně - jsem na film koukal před spaním a pak se mi o ní zdálo, chch) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Události ohledně IRA a občanské války v Irsku jsou pro mě stále velmi zajímavé, možná proto, že bych toto nikdy nečekal v tak vyspělé zemi jakou je Zelená země... Štvanec IRA je samozřejmě již několikátým snímkem pojednávajícím o této problematice a například s až pedantsky přesným Bloody Sunday v lecčems pokulhává, ale už jen díky hlavním hrdinům, resp. jejich hereckým představitelům se jedná o nadprůměrný film. Délka možná mírně přestřelená, ale to je tak jediná věc, co tomu můžu vytknout. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)
  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama