Reklama

Reklama

Paměť 20. století: Nebe nad Evropou

(TV film)
  • Česko Paměť 20. století: Nebe nad Evropou

Obsahy(1)

František Peřina, Jan Wiener a František Fajtl patřili mezi řadu českých letců, kterým se po nacistické okupaci Československa podařilo odjet do Anglie, kde ve službách Britského královského letectva bojovali proti nacistům. Po skončení druhé světové války se do vlasti vrátili jako hrdinové. S nástupem komunistů k moci se ale z národních hrdinů bojujících v Anglii stali na základě vykonstruovaných procesů a nesmyslných obvinění vlastizrádci. Dokument Heleny Třeštíkové vzdává s využitím archivních záběrů a vzpomínek našich letců a jejich manželek hold jejich hrdinství a připomíná, jakým způsobem se jim odvděčil komunistický režim. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Winnie 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Čeští letci si určitě respekt zaslouží, nicméně musím přiznat, že po zhlédnutí dokumentu se můj názor na ně zhoršil. Nepříjemně mě překvapila záliba v sestřelování Němců a nostalgické vzpomínání na ony časy - boj proti okupantům své země jako takový vlastencům těžko vyčítat, jen bych od pravých gentlemanů čekal, že budou na zabíjení vzpomínat spíše s určitým odporem než s radostí. Za to sice Třeštíková nemůže, na druhou stranu záměrem celého dokumentu není tento dojem vyvolat, proto 3. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Jan Wiener je mimořádný člověk, mluví o nutnosti překonat strach ze smrti a ceně kterou se za to platí, ztrátou citlivosti a nevinnosti... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto dokumentu se podařilo zachytit osudy tří letců (a manželek) jejich vlastními slovy, a to nejen osudy válečné, ale také to, jakým způsobem se bolševický režim k těmto frajerům (Fr. Peřina a Fr. Fajtl již nežijí, J.Wiener v létě 2008 tuším dosud ano) zachoval po puči v únoru 1948. Z vlastní zkušenosti vím, jak působivé je pustit toto vyprávění deváťákům v hodině dějepisu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama