Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 2 (1988) (série)


Vila Vistárie (S02E03)

(epizoda)
Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 52 min

Obsahy(1)

Holmes se poslední dobou vcelku nudí a je rád za jakýkoliv případ, který by ho vytrhnul z pokleslého nicnedělání. O to víc je nadšený, když k němu na konzultaci dorazí Scott Eccles, nadšený amatérsky kartograf. Včerejší večer jej hostil ve vile Vistárii podobně zapálený Aloysius Garcia se španělskými kořeny. Když se ale ráno Eccles probudil, hostitel, kuchař i sluha byli pryč a nikdo nevěděl, kam se poděli. Jakmile dorazí Holmes, Watson i Eccles do vily, je uvnitř již policejní komisař Baynes, který jim sdělí, že byl Garcia brutálně zavražděn… (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbí se mi, jak se tvůrci tohoto seriálu nebojí Doyla upravit. Některé detaily z originálních povídek vypustí, některé si naopak přimyslí, někdy (tento případ) vytvoří dokonce úplně jiný konec. Ale dělají to s citem a s absolutním pochopením pro atmosféru Doylových příběhů. Nekoná se tu tak žádný průšvih ve stylu Deseti malých Indiánů z roku 1989 nebo Mrtvoly v knihovně z roku 2004, kdy byly příběhy úplně předělány, ale bylo to ke škodě věci. Psal jsem to tu už několikrát, ale znovu to zopakuji: Pokud zfilmovaný Poirot, pak se Suchetem, pokud zfilmovaný Holmes, pak s Brettem. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z dílů, jejichž obsah se mi po letech vykouřil z hlavy, patrně proto, že nepatří k těm nejzábavnějším a díky své poněkud netradiční zápletce a ponurosti mi nepřirostl k srdci tolik jako jiné. Navíc té mlhy a rozostřenosti bylo na můj vkus možná až příliš. Nicméně výběr vedlejších postav je opět skvělý, a to jak v případě celé španělské suity, tak zejména pokud jde o Scotta Eclese a inspektora Baynese, kteří oba vypadají, jako by doslova vypadly ze stránek knihy. Menší rozdíly oproti předloze v podobě pátrání přímo na venkově od samého počátku místo opakovaných cest do Londýna a zpět, které byly ovšem logické vzhledem ke krátké stopáži a vhodné pro zvýšení naléhavosti, absence čarodějnického rituálu, který již v předloze vyzníval nadbytečně až hloupě, a pozměněného závěru, jenž se nicméně nese v duchu předlohy. Holmesovo upřímné uznání Baynesových schopností v závěru je velmi hezké. Dobrý díl, byť nepatří k těm nejlepším, ale to je už záležitost samotné předlohy, nikoli zpracování. Bude se líbit především divákům, kteří dávají přednost temnějším Holmesovým případům odehrávajícím se na chladném anglickém venkově obydleném podivnými existencemi a opatřeným příchutí tragické minulosti, nebo kteří si libují v pověstném anglickém počasí. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekedy anglický chlad s južanským temperamentom idú dokopy, ako sme videli v Šiestich Napoleonoch, v tomto prípade, kedy sa riešia staré hispánske zločiny, to ale až tak elegantne neladí. Čo neznamená, že nejde o zaujímavý prípad. Osobne by som práve tu ale uvítal aspoň krátku retrospektívu, aby som plne precítil dôvod premyslenej pomsty. Ale máme tu bonus v podobe svojrázneho detektíva s metódami nie nepodobnými s tými Holmesovými. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně atypická epizoda, Holmes je spíš jen pozorovatelem a potrhlý inspektor Baynes to zvládne víceméně sám, s malým přispěním Watsona. Pěkné, jak mu Holmes na konci upřímně pogratuluje. Narozdíl od povídky, tady bylo opomenuto vysvětlení, co tam pan Eccles dělal (měl Garciovi poskytnout alibi). Na druhou stranu je ale závěr lépe zpracovaný zde (za to tu čtvrtou). Mimochodem, před rokem jsem jel kolem Oxshottu taky na kole a ta atmosféra byla úplně, ale úplně jiná :-). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvoudílná povídka Vila Vistárie byla velice zajímavá, a tak když jsem jí dneska dočetl, rozhodl jsem se pustit si i adaptaci s Jeremy Brettem. A je to přesně tak, jak napsal už uživatel Cimr - několik větších či menších změn, které jsou ale spíše ku prospěchu věci (viz ten působivý konec) a jinak velmi dobře zachovaná atmosféra původního Doylova příběhu. No a Jeremy Brett je samozřejmě ve formě a velice zajímavě je ztvárněna i postava inspektora Baynese. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama