Reklama

Reklama

Doly krále Šalamouna

  • USA King Solomon's Mines (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sprievodca Allan Quatermain pomáha mladej pani (Beth) nájsť jej strateného manžela niekde v Afrike. Počas pátrania v divočine a medzi kanibalmi Allan a Beth nachádzajú cestu jeden k druhému a zamilujú sa do seba. Vyvstáva otázka, či nájdu strateného manžela a skončia romancu alebo... (matriosa)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Hodnotím smířlivě, i když film celkem zastaral. Ale vždy si říkám, jak lidem žijícím za 50 či 100 let bude připadat naše kinematografie? Stejně zastaralá, dobová a naivní? Tehdy asi muselo být pro dívaky nesmírně exotické prostředí Afriky, ale dnes, kdy je možno Afriku vidět v tolika dokumentech, nelze se ubránit absurdním pocitům. Nepochybuji, že kdysi před sto lety bylo na kontinentě k vidění mnohem více zvířat než je tomu dnes, ale potkávat je na každém kroku? Kroky naší výpravy zde směřují k mýtickým dolům krále Šalamouna a jedná se o velmi strastiplnou cestu, ale i navzdory ní a všem pavoukům a hadům účesy drží :) Nejtěžší však pro mě bylo strávit pohled na domorodé obyvatelstvo. Všechny je někdo navlíkl do podivných kostýmů a paruk... Jsem prostě ráda, že dnes je v módě autentičnost a přirozený make-up, ale oceňuji, že na tu dobu to musel být unikátní počin, jež tehdejší obecenstvo přitahoval do kina jako dnes Avengers... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ÚTOČIA LEN KEĎ SÚ HLADNÉ." ,,AKO VIETE KEDY SÚ HLADNÉ?" ,,KEĎ VÁS ZOŽERÚ, SÚ HLADNÉ." __ Vo svojej prapodstate ďalšie z rady klasických dobrodružstiev z čierneho kontinentu, avšak slušne pozerateľné a to nielen vďaka zvučnému obsadeniu. Ocenil by som predovšetkým slušný scenár a vzhľadom na rok výroby vysokú snahu o čo najautentickejšie podanie. Tá vychádza jednak z často takmer polodokumentárnych záberov kamery a len z výlučného použitia domorodej diegetickej hudby, čím sa snímka zbavuje štylizovanej melodramatickosti a naberá na reálnosti. Prekážal mi trocha nevyriešený koniec ohľadom baní a niekoľko scén (predovšetkým Grangerove zápasy s kobrou a škrtičom) mi prišlo zbytočných. Rád by som si to pozrel znova na Blu-ray. (71. hodnotenie, 8. komentár k filmu) ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Konec 19.století. Anglická panička si najme zkušeného lovce, aby ji dovedl do neprobádaných končin Afriky při pátrání po manželovi a legendární diamantových dolech krále Šalamouna. A tak putují a putují, potkávají spoustu zajímavých zvířat a občas nějaké ty domorodce a já u toho několikrát usnul. Problém je, že je to absolutně nudný dobrodružňák bez tempa, který působí spíše jako přírodopisný dokument. Je obdivuhodné kolik zvířat do toho dokumentu tvůrci dostali, ale proto nekoukám na filmy. Navíc v hlavních rolích je naprosto nijaká Deborah Kerrová a namistrovaný panák Stewart Granger, který mi kdysi byl silně nesympatický i Mayovkách. 2* za tu kameru a spoustu zajímavých a dnes už nejspíše skoro vyhynulých zvířat. PS: Hugo Haas tu má štěk nehodný zmínky ani jeho talentu. Dobrodružný film roku 1950. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky jsou Martonovy a Bennettovy "Doly" bída a utrpení; nakolik za to může Haggardova předloha, netuším - nečetl jsem ji. Africká divočina v prvotřídním Technicoloru je ovšem jiná káva: přehlídka jejích obyvatel nerozumných (včetně indických slonů s uměle prodlouženými kly a hrabáče, tvůrci přezvaného na mravenečníka) i rozumných (ve víceméně autentických outfitech) dělá z filmu věc, ke které se lze vracet. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Chápu, že roku 1950 to byla pecka, ukázat Afriku, černochy a pár slonů s mravenečníkem. Oscar za barevnou kameru to jistí :) Jinak to byla taková klasická americká tehdejší dobrodružňárna s neohroženým Old Shurehandem a paničkou, která se dokázala v buši sama nejen ostříhat, ale i naondulovat, natočit a vyfoukat. Tehdy by mi tuhle krev v žilách, dnes je to úsměvné. ()

Galerie (195)

Reklama

Reklama