Reklama

Reklama

Děkan Spanley

  • Česko Dean Spanley (více)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Komediální adaptace sedmdesát let staré fantasy novely Lorda Dunsanyho se odehrává na počátku dvacátého století v edwardovské Anglii v rodině Fisků. Horatio Fisk (ztvárněný charismatickým Peterem O’Toolem) se po ranách osudu změnil ve starého bručouna. Jeho syn Henslowe (Jeremy Northam), pro něhož nemá otec moc pochopení, se ho snaží rozptýlit, bohužel bezvýsledně. Jednoho dne přivede kvůli přednášce o reinkarnaci a putování duší mezi těly na návštěvu hinduistického mnicha. Do hry následně vstupuje i kněz Dean Spanley (Sam Neill), který má slabost pro maďarské tokajské víno, jež ho přivádí do extáze ne nepodobné té, co zažívaly dávné věštkyně. Fisk junior tedy zabezpečí dostatečné množství tohoto moku a Dean se začne rozpomínat na období, kdy byl psem... Komedie s typicky britským suchým humorem v režii novozélandského tvůrce Toy Frasera nabízí zamyšlení nad otcovsko-synovskými vztahy v době, kdy Británie ještě byla světovou velmocí a kdy být součástí britské aristokracie něco znamenalo… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (28)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jen uzavřená mysl má jistotu." ----- Ne že bych byla nějak zaujatá proti myšlenkám, které se hlásí k reinkarnaci. Jenomže jakmile pronikly na scénu, začaly se chovat jako rození záškodníci. Sotva se trochu porozhlédly, neúnavně a systematicky začaly nabourávat křehkou, mírně zasněnou atmosféru příběhu - nezastavila je ani lehounká nostalgie a vcelku příjemné vtípky, které děj doprovázely. S důsledky jejich činnosti jsem se vyrovnávala jen s obtížemi ... navzdory vcelku působivému vizuálu, který nenásilně podtrhoval styl vyprávění. Možná i proto, že jsem neměla po ruce Tokajské, ale pouze a jenom Chardonnay z italských hroznů vyrobené ve Velkých Pavlovicích (ročník se mi bez brýlí nepodařilo identifikovat) ... a k inkriminovanému snímku poněkud provokativního zaměření to patrně nebylo úplně to pravé. P.S.: Nevím, jak vy, ale já jsem přesvědčená, že žádný pes se nikdy nepokoušel ulovit Měsíc ... za žádných okolností - na to jsou naši čtyřnozí průvodci příliš inteligentní ... ;-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dekan Spanley je prehliadkou hereckých výkonov hereckej smotánky v zložení O´Toole, Northam a Neill. Nie hviezdnej smotánky, ale tej skutočne hereckej. No a to je aj dôvod, prečo tvorcom skočíte aj na tento málo pravdepodobný príbeh. Uveríte v jeho emocionálnu silu, necháte sa dojať, ale stále vo vás zostane pocit, že je to dosť divné a že nechýbalo veľa a z filmu by sa mohla stať paródia. Lenže preto je tu ten casting. Množstvo drobností, ktoré dajú ku koncu zmysel naznačuje, že sa pozeráme na umelecký film, lenže potom je tu tá jeho spomínaná divnosť. No a tak ďalej dokolečka. ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Zařazením tohoto filmu na ČT2 tentýž den jako jeden z dílů Konce přehlídky (Parade's End) je možno si udělat vlastní představu, jak to ve "staré dobré Anglii" chodilo, když to ještě fungovalo a kdy názor, že "volební právo pro ženy je totéž jako ovce se zbraní", byl pro většinu samozřejmý. Dnes příběh pohladí po duši diváky obého pohlaví, ale právě z Konce přehlídky je (mimo jiné samozřejmě) znát, že tenhle svět byl "ztracený ráj" převážně pro muže a ženy většinou mohly maximálně jen sdělovat své názory prázdným křeslům .... ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Někdy hořce komický, jindy příjemně dojímavý Dean Spanley je filmem, který okouzluje zejména tím, s jakou lehkostí je schopen posunout se v hodině a půl od prvně zmíněné komiky (hlavně z úst Petera O'Toola) až ke konečné echt melancholii (v pozitivním slova smyslu). Potěšilo a dojalo. V době Vánoc to člověk ocení ještě o trošku víc. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trochu drama, trochu doják, trochu komedie, trochu psychologie a etologie, a spousta, spousta srdce aneb Film, který musí vidět všichni pejskaři. 1) 33letý režisér Toa Fraser, Fidžijec po otci a Brit po matce, natočil svůj druhý film částečně v Anglii a částečně na Novém Zélandu. Odtud jsou i producenti, režisér, kameraman, střihač, hudební skladatel a další osoby. 2) Fraserovi se podařilo věrohodně přenést na plátno britskou atmosféru počátku 20. století, anglický humor i úhel pohledu. Only the closed mind is certain. 3) Kamenem úspěchu jsou ovšem herci. 47letý Jeremy Northam (syn), výborný 76letý Peter O´Toole (otec) a opravdu božský 61letý Sam Neil (děkan), vyznamenaný za své herecké dílo Řádem britského impéria v roce 1993. Spoiler. Jeho psí inkarnace je jedna z nejlepších hereckých kreací, které jsem za život viděl. 4) Ale film není o psech, je o vztahu mezi otcem a synem. Peter O´Toole k tomu řekl: "All of us have had these difficult familial relationships and I think it's a film for all of us who understand the relationship between a father and son. It's been interesting watching how various members of the crew have been looking at the monitors during scenes, because they come up to me and say, 'I had the same thing with my father." 5) Pojem dean v tomto případě neznamená jméno, ale označení duchovního anglikánské církve. 6) Zájemcům o dobré víno mohu doporučit aukční síň Christie´s, která v současnosti nabízí tokajské imperiální z konce 19. století za vyvolávací ceny kolem 5 000 Kč za láhev. 7) Tento film musíte vidět třikrát, protože: To meet a person once, as they say, is happenstance, twice makes it coincidence, but thrice implies significance. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama