Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ralf je profesionální ostřelovač, François naopak hodlá skoncovat se životem sám. Osud je svede dohromady v hotelu v Nice a od té chvíle začne mela. V hlavních rolích francouzské komedie uvidíme Richarda Berryho a Patricka Timsita.  Když se setká nekompromisní nájemný zabiják s nesmělým ztroskotancem, který se snaží spáchat sebevraždu, může to na první pohled vypadat, jako snadná práce. Opak je však pravdou, protože Ralf Milan (Richard Berry) má zacíleno na někoho jiného a François Pignon (Patrick Timsit) mu jeho poslání zrovna neusnadňuje. Při neúspěšném pokusu o oběšení totiž François, jehož opustila žena, propadne stropem k zabijákovi, který se chystá zavraždit klíčového svědka v korupčním procesu. Mezi čtyřmi stěnami hotelového pokoje v Nice se tak rozehrává nejen zápas o splnění jedné náročné vražedné zakázky. O život půjde možná každému, kdo se ocitne v blízkosti této nesourodé dvojice. Režie francouzské komedie se ujal Francis Weber. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak trošku mi přišlo, že ti uživatelé, co tenhle film hodnotili tou jednou hvězdičkou ten film vlastně neviděli celej. Já jsem po chvíli taky chtěl odejít. Ta hlavní dvojice se mi totiž ani trošku nelíbila, jenže po chvíli jsem si je oblíbil a táhnul to s nima až do konce. Ono se to totiž klasicky, jak to Veber umí, rozjelo a já se opravdu bavil. Základ je stejnej, jeden blbec, druhej vážnej. Konfrontace, hromada kecáního a pár zděšených človíčků kolem. O zábavu určitě postaráno. Já se určitě bavil. Ti co tento film degradovali na průměrnou komedii zřejmě ne. Škoda, ten film si to nezaslouží. Je potřeba se prokousat přes prvních 20 minut, zvyknout si na ty dva matlajzníky a určitě se budete bavit. Francis Veber ví co točí, i když je to remake. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Většina remaků, hlavně hollywoodského původu, tupě vykrádá námět, přidanou hodnotu má v nejlepším případě nulovou a využívá herce, kteří na originální ztvárnění postav prostě nestačí. Tohle je ale výjimka potvrzující pravidlo. Možná to bude tím, že tenhle film jsem viděl dříve než originál (já vím, zhřešil jsem), ale já tuhle verzi zkrátka považuji za lepší. Je to nejspíš proto, že původní film už trochu zastaral a také proto, že v roli Pignona se tehdy objevil Jacques Brel, který - a zde souhlasím se samotným Veberem, který o tom psal ve své autobiografii - ve své roli působil spíše zvláštně než směšně, což vůči němu není žádná výtka, ale zkrátka do této role se tolik nehodil. Za to Patrick Timsit zahrál debila naprosto s přehledem, v žádné inteligentní roli jsem ho vlastně zatím ani nepotkal. Navíc tu máme přidanou linku s klukem a holkou a Francoisem Randonim s tradičně výborným Michelem Aumontem. Na rozdíl od první verze se pohybujeme prakticky pouze v interiérech (hotel a psychiatrická léčebna), což výsledku rozhodně neubírá. Jedinou výtku mám k hudbě - ten donekonečna se opakující motiv začíná být velmi brzy otravný. 95% ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Po dosť dlhom čase som opäť naďabil na Veberovku. Jeho tvorba patrí medzi moje najoblúbenejšie filmové predstavnia. A filmy ako Kondomédia, Drž hubu a pod. dokážem pozerať aj viac ako 2x. Preto som si s chuťou pustil Osinu v zadku a nesklamala ma. Film je jedinečný tým, že celý dej sa prakticky odohráva v dvoch miestnostia. Ale v tomto je Veber známy, že svoje filmy sa snaží priestorovo minimalizovať. Charaktery sú tiež cítiť jeho rukopisom. Jedna otrava vs. jeden normál aj keď vrah. Okorení to príchod doktora a otravova ex manželka. Práve časti so psychiatrom, exmanželkov a dvomi hlavnými protagonistami sú asi najlepšie. V pár recenziách som si tu prečítal, že začiatok nie je dobrý. No v tom majú pravdu, dobrý nie je. Je perfektný. Presne Veberovský, náhodné stretnutie, zápletka a idiot čo nevie nič pochopiť. Vrelo túto komédiiu odporúčam každému, kto má rád príjemný humor, nepotrpí sa extrémne kulisi a bavia ho tak trošku vyšinuté a choromyselné charaktery akou je Pignon. Film je svojou dĺžkou vhodný aj na fasa večer, keď človek musí skoro ráno vstávať a to ja vždy ocením. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Tohle snad musí rozesmát každýho.. líbí se mi jak se v těch francouzskejch komediích setkaj osudy několika cizích lidí, který se nikdy předtim neviděli v tomhle jsou Francouzi fakt mistři.. tahle ,,otravovací" komedie fakt stála za to.. už od chvíle kdy Francoa Pignon poprvý spatřil Ralfa Milana jsem věděl, že Ralf z něj bude na prášky, protože už jenom Pignonovo tlama byla dost otravná a provokativní.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Osina v zadku je už druhým remakem původního francouzského originálu, kde se díky nápadu scénáristy v sousedních pokojích jednoho hotelu sešel chladnokrevný nájemný vrah, který se chystá ke klíčové akci svého povolání, s užvaněným dobrosrdečným troubou se sebevražednými sklony. Oba předchozí filmy, jak originál s Venturou v hlavní roli, tak i americký remake s Jackem Lemmonem a Walterem Matthauem, jsem viděl už před pár lety a je nanejvýš ošidné srovnávat kvalitu všech tří děl s takovým časovým odstupem. Nicméně i přes riziko zkreslení na základě toho, co vydoluju v paměti, myslím, že třetí verze se blíží mé představě o kvalitní komedii nejblíže. Předchozí kousky shazovalo problematické obsazení a přehrávání (Jacques Brel) nebo lacinější humor americké verze. Těch 58 %, které k dnešnímu dni Osina v zadku sklidila, je mimochodem dost chudá nadílka proti často mnohem lépe hodnoceným fekálním komediím nebo teenagerským trapárnám. Francis Veber mi svým stylem humoru dokonale sedí a prakticky žádným svým filmem nebo scénářem mě vyloženě nezklamal. Osina v zadku není bezchybná, ale co jiného může být pro komedii dobrou vizitkou než doba smíchu, kterou v divákovi vyvolá, a já se minimálně rok už tak od srdce nezasmál, jako při eskapádách nešťastného Pignona a neskrývaném zoufalství věčně vyrušovaného smolařského nájemného vraha. Oproti předchozím verzím je ústřední dvojice protihráčů obsazena relativně neznámými herci, kteří ale odvádějí slušný výkon a nepředstavují slabinu. Veber dokáže i ty neprofláknutější a potenciálně laciné scény podat s francouzským šarmem a nadhledem. Snad jen ta pointa mohla být na závěr dotaženější. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Film je remakem snímku Dotěrný chlap (1973), což byla adaptace divadelní hry napsané Francisem Veberem. Tato hra se od roku 2005 hrála v pařížském divadle Théâtre de la Porte Saint-Martin s Richardem Berrym a Patrickem Timsitem v hlavních rolích. Režisérské aktovky se zde ujal sám Francis Veber. Hra měla takový úspěch, že to Francise Vebera přimělo k natočení filmu. (Bernhardiner)

Reklama

Reklama