Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 2 (1988) (série)


Ďáblovo kopyto (S02E01)

(epizoda)
Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 52 min

Obsahy(1)

Sherlock Holmes si jen tak neoddychne, a to se umí negativně projevit na jeho zdravotním stavu. Proto má odpočívat a vyráží na dovolenou do přímořské vesnice v Cornwallu. Jednoho dne ale Holmesovu rekonvalescenci naruší vikář Roundhay s panem Tregennisem, který po rodinném večírku nalezl ráno následkem nějakého šoku svou sestru mrtvou, v křečích zkroucenou, a dva bratry zcela připravené o rozum. Jediná podezřelá věc byla, když Tregennis zahlédl v ten večer v křoví naproti oknu neobvyklý pohyb. Když Holmesovi dále sdělí, že v místnosti zkolaboval i přivolaný lékař, detektiv náhle okřeje a okamžitě vyráží na místo neštěstí, aby rozluštil záhadu, která má být podle slov vikáře dílem ďáblovým. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V této epizodě je Jeremy Brett prostě neuvěřitelný, jinak jeho výkon popsat nelze. Vystřídá totiž tolik poloh od zahořklé po stoprocentně vyšinutou... Ovšem stejně důležitou roli má Edward Hardwicke, bez jehož uvěřitelné starostlivosti by to nemohlo být ono. Ďáblovo kopyto patří k mým nejoblíbenějším případům a jeho adaptace mě rozhodně nezklamala. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mali sme tu dotyk Talianska, dotyk Španielska a tentokrát tu máme dotyk Afriky. Holmes s Watsonom odchádzajú na vidiek na, pozor, dovolenku. Stane sa ale to najväčšie klišé detektívok, zrovna v čase, kedy niekam príde detektív, sa tu stane zločin. Čakajú nás predstavy BBC o tom, ako vyzerajú halucinácie po nadýchaní sa drogy a dosť možno prvýkrát tak vstupujeme priamo do Holmesovej mysle. Záverečné tvrdenie o tom, že niečo Sherlock urobil prvýkrát, nie je pravdivé, ale ono asi ide o odlišnú chronologickosť písania poviedok a ich adaptovania. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé si uvědomit to vybočení z řady - horší pohled na policii jsem v tomto seriálu-cyklu zatím nezaznamenal. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Watson se nemůže divit, že Holmes podléhá chmurám, když jej na dovolenou vezme do tak ponuré a depresivní pustiny. Nicméně pobřeží, domeček, fara i dům Tregannisových jsou dostatečně pěkné a případ sám natolik bizarní, že si náš milý detektiv na doporučení doktora z Harley Street ani nevzpomene. Opět velmi doslovná adaptace povídky, snad jen prstýnek zde byl navíc. Díl, v němž Holmes neodpustitelně hazarduje se životem, znovu nechává uniknout pachatele a snad jedinkrát osloví Watsona křestním jménem. Zajímavé prostředí, opět dobrý výběr vedlejších postav a skvělí Brett s Hardwickem. Víc není co dodat. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další geniální díl, tentokrát adaptace nejpodivnějšího Sherlockova případu. Odehrává se ve velmi krásné a divoké krajině. To malé Stonehenge bylo velice pěkné. Jeremy Brett exceluje jako nikdy dřív, ty Holmesovy záchvaty šílenství jsou zahrané naprosto precizně a profesionálně. Podle mého velmi úchvatná adaptace se spoustou záhadných vražd. A musím se ptát taky: Co to měl ksakru na hlavě? ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Ďáblovo kopyto" se v tomto seznamu nachází na 9. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama