Reklama

Reklama

Kosovo - černá díra Evropy

(TV film)
  • Francie Kosovo, the Black Hole of Europe
všechny plakáty
Francie, 2007, 51 min

Obsahy(1)

Most v Mitrovici jako symbol kosovsko-srbského problému aneb Vše, co jste chtěli vědět o Kosovu. Francouzský dokument.

Kosovský problém není černobílý. Není tu na jedné straně dobro a na druhé zlo a prezentace zjednodušeného pohledu jen přilévá oleje do už tak doutnajícího ohně nesnášenlivosti. Francouzští dokumentaristé se snaží poctivě a objektivně zpracovat toto téma, k čemuž si přizvali nejen obyvatele kosovské Mitrovice (obě její etnické části jsou takřka symbolicky rozděleny mostem), ale také nezávislé pozorovatele a politology - mezi nimi Jacquese Rupnika, dobře známého také u nás. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nadšen jsem z tohoto "dokumentu" rozhodně nebyl, mimo pár stokrát přemletých frází o vyháněných Albáncích nezaznělo prakticky nic o kořenech sporu o území. Většinou vidíme příslušníky zahraniční správy či albánské aktivisty, dozvíme se, že Srbové v roce 2007 tvoří 5 % obyvatelstva a už aby byla ta nezávislost (samozřejmě s respektováním menšin - mají tedy nové menšiny opět právo dělení? Kam až to půjde?). Navíc se tvůrci nevyvarovali několika podpásovek, jako již ve své době vyvráceného příběhu o třech utopených chlapcích, jejichž smrt měli mít na svědomí Srbové. Minimální zdroje, pohled oficiálních míst současné správy (přitom minimum informací o reáliích činnosti těchto orgánů) a jedna zajímavá scéna s autobusem, kdy je názorně vidět, která část Mitrovice se má dobře, přestože v ní je 80% nezaměstnanost. Kromě toho rozpoznatelná snaha o dodatečné ospravedlnění akce NATO. Trochu málo. ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

Špatný dokument to není, ovšem vzhledem k tomu, že ho dávají za protipříklad českého dokumentu "Uloupené Kosovo", to dost ztrácí. Historické hledisko naprosto chybí. Bere se na zřetel pouze to, že 95% současného Kosova (Albánci) chce osamostatnění. To, jakým způsobem získalo muslimské obyvatelstvo tak velký vliv již ukázáno není. Dost věcí tam chybí a moc věcí se tam nerozebírá. Nicméně alespoň poukazuje na neschopnost mezinárodních jednotek a mezinárodních uskupení jako OSN. ()

rubik1 

všechny recenze uživatele

Tento dokument som videl na ČT rovnako ako aj "Uloupené Kosovo" a z môjho pohľadu to bol akýsi "opravný patch" na Uloupené Kosovo, aby si náhodou niekto nezačal myslieť, že sú za všetkým Američania a naša milovaná NATO. A tento dokument je ako každý opravný patch - má nedostatky a nefunguje ako by mal ... ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Nic zvláštního. Nemastný, neslaný, mírně proalbánský dokument. Ale alespoň ukázali, jak to chodí v Kosovské Mitrovici. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Sice to nebylo tak strhující jako Ukradené Kosovo, ale bylo to alespoň částečně nezávislé a ukazovalo to jak masakry Srbů, tak i Albánců. Vyváženost šla mírně na albánskou stranu, ale tam se táhnu mírně i já. Dávám za 4 hvězdy za zobrazení současné Mitrovice. ()

Diazbros 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumente mi chýbalo viac politických informácií, ktoré by ukazovali Kosovo v medzinárodných súvislostiach. A tiež by nezaškodilo viac faktov o činnosti OSN. ()

Reklama

Reklama