Reklama

Reklama

Československo 1968

  • Československo Československé jaro 1968
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1968, 37 min

Režie:

Bohuslav Musil

Obsahy(1)

Polednový vývoj v Československu v r. 1968. Za jaro v názvu se označuje období politického uvolnění v Československu v roce 1968. Toto období začalo v roce 1967 na prosincovém plenárním zasedání ústředního výboru strany, které skončilo 5. ledna 1968, kdy se prvním tajemníkem ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ) stal Alexander Dubček, a pokračovalo do noci z 20. na 21. srpna téhož roku, kdy vojska Varšavské smlouvy v čele s armádou Sovětského svazu vstoupila do Československa, aby zastavila započaté reformy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Zcela čerstvý (natočený ještě před srpnovou okupací) pohled na obrodné procesy pražského jara. Dokument přibližuje nebo alespoň zmiňuje všechny důležité postavy veřejného života, které se tehdy nějakým způsobem na prováděných změnách podílely .Ať už je samy vytvářely nebo se staly nedobrovolnou obětí. Z tváří občanů i některých obrodných politiků lze snadno vyčíst opravdovou radost a nadšení. Ve tvářích Husáka a Svobody jsem ji neviděla. Komentář zřejmě čte svým příjemným hlasem Richard Honzovič. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

„Tak vy jste si mysleli, že opravdu, že to tady u nás v té naší republice jako kočíruje Sovětský svaz. Tak jestli si to ještě, jestli si to někdo myslí, tak, mladí přátelé, tak Vám říkám, že se šeredně mýlíte, ty časy už jsou pryč.“ Myslím, že tento výrok J. Smrkovského vypovídá mnohé o iluzích obrodného hnutí. Leč ať už třeba tento proces začal jen jako bitka stranických frakcí o pozice, nedají se události Pražského jara redukovat jen na tyto vnitrostranické boje, byť je dnes snaha právě takto celý rok 1968 vysvětlovat. I v tomto dobovém dokumentu je vidět, že to byla masová a všenárodní záležitost, že zpívání hymny bylo spontánní, že slovo republika zde ještě mělo význam. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitny Dokument o udalostiach, ktore predchadzali 20/21. augustu 1968. Vtedy totiz zautocili vojska Varsavskej Zmluvy /armady ZSSR, Bulharska, NDR, Polska a Madarska/ na ceskoslovensky stat. 76 % ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Když porovnáte nějaký dobový dokument o náccích s tímhle dobovým dokumentem o pražském demokratizačním procesu, budou se od sebe kvalitou lišit? Příliš ne. A přesto zaujmou víc extremisti. Jak to? Ti jsou totiž démoničtí (Dubček "jen" charismatický), vzbuzují strach nebo nenávist (Dubček "jen" úsměvy nebo sympatie). Snílci z roku 1968 jsou dnes dokonce shazováni, že jejich snahy nikam nevedly nebo že se prostě jen vezli na vlně popularity. I kdyby na těch spekulacích něco bylo, stejně si tyto mírové události zaslouží nejmíň tolik zájmu jako ty válečné. Jde totiž o naprosto unikátní období (ať už nahlíženo z historického, společenského či ideologického hlediska). Bohužel to lidi pod vlivem dlouhotrvajícího míru už asi nedokážou docenit, víc je lákají vyhrocenější témata. Že by jim opravdu stačil chléb a hry? Snad se mýlím. ...........................................P.S.: Není to žádné nudné vyprávění. Mladší bratříčci (např. Rok 68) jsou sice informativně vyváženější, ale tento kus je zase jedinečný atmosférou (dobová hudba, zúčastněný komentář). ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Průměrné vyprávění o tom, jaké vlastně bylo ono tolik opěvované československé jaro 1968, kdy jsme se opět vrátili do doby temna. ()

Reklama

Reklama