Reklama

Reklama

Mexické dobrodružství Maxmiliána Habsburského

(TV film)
Česko, 1999, 2x57 min

Režie:

Karel Fuksa

Obsahy(1)

Unikátní dokument o životě, kariéře a smrti rakouského arcivévody, který se stal mexickým císařem.

1. část dvoudílného dokumentu pojednává o cestě Maxmiliána habsburského na mexický trůn. 6. července 1832 na zámku Schönbrunn narodil se arcivévoda Ferdinand Maxmilián Josef, mladší bratr pozdějšího rakouského císaře a uherského krále Františka Josefa I. Přestože se oba bratři v dětství měli rádi, život mezi ně nastavěl nejrůznější překážky. Když Maxmilián dospěl do věku, v němž se začal zajímat o politiku, začal kritizovat různá rozhodnutí svého císařského bratra. Na rozdíl od něho totiž vyrostl v přesvědčeného liberála, který nesouhlasil s tvrdým postupem proti účastníkům revoluce 1848. František Josef proto poslal svého mladšího bratra do Terstu a určil jej ke službě v námořnictvu. V roce 1854 jej jmenoval vrchním velitelem rakouského loďstva. Také v této funkci si panovníkův bratr vedl velmi dobře a bývá považován za zakladatele moderní válečné rakouské flotily. O tři léta později se Maxmilián oženil s belgickou princeznou Charlottou a ve stejném roce jej František Josef I. jmenoval generálním guvernérem království lombardsko - benátského. Tentokrát Maxmilián úspěšný nebyl - liberální reformy, které v zemi zaváděl, nebyly účinné, a proto jej císař z funkce opět zbavil. A zde začíná nejdramatičtější kapitola života tohoto dobrodružného vévody. V roce 1863 nabídli Maxmiliánovi představitelé mexické konzervativní šlechty, aby přijal korunu nově zřizovaného mexického království. Arcivévoda souhlasil a 24. dubna 1864 se společně se svou manželkou vydal na palubě fregaty Novara do Mexika. Čekaly ho tři roky slávy, vzrušujících zážitků, protivenství, denních banalit v neznámé zbídačelé zemi a na konec smrt před popravčí četou. Unikátní dvoudílní dokument vznikl ve spolupráci s rakouskou televizí a mexickými kulturními institucemi. Štáb brněnské televize natáčel v průběhu dvou let na různých místech Evropy a v Mexiku, na místech, vztahujících se k této legendární postavě.

Ve druhé části unikátního dvoudílného dokumentu scénáristy Jiřího Pernese a režiséra Karla Fuksy, natočeného ve spolupráci s rakouskou televizí a mexickými kulturními institucemi, budeme sledovat kroky arcivévody Maxmiliána, nyní již "Císaře mexického" na půdě jeho nové vlasti. Obrovská země, plná nerostného i přírodního bohatství, památek na indiánské kultury i španělskou kolonizaci, byla hospodářsky zruinovaná občanskými válkami i zahraniční intervenci. Obyvatelstvo vesměs negramotné, spojení mezi jednotlivými částmi země téměř neexistovalo, zákony se nedodržovaly. Poněkud naivní, ale o to více ctižádostivý Maxmilián, podporovaný svou ženou císařovnou Charlottou, se od počátku upnul na to, co mohlo počkat - založil Národní divadlo, Národní banku, vydával dekrety, návrhy vyznamenání a řádů, plánoval urbanistickou úpravu hlavního města. Zařídil si dvůr, připomínající ten vídeňský, cestoval Mexikem. Myslel si, že udělal dobře, když přijal korunu Mexického císařství: představoval si, že tato země jeho pomoc potřebuje a očekává. O jeho iluzích ho nepřesvědčily ani tisíce štěnic, které se do něj pustily již první noc v prezidentském paláci. Hlavní Maxmiliánovou oporou oproti republikánským jednotkám prezidenta Juáreze, byla francouzská armáda pod vedením maršála Bazaina. Když se však jednotky, podle smlouvy s Napoleonem III., začaly stahovat, začalo být císařským úzko. Situaci na čas vyřešily dobrovolnické oddíly, naverbované v Rakousku Uhersku (bylo mezi nimi také několik set vojáků z českých zemí) a v Belgii. Ale republikáni, podporovaní americkými zbraněni, začali postupně nabývat převahy. Poslední útočiště našel císař ve měste Querétaro. Se svými věrnými se opevnil, hrdinně odporoval, byl zrazen a odsouzen. Tady se odehrály naivní pokusy o únik, ve zdejším divadle byl Maxmilián odsouzen k trestu smrti. Na Zvonkovém vrchu, vedle generálů Miramóna a Mejíi, nastavil hrdinně svou hruď kulkám popravčí čety. Vojákům rozdal zlaté dukáty a nenechal si zavázat oči. Jeho tělo dnes odpočívá mezi ostatními Habsburky v kapucínské hrobce ve Vídni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

fragre 

všechny recenze uživatele

Chudák Maxmilián, jeden z mála sympatických jedinců z jinak pochybné Habsburské (vlastně už Lotrinské) rodinky, měl tu smůlu, že se narodil jako druhý, takže byl předurčen k trapné úloze rakouského arcivévody, pouhé ceremoniální figury a ploditele dalšího množství nových arcivévoďat. Spolu s ním měla smůlu i Rakouská říše, která v bouřných dobách druhé půle 19. století neměla v čele inteligentního, vzdělaného a sympatického vladaře, k čemuž měl Maxmilián předpoklady, ale jen pedantického, omezeného byrokrata FJI, o kterém známý bonmot pravil, že je vládcem velké říše, ač má schpnosti tak na post okresního hejtmana. Maxmilián prokázal své schopnosti při správě severoitalských držav (ač Italové, kteří měli Rakušáků plné zuby, všechny jeho snahy ignorovali) a při reorganizaci rakouského loďstva, z kterého vybudoval bojeschopnou sílu. FJI zřejmě těžko nesl jeho popularitu a všechno jeho konání pokud možno sabotoval. Proto se nakonec znechucený Maxmilián vrhnul do mexického dobrodružství nabídnutého mu avanturistou a hochštaplerem Napoleonem III. , císařem Francouzů. Maxmiliánovo úsilí bylo obdivuhodné, leč byl v Mexiku vlastně pučistickým a dosazeným vládcem, který po odchodu okupačního francouzského vojska měl jen velmi omezenou podporu, takže jeho porážka vojsky legitimního mexického prezidenta Benita Juaréze, takto indiána z národa Zapotéků, byla nevyhnutelná. Maxmilián byl zajat a nakonec popraven. Umíral statečně, což se cení. Tento dokument Maxmiliánovi dosti straní, ale přesto snaží se být opravdu objektivní, přitom nenudí a přináší spoustu informací. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Mimořádně zajímavý dokument o Maxmiliánovi Habsburském (bratru "našeho" císaře Franze Josefa), kterého si vyžádali konzervativní Mexičané za císaře navzdory republikánským odpůrcům, vedeným prezidentem Juarezem a podporovaným USA. Tento velice záslužný snímek s autentickými záběry z Mexika nám pomůže uvědomit si, kolik souvislostí je mezi touto exotickou zemí a habsburskou monarchií, a potažmo zeměmi Koruny české. Já osobně nepochybuji, že Maxmilián Habsburský byl čestný a ušlechtilý člověk, o němž se u nás, bohužel, málo ví. Za to, co v Mexiku dokázal za dobu své krátké vlády vybudovat, rozhodně není třeba se stydět - naopak. Čest jeho památce.-----Pro zajímavost: postava císaře Maxmiliána je ukázána např. ve westernu Vera Cruz http://www.csfd.cz/film/18800-vera-cruz/ a je zmíněn též v mayovce Poklad Aztéků http://www.csfd.cz/film/33397-poklad-azteku/# (v níž však dr. Sternau, alias Old Shatterhand, bohužel stojí na straně "pokrokového" Juaréze). ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama