Reklama

Reklama

Mel Gibson a Danny Glover se vracejí jako neohrožení losangeleští detektivové Riggs a Murtaugh a s nimi i Joe Pesci coby Leo, jehož žvanivost by měla být trestná. Murtaugh je pořád rodinný typ a Riggs stále funguje jako odjištěná zbraň a – cože? - rodinný typ. Jeho nejistota, zda se má či nemá oženit s Lornou (Rene Russo) je dalším problémem tohoto úspěšného diváckého hitu, v němž hrají i populární komediální hvězda Chris Rock a akční hvězda Jet Li. Svatební zvony, zásobníky, exploze smíchu... Tahle zbraň je ostře nabitá! (Magic Box)

(více)

Recenze (511)

kinej 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá “zbraň” je pořád ta stará dobrá zbraň, i když už trošku rezavá. Přeci jen přebrala nešvary z třetího dílu a tak jsou i zde k vidění lapsy v logice vyprávění děje, typu toho proč čínská mafie policisty rovnou neoddělala a dala jim zbytnečně příležitost zachránit se z hořícího domu, nebo proč sakra Riggs zcela zbytečně jde při honičce do přístavku na korbě, když by to šlo mnohem snáz z auta. Jasně je to akční film, ale na jedničce a dvojce bylo sympatické to, že byly tak vybroušené, že nenutili diváka přemýšlet. Jinak je čtyřka ve znamení přechodu z mladické nerozvážnosti k vyzrálosti a to v několika rovinách. A také je ve znamení loučení, jako by ná, chtěli tvůrci dát najevo, že tentokrát je to již opravdu naposledy. Možná bych dal i jen 3 hvězdičky, ale tu čtvrtou dávám za obsazení Jet Liho, jež se tak stal nejvýraznějším padouchem celé série. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Z úcty k celé sérii bych dal rád 4*, ale nejde to. Neodlišil bych tím mírný pokles kvality. Dvojice Gibson - Glover pod vedením Donnera opět září, o tom žádná, je tu jedna hláška za druhou, dost jsem se i zasmál, ale akce je tu už pro mě příliš ujetá a přehnaná, často spíše trapná. Potěší ale setkání všech starých dobrých postav včetně Riggsových psů či Jet Li v záporné roli. Jako zakončení série je Smrtonosná zbraň 4 rozhodně dobrá, ale už to prostě není jako trojice předchozích dílů. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

séria smrtonosných zbraní je zvláštnosť, lebo na rozdiel od akýchkoľvek iných filmov s pokračovaniami, pokračovania smrtonosnej zbrane sú pozerateľné a udržujú si akútakú úroveň (= veľmi vysokú, nadštandardnú, dokonca podľa niektorých 2 bola ešte lepšia ako jednotka, čo je vzácny prípad, u ktorého má Smrtonosná pasca precedens ešte pred Terminátorom) - a čo sa ešte cení je, že ide o akčnú komédiu a toto žánrové zaradenie si naozaj zasluhuje, lebo je vďakabohu aj akčná aj vitpná; ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Už tomu schází originalita zápletky a spojení buddy detektivky s rodinnou komedií nefunguje jako ve skvělé trojce, ale pořád je to zábava. Chris Rock i Joe Pesci jsou tentokrát do počtu, ale atraktivitu zase výrazně navyšuje záporácký řezník Jet Li, který si tu střihá možná nejlepší roli své hollywoodské etapy. A na finále je vidět, že tahle série byla pro všechny zúčastněné velká srdckovka - pro mě koneckonců též. 70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Z celé série Lethal Weapon je čtvrtý díl nejslabší, ale v rámci žánru se stále jedná o nadprůměrnou podívanou plnou výbuchů, akce a výborných hlášek, které chrlí dva staří známí Mel Gibson a Danny Glover. Tento díl je trochu upovídanější, není už tak drsný a záporák tentokrát nepatří mezi zloduchy na které se bude ve filmovém světě vzpomínat, ale solidní snímek to bezesporu je. Už úvodní scéna s plamenometem dává tušit, že Richard Donner má divákům stále co nabídnout a to se také během filmu potvrdí. Tři a půl hvězdy. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (40)

  • Murtaughova (Danny Glover) hláška "Tak na tohle už jsem starej" byla použita v každém dílu Smrtonosné zbraně. (BloodMax)
  • Jeffrey Boam, scenárista predošlých dvoch dielov, napísal scenár aj k štvorke, no napriek tomu, že sa ľuďom vo Warner Bros. páčil, nebol nakoniec použitý. Hlavná linka jeho scenára sa točila okolo neonacistických aktivít v USA. Scenárista v jednom rozhovore po premiére filmu povedal, že scenár o falšovaní čínskych peňazí ťažko vytvorí napätie zodpovedajúce predošlým dielom Smrtonosných zbraní. (m.a.t.o.)
  • Loď Rogera Murtaugha (Danny Glover) má meno "Code 7", čo je v losangelskom policajnom zbore rádiová skratka pre obedňajšiu prestávku. (m.a.t.o.)

Související novinky

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

29.01.2020

Podle producenta Dana Lina jsou herečtí veteráni Mel Gibson a Danny Glover připraveni vrátit se ještě jednou naposled do legendární akční série Smrtonosná zbraň. Producent potvrdil, že on a režisér… (více)

Jet Li je celý zafačovaný!

Jet Li je celý zafačovaný!

24.03.2007

Nebojte, hvězda bojových umění neutrpěla žádné vážné zranění během natáčení fyzicky náročného kousku na zlomeniny všech druhů a otřesy mozku tu přece máme Jackieho Chana. Jet Li však oficiálně… (více)

Reklama

Reklama