Reklama

Reklama

Blue Gold: World Water Wars

Trailer

Obsahy(1)

Války budoucnosti se budou vést o vodu, tak jako se dnes bojuje o ropu, protože zdroj všeho života vstupuje na globální trhy a do politických arén. Obří korporace, soukromí investoři a zkorumpované vlády soupeří o kontrolu nad mizejícími zdroji pitné vody a vyvolávají protesty, soudní procesy a revoluce obyvatel, kteří bojují za své právo přežít. Přežije lidstvo? Natočeno podle průkopnické knihy Maude Barlowove a Tonyho Clarkea. V dokumentu uslyšíte hlas Malcolma McDowella. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Měl bych několik výhrad. Ano, vody začíná ubývat. Ano, je to závažný problém, který by se měl řešit. Ano, voda nepatří do rukou nadnárodním korporacím, aspoň né rozvojových zemích a v Africe už vůbec ne. Ano, místo globální ekonomiky budoucnost patří těm lokálním. Avšak ke spiknutí Coca Coly a propojení Bushovy administrativy s vodárenským byznysem chybí většina argumentů. A to je jen malý vzorek kauz, který dokument nakousnul, avšak u toho taky zůstal. A to se mi nezdá fér. Bylo opravdu nutné ukázat toho studenta, co vybral peníze na studnu, nebo dvě uhořelé děti kdesi v Africe, abychom opravdu podtrhli, že vodárenský průmysl je kapitalistické zlo? Nezasloužilo by si více prostoru ty závažná obvinění, které tak okatě proklamovali tvůrci? Mám pocit, že u těhle zapálených a aktivistických dokumentu dojde ke zlomu, kdy tvůrci absolutně ztratí soudnost a začnou své diváky přesvědčovat těmi nejnižšími argumenty - emocemi a soucitem. O jaká zrádná Veolia, že nechala ty dvě roztomilé děti uhořet. Hanebníci! Shazují tak nejen své úsilí, ale i samotný problém, na který se tak snaží upozornit. A ano, nadnárodní korporativismus a neokolonialismus je zlo, na tom se shodneme. Avšak ani některé proklamovaná řešení nejsou samospasitelná (fair trade nic neřeší). A vůbec místy to připadalo jenom jako reklama na snad milionkrát zmíněnou knihu, a to už trošku zavání. Zato struktura byla až nebývale přehledná, avšak formální stránka kulhala na obě nohy. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že argumentácia bola trochu neúplná, ale aj tak klobúk dole pred odvahou tvorcov niečo takéto natočiť. Nemyslím si, že súcit a emócie by boli najnižšie pohnútky ako užívateľ s komentárom pod tým mojím, práve naopak. Všetko, čo sa na svete deje zlého, deje sa pre nedostatok súcitu, emócií ako láska, alebo inteligencie. Bolo nutné ukázať deti, ktoré zhoreli v plameňoch? Samozrejme, že áno. Vždy je nutné ukázať to nepekné, nie všetko baliť do úhľadného plášťa prijateľného pre oko obyčajného človeka. Hlavne nevyťahujte špinu a nepoukazujte na to, čoho všetkého je človek schopný len preto aby si nahrabal. Táto planéta nám nepatrí, čím rýchlejšie si to pripustíme a pochopíme, tým vačšie šance na prežitie budeme mať. V záujme jej ostatných obyvateľov však dúfam, že ako druh vyhynieme a to čo najskor. ()

Reklama

peaceNwar 

všechny recenze uživatele

Nehorázne, že sa tento problém až tak neskoro objavil. Neuveriteľné, že sa nerieši a je takmer rúhačské, že si tento problém s ničením zdrojov pitnej vody a narúšaním jeho obehu nie sme schopní pripustiť. Sakra, už dávno som nebol taký naštvaný na seba, politiku a korporácie, keď som toto pozeral. Ktokoľvek sa sem náhodou dostane, pozrite si tento dokument za každú cenu, ignorujte tieto haterské komentáre a pozrite si to, pretože toto je niečo, čo je treba vedieť a šíriť, pretože je to rovnako a možno aj vážnejší problém dnešnej ľudskej spoločnosti ako globálne otepľovanie, neudržateľný rast, vojny, intenzívne poľnohospodárstvo a neudržateľný peňažný systém. PS: Najstrašidelnejšie a najskeptickejšie na tejto teórií kolapsu obehu pitnej vody je skutočnosť, že nevieme, aké veľké sú podzemné zásoby... Brrr... PSS: Berte to prosím vážne, bez vody nikto neprežije, je to naozaj vážny problém. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama