Reklama

Reklama

Gepard - běh o život

(TV film)
  • Švédsko Cheetah - The Running of their Lives
Švédsko, 2006, 51 min

Obsahy(1)

Frankie Frederics je jedním z nejlepších sprinterů na světě. Mezi savci je zase nejrychlejší gepard. Mohl by přesto jejich závod skončit nerozhodně? Švédský dokument.

Frankie Frederics, narozený pod spalujícím namibijským sluncem, je jedním z nejrychlejších běžců na světě. Mezi savci je zase nejrychlejší gepard. Ovšem gepard má oproti člověku při běhu několik výhod - například relativně větší objem plic a také drápy. Je to nejdokonalejší sprinter planety. Mohl by přesto jejich závod dopadnout nerozhodně? Gepard je jednoznačně lepší sprinter, chybí mu ale vytrvalost. Člověk se umí přizpůsobit i běhu na dlouhých tratích. Proto dnes budoucnost těchto krásných šelem závisí na nás. Změnit postoj člověka, který byl celý život vychováván k nenávisti k predátorům, je v podstatě nemožné.Je třeba farmářům vysvětlit, že když přejdou na lepší způsoby hospodaření, budou na tom lépe. Měli by přijmout změny ne kvůli gepardům, ale kvůli sobě. Šelmy jim takto způsobují značné škody a jejich zloba je pochopitelná. Bohužel je tu ještě jedna naprosto nepřijatelná věc - vybíjení šelem pro zábavu. V závodě s člověkem gepard běží o život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Micione 

všechny recenze uživatele

Jak je uvedené v textu distributora – nejrychlejší savec na světě v závodě s člověkem bohužel skutečně běží o život. Tato vrnící kočkovitá šelma s nezatažitelnými drápky, vydávající jemné zvuky podobné štěkání, patří mezi zvířata, kterým hrozí vyhynutí. Ve sprintu sice vydá rychlost až 130 km/hod., ale před zbraněmi farmářů a lovců trofejí nemá šanci na únik . Život této šelmy závisí na změně myšlení lidí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokument o gepardech, zejména o nebezpečí jejich vyhubení lovem farmářů, kteří je považují za nepřátele pro svůj dobytek. ()

Reklama

Los 

všechny recenze uživatele

Vcelku netradičně pojatý dokument zaměřující se z větší části na ochranu gepardů a potažmo i jiných velkých afrických kočkovitých šelem. Od většiny takto ochranářsky laděných dokumentů se však liší přístupem ochránců, kteří chápou potřeby gepardů, ale i chovatelů dobytka a snaží se najít kompromis vyhovující alespoň z části oběma stranám. Tímto kompromisem může být elektrický plot, nebo prosté nezabití odchyceného zvířete. Docela tragikomické bylo vyprávění chovatele dobytka, který sice již přestal šelmy vraždit a oplotil si pozemek elektrickým plotem, takže měl sloužit jako příklad konvertování z vraha šelem na člověka, který je dokáže tolerovat, ale přesto seděl na pohovce, nejspíše u sebe doma, a za sebou měl na zdi kůži levharta. Celkově se však jedná o velmi zajímavý dokument ukazující jinde velmi opomíjenou šelmu, o níž většina lidí ví jen to, že rychle běhá, přitom však je její život velmi zajímavý a z příběhu některých částečně ochočených gepardů navrácených do divočiny by se jistě dala natočit obdoba lvice Elsy. 7/10 ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama