Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Září a říjen roku 1977 vešly do dějin Západního Německa jako „německý podzim“. Tento termín označoval dobu společenského a politického napětí vyvolaného teroristickými aktivitami radikálně levicové Frakce rudé armády (RAF). Činnost jádra organizace, takzvané první generace RAF, popisoval oceňovaný ambiciózní film Baader Meinhof Komplex (2008). Německý snímek Mogadišu se věnuje události, kterou „německý podzim“ vrcholil. 13. října bylo během cesty ze španělského letoviska Palma de Mallorca do Německa uneseno letadlo s kódovým označením Landshut společnosti Lufthansa s osmdesáti sedmi lidmi na palubě. Akci, která skončila o tři dny později zásahem německé speciální jednotky na letišti v somálském Mogadišu, provedli členové Lidové fronty za osvobození Palestiny, kteří požadovali propuštění vězněných čelných představitelů Frakce Rudé armády. Velkolepě pojatá dramatizace se stejnou mírou zaměřuje na situaci uvnitř uneseného letadla i snahy politiků a specialistů zachránit rukojmí. Ačkoli snímek vznikl coby televizní produkce společnosti teamWorks, díky mistrovské režii a preciznímu scénáři si nezadá ani s hollywoodskými tituly. Výrazně tomu napomáhá dravý reportážní styl, jaký najdeme v soudobých amerických áčkových thrillerech typu Bourneovo ultimatum, potažmo v tematicky podobném Letu číslo 93 (2006) Paula Greengrasse. Ačkoli se film může pochlubit precizní výpravou, maskami, speciálními efekty i nezbytnou materiální podporou letecké společnosti Lufthansa, vyprávění se neopájí retro reáliemi, nýbrž se zaměřuje na drama postav a snahu řešit vypjatou situaci. Výsledkem je evropsky civilní thriller v hollywoodsky dramatickém stylu. Navzdory tradičním schématům se Mogadišu nesnaží únosce démonizovat a naopak i je ukazuje jako lidi lapené v patové situaci. V tomto ohledu si z výborného hereckého ansámblu v čele s německými hvězdami Thomasem Kretschmannem a Nadjou Uhlovou zaslouží vyzdvihnout francouzský představitele vůdce teroristů Said Taghmaoui. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (67)

laik_60 

všechny recenze uživatele

príjemný a pravdivý pohlaď na udalosť ktorá po Mníchovskej akcii Palestínčanov druhý krát tak otriasla Nemeckom. V 70 rokoch to boli rôzne teroristické akcie , cvičené s prižmúrením oka krajín východného bloku (aj preto v správach u nás boli zmienky o činoch červených brigád, či líbyjsko palestínskych aktivitách len strohé) Vo filme bolo názorne vidieť ako všetci o všetkých vedeli dokonca aj o agentoch KGB medzi Palestíncami, a aké bolo postavenie nemeckého kancelára a Nemecka vôbec k možnostiam oslobodenia svojich ľudí od únoscov. Divák si vo filme môže tak vychutnať atmosféru aká panovala v lietadle medzi unesenými i únoscami, a nakoniec dá sa z filmu vycítiť aj aká panovala atmosféra vo svete a vo vládnej garnitúre štátov kam lietadlo lufthansy pristavalo . s dobrým pocitom z filmu dávam 4 b. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tahle TV záležitost hravě strčí do kapsy nejeden regulérní katastrofickej film týkající se únosů dopravního letadla, Hollywood nevyjímaje. Kéž by bylo více takových TV filmů. Film perfektně kopíruje dění na palubě uneseného Boeingu Lufthansy č.181 i tehdejší politické poměry v celosvětovém měřítku... Sedmdesátá léta přála únosům a nejeden Palestinec si tehdy unesl ten svůj Boeing se zkaženými západními cestujícími aby vymohl svobodu jinému teroristovi co už za atentáty a terorismus bručel... Herecké výkony hlavních představitelů ať už na straně teroristů, letušek, pilotů, ale i zasahujících policistů z GSG9 byly výborné. Ač ne vždy mám rád ,,dokumentární'' roztřesenou kameru, tady nevadila, naopak pomáhala pumpovat mi do žil stále více adrenalinu. Ke konci jsem zjistil, že se třesu zimnicí !!! Snímek slušně graduje a v závěru jsem opravdu měl nervy nadranc (jak to ve skutečnosti dopadlo jsem nevěděl). Čest památce statečnému kapitánovi letounu Jürgenu Schumannovi, který se skutečně nemusel v Adenu vracet do letounu. Jenže on byl pravý kapitán svého letounu, cítil odpovědnost za všechny cestující i členy osádky a vrátil se... Hodně podobný film opět na téma únos velkého dopravního letounu Palestinci je tento : http://www.csfd.cz/film/5232-operace-blesk/ * * * * ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Možná je lepší zemřít než žít ve státě, který raději nepropustí devět vězňů, než aby zachránil 91 životů." Možná je také načase přiznat si, že už i německý film nám uplouvá o parník. A možná je lepší naivně doufat, že mozky politiků za posledních třicet let prošly rozsáhlou evolucí... Srovnávání si strčte za klobouk, tohle byl po dlouhé době další kousek, kvůli kterému opravdu stálo za to zapnout televizi. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

kvalitně a velmi věrohodně zpracované, ale to televizní provedení tomu v mnoha ohledech nesvědčí.. herecké výkony jsou na TV poměry nadstandardní, ale vizuál je spíše komornější a celý film působí až příliš dokumentárním dojmem.. jako způsob, jak se dozvědět o inkriminované události, je tedy Mogadischu fajn, jako plnohodnotný celovečerní film/zážitek už ale tolik ne.. přesto nelituji, že jsem na tento snímek na ČT2 narazil.. lepší 3* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No prosim a tohle v Německu označujou za televizní film. A já pak sedim v kině a musim čučet na trailer na Babovřesky. Nicméně Germáni opět zacílili, vypálili a jako tolikrát se zase trefili. Věrné, až pod kůži zalézající a naprosto se lišící od svých amerických bratranců. Ačkoliv co se postavy kancléře Schmidta týče, byla ta inspirace americkými "trháky" trošku nezdravě vidět. Na druhou stranu místním hrdinům jsem nepřál kulku v první minutě (výborný Kretschmann) a Said Taghmaoui je chlapík, kterýmu bych doporučoval nikde mě nepotkat - navždycky ho budu nenávidět. No a našim filmařům bych připomněl třeba únos vlaku do Selbu nebo únos Iljušinu 18. Určitě by se na to nějaká ta koruna našla. 90% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v nemeckých mestách Baden-Württemberg, Berlín, Bonn a Mníchov. Natáčalo sa však aj v marockom meste Casablanca a jeho okolí. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama