Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aamir Ali je indický muslim, lékař, který se vrací domů z Londýna. Je to moderní mladý muž, který chce žít obyčejným rodinným životem. Hned po příletu mu třikrát kontrolují zavazadla, již kvůli jeho jménu. Před letištěm na něj nikdo nečeká, tedy nikdo, koho by čekal on. Čekají na něj lidé, kteří mu do ruky dají mobil a odjedou na motorce. A mobil zazvoní. A na druhé straně se ozve hlas, který se nepředstaví, ale plně ovládá celé Aamirovo okolí a navíc drží Aamirovu matku a sourozence jako rukojmí. A tak je Aamir bez možnosti útěku nucen poslouchat jeho příkazy, které postupně vedou k bombovému útoku. A to vše ve jménu indických muslimů. Výjimečně je tento bollywoodský film prost humoru, tance, romance a podobných dalších záležitostí, je o to kratší, ale na spádu to opravdu neubírá. (malamia)

(více)

Recenze (8)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

"Jen si vzpomeň - co jsi udělal špatně? Voláš do Karáčí a hned tě pronásledují jako prašivého teroristu..?" Provařená zápletka v otěžích kvalitní filmařiny, která svůj indický původ prozrazuje vlastně jen díky kreativní práci s hudbou a zasazení příběhu do špinavých zákoutí indické magalopolis Mumbaí. Nevidím mnoho důvodů, proč tento snímek doporučovat divákům, kteří ještě s indickou, respektive hindskou, kinamatografií neměli tu čest, ale fanoušci Bollywoodu by si měli občas připomenout, že v zemi, kde filmovému světu vládnou naivní a povšechně nadsazené žánrové směsky, umí natočit i nerozmáchlý a vlastně všední film tak, aby přinesl divákovi plné uspokojení. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Něco jako Telefonní budka. Tu však vystřídal mobil. A hlavního hrdinu nedeptá šílenec, ale pákistánští teroristé.... Díky tomu ale celý příběh vyzní poněkud méně uvěřitelně a trochu postrádá logiku. Ale slušné psycho. Žádné rozjásané tanečky. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Indická thrillerová žánrovka, která staví na vypjaté situaci indických muslimů, kteří jsou pod neustálým drobnohledem a v podezření z teroristické činnosti. Ve filmu se nezpívá ani netancuje, děj se vydařeným tempem blíží americko-evropským filmům podobného ladění. V intencích indického filmu je to místy skoro strhující. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Princíp rovnaký ako pri Phone Booth, akurát tu išlo o niečo úplne inšie a nebezpečnejšie. Miestami tomu dosť chýbala logika a niektoré tie miesta kam Aamira posielali boli úplne odveci a nemali žiadny vplyv na tú moslimskú "krížovú" cestu, hoci tým asi ten šéf chcel len docieliť to, aby si Aamir spomenul na to odkiaľ pochádza a videl všetku tú biedu v mumbaiských uliciach. Ale beztak, napätie hodné kvalitného thrilleru prišlo akurát tak na konci, kedy sa okrem nečakaného odhalenia objavila aj obrovská dilema hlavného hrdinu. A ešte by som rád vyzdvihol výborný herecký výkon sympaťáka Rajeeva Khandelwala. Škoda, že to celé nebolo také dobré ako tá záverečná fáza. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý mi nedáva žiadny zmysel, odchytia chlapíka na letisku unesú mu rodinu a nútia ho robiť niečo o čom nevie o čo ide, preháňajú ho po meste ako diví, len preto aby niekde v autobuse nechal za teroristov kufríkovú bombu, ale samozrejme mu to zatelefonujú, aby o tom vedel, nenechajú ho vyletieť v nevedomosti do vzduchu s autobusom, tak si to mladý muž rozmyslí a radšej vyletí do vzduchu on ako autobus. Ako inak pekné od neho. Veľmi divne vykonštruovaný príbeh, ťažko uveriteľný a nedávajúci zmysel. Toľko problémov by si teroristi s položením bomby do autobuse určite nerobili. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

„Jmenuji se Aamir Ali a výjimečně nejsem terorista." Něco podobného by si v klidu mohl říci hlavní hrdina tohoto příběhu. Ke vší smůle však narazí na své bratry ve víře, kteří teroristé jsou, a pak to s ním už jde pěkně z kopce. Plně jsem nepochopil tu překombinovanost s pobíháním po ulicích. Stačilo si na úkol zavolat nějakého negramotu z místní komunity, nebo si ho zavolat odjinud a bylo by to vyřešené. Sice se na to hlavní hrdina rovněž ptá svého přítele na telefonu, ale z odpovědi jsem moc moudrý nebyl. Film bez pochyb a zcela jasně demonstroval fakt, že všichni muslimové teroristé nejsou. Já osobně jsem napočítal jednoho doktora, který se právě vrátil z Londýna, jeho rodinu (ale kdo ví, že?) a ještě jednoho chodce, který šel po ulici. Ano, je to ten čtyřicátý od toto desátého auta zleva..., přesně ten. Víc jsem jich i přes velkou snahu nenašel. Jestliže se bude někdo z vás doma nudit a je nevyléčitelný optimista, může se pokusit tento rekord překonat. Alespoň se můžeme zamyslet, co bychom dělali, být v kůži doktora, kterému prostě nevyšel jeden den. Člověk se musí až ptát, proč lidé, kterým nevoní nic jiného než Islám netáhnou ke svým a zamořují ostatním vzduch svou zbytečnou existencí? Asi by poté přišli o možnost vraždit bezvěrce, ale oni by si jistě už nějak poradili. Takže kluci, alou domů! Žádný super trhák to vskutku není a výrazné nadšení se nedostavilo. Vzhledem k rozumně zvolené délce jsem se však nenudil. Rozhodně ke shlédnutí doporučit mohu, nejsem zklamán. Hodnotím třemi hvězdami, neb je to po všech stránkách průměrné. ()

malamia 

všechny recenze uživatele

Aamir je jeden z mnoha dalších indických filmů, který se zabývají problémem islámských teroristů a muslimů celkem. Myslím, že pokud se člověk doví něco více o islámských teroristech v Indii, kteří bývají napojeni na Pákistán, ale Pákistánci nemusí být, tak tento příběh nemusí být nereálný. Sice samozřejmě je to film, takže se musí počítat s uměleckým přibarvením, ale problém sebe-vnímání indických muslimů versus terorismus není žádnou novinkou. A oceňuji na tomto filmu hudbu, napínavost, herecký výkon hlavního hrdiny (ostatní už horší), kameru a taky realističtější pohled na indii - odpadky, splašky, záchody... to v bollywoodských filmech moc nebývá, tak dík za něconového. ()

Reklama

Reklama