Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama, natočené podle skutečných událostí, vás zavede do roku 1928, kdy mladý Philippe Halsman, který se později stal slavným a světově uznávaným fotografem, odjíždí s rodinou na výlet do rakouských hor. O rodinné pohodě však nelze mluvit, otcovy vztahy se zbytkem rodiny jsou velmi špatné, obzvláště ty s Philippem. Při jedné túře, na niž Philippe vyráží s otcem sám, je otec smrtelně zraněn. Během následného vyšetřování není zmatený Philippe schopen přesně popsat, co se vlastně stalo, a stává se podezřelým z otcovraždy. Ačkoliv obhajoba zpochybní většinu argumentů obžaloby, zdá se, že proces je již předem rozhodnutý. Soudce i porota jsou odhodlaní dostat Philippa do vězení i za cenu ztráty svého svědomí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Na přehrávači DVD je okénko, kde vidíte, jak ubíhá čas filmové projekce. Nebaví-li mě film, velmi často mi sklouzne zrak do toho okénka, jak dlouho budu ještě třeba "trpět". Jenže u tohoto filmu jsem se poprvé podívala, kdy už běžela 70.minuta ! Tím chci říci, že film je výborný, že mi připomínal něčím "PIANISTU" , ikdyž pochopitelně zpracování nebylo až tak famózní. Příběh je dle skutečné události, která se stala v r.1928 v Innsbrucku v Rakousku. Co byl pro mě největší šok (a co jsem nevěděla), že rakouský Innsbruick byl největší protižidovskou baštou v Evropě. Tedy ne Německo, ale Rakousko ! No a světe div se - v Innsbrucku se narodil Adolf Hitler ! Od mládí byl v této hrůze vychováván - jak to tedy mohlo s mladým klukem dopadnout ? Když nenávist k židovské rase byla vštěpována mladým lidem jako evangelium už ve školách. Ale zpět k filmu : příběh je kriminální, Patrick Swayze je úplně vynikající (litovala jsem, že zemřel). Nebyl to jenom tanečník - uměl i hrát ! Následně se dozvíte, že je to vlastně biografie největšího a nejlepšího fotografa v USA, který fotil ty největší politické a herecké celebrity pro časopis LIFE. Ohromný film - podívejte se - doporučuji ! ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Na to, jak tento snímek začínal, kdy jsem si říkal, že je to natočeno jak nějaká telenovela (jen jsem čekal, až se do scény dostane nějaký ten doktor z hor nebo tak něco), a jestli se na to vůbec budu schopen dodívat, se to rozjelo velmi svižně. I hlavní představitel nebyl špatný, jak se zpočátku zdálo. Zkrátka počáteční dojem špatné telenoveli zmizel a užil jsem si tento snímek. Takže dávám slabší, ale stejně 4*. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nenávist vůči židovskému obyvatelstvu narůstá. Obyvatelstvo je k této nenávisti podněcováno. Fanaticky se prochází po ulicích s páskami s hákovým křížem na ruce. Prostě potřebovali odsoudit židovského mladíka, aby dokázali, že židé jsou špatní a že můžou za všechno zlo, které se v zemi dělo. Phillippe měl skvělého obhájce, Richarda Pressburgera. Ten se snažil všemi možnými argumenty zbavit Phillippa obvinění z vraždy otce. Ale proti soudci, který už byl předem rozhodnutý neměl žádnou šánci. Riskoval, že bude sám zatčen. Phillippe si ve vězení odseděl čtyři roky. Pressburger si pro něho vymohl milost. Phillippe ji nechtěl, protože by tím potvrdil, že otce přece jen zabil. Phillipe odcestoval do Ameriky, kde se stal světově uznávaným fotografem. Fotil např. Gretu Garbo, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Marlona Brando, Grace Kelly, Ginu Lollobrigidu, Salvatora Dalího a mnoho dalších slavných osobností. Obhájce Richard Pressburger za ním nikdy do Ameriky nepřijel. Zatklo ho Gestapo. V roce 1943 zemřel v koncentračním táboře Auswitz. Patricku Swayzemu role obhájce pěkně sedla. Vypadal velmi dobře, přestože už musel být nemocný. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Ač se tvůrci zaštiťují tím, jak se reality drží, stačí jenom letmý náhled do Halsmanova životopisu - http://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_Halsman a do popisu jeho případu - http://en.wikipedia.org/wiki/Halsman_murder_case a hned objevíme řadu menších či větších nepřesností. Hezké je, že se natáčelo přímo v Rakousku, ale je poznati, že přehršle dukátů v produkční kapse zase nebylo. Někteří "herci" a jedinci z komparsu mě k úsměvu doháněli, což by se v dramatu stávati nemělo. Také bych zapochyboval, že se to v soudní síni odehrávalo v onom americkém "teatrálním" stylu, i když se za znalce soudního systému Rakouska konce 20. let nepovažuji :-) ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Film realisticky zobrazuje jeden národnými socialistami zmanipulovaný súdny proces v Rakúsku roku 1928 a snahu urobiť obetného baránka z jedného židovského chlapca, ktorý sa neprevinil ničím iným, len tým, že si nerozumel s vlastným otcom. Okrem skutočných udalostí nám filmári krásne odprezentovali aj atmosféru a nálady v jednom európskom štáte v období 10 rokov pred 2.sv vojnou, keď sa "svet zbláznil". ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Súdny proces s Philippom Halsmanom je mnohými ľuďmi považovaný za vôbec prvý proces národno socialistického hnutia s Židom. (Smok)
  • Richard Pressburger za Philippom do New Yorku nikdy nedorazil. V roku 1939 ho zatklo gestapo a bol poslaný do Auschwitzu, kde roku 1943 zomrel. (Smok)
  • V roce 1947 měl Philippe Halsman uskutečnit jednu z jeho nejznámějších fotografií – portrétoval truchlivého Alberta Einsteina, který během fotografování líčil své politování nad jeho rolí ve Spojených státech, když pozoroval atomové bomby. Fotografie byla později použita v roce 1966 na americké poštovní známce a v roce 1999 na titulní straně časopisu Time, který Einsteina tituloval jako „Osobnost století.“ (Zdroj: Wikipedia.cz)

Reklama

Reklama