Reklama

Reklama

Poslední maringotka

  • Slovensko Posledná maringotka
Dokumentární / Povídkový
Slovensko / Česko, 2007, 55 min

Obsahy(1)

V dokumentárnom filme tvorcovia zachytávajú osudy posledných autentických komediantov v strednej Európe v širšom spektre kontextov – v sociálnom, kultúrnom a spoločenskom. Pôjde o vykreslenie osudov konkrétnych ľudí a optické priblíženie ich remesla. Divákom chceme priblížiť povahu zvláštneho druhu slobodných ľudí, ktorí nielen z lásky ku komediantstvu, ale aj v dôsledku ich silnej väzby na rodinnú tradíciu obetovali pre pocit voľnosti pohodlie a teplo trvalého domova. Bola v nich istá dávka romantizmu i vzdoru voči politickej mašinérii, pre ktorú boli v období socializmu ako živnostníci neprijateľní jednak preto, že boli medzi poslednými, ktorí ešte odolávali zoštátneniu svojich "podnikov" a tiež preto, lebo boli nositeľmi informácií a svojim neustálym pohybom boli ťažko kontrolovateľní. Taktiež spôsobom svojho života poburovali, vymykali sa z konvencií. (RTVS)

(více)

Recenze (4)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 Má to jít do distribuce. Nic proti tomu. Má to jít do distribuce... kinodistribuce. S tím už problém mám. Je sice nepochybně záslužné, že se dokumentární počiny dostanou do převážně klubových kin a promítají se tam z DVD, než navždy spočinou v archivech televize a bude je možnost vidět pouze na TV, ale... POSLEDNÍ MARINGOTKA na velká plátna nepatří. Má sice nápaditou kompozici obrazů a příběhy jednotlivých lidí jsou tuze zajímavé, jenže má skoro nulovou výpovědní hodnotu, kdy se nedozvíme skoro nic o dějinách fenoménu, o kterém dokument pojednává, a důvody, proč pomalu vyprchává, jsou zmíněny jen letmo a nepřímo, mezi řečí. Očividná je taktéž snaha tvůrců emociálně vydírat, když konfrontují dva lidi s podobným problémem - konec tradice maringotek - a osudem, což není v dokumentu fér, protože se dokument stává filmem, popř. stylizovanou podívanou. A co hůř, přestože tvůrci mají k tématu blízko, ve filmu je příliš mnoho keců a příliš málo představení s loutkami. Takhle se neuchovává jeden fenomén, ale jenom lidi, kteří byli u jeho konce a je jim z toho hrozně smutno. Na veřejnoprávní televizi rozhodně OK, do kin prosím ne... ale třeba to bude s doplněnými titulky lepší. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Netradiční životní příběhy o sociálních rolích. Zaujalo mě, že v Německu postupně zanikly hostince se sály, takže spolek obtížně hraje divadlo. Možná to v Německu signalizuje proces individualizace a nestýkání se navzájem, ale spíše asi jejich dlouhodobě zoufale nízká porodnost a nahrazování populace migranty, kteří o kulturu , tancovačky apod. nemají zájem. ()

Reklama

Brion.y 

všechny recenze uživatele

Slovenské dokumenty mám rada a môžem povedať, že sa zase raz jeden podaril. Videla som ho síce dávno, ale tie bábky mi stále ostali v pamäti. Dobrá práca. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny film o fenoméne kočovného bábkarskeho divadla, ktoré je už dlhšiu dobu za zenitom. Celý dokument je nostalgickou výpoveďou bábkarov zo štyroch európskych krajín (viď obsah), spomínajúcich na staré zlaté časy, keď ľudia ešte nekvasili doma pred televíznymi "bedňami", ale boli vďační za každý kus kultúry, ktorý zavítal do ich dedinky, či mesta. Formálne spracovanie je konvenčné ako v mnohých dokumentoch, avšak miestami sú jednotlivé obrazy celkom poetické. Treba povedať, že tento dokument je zameraný predovšetkým na špecifické publikum, ktoré má hlbší vzťah ak nie čisto k bábkarstvu, tak aspoň k divadlu. Ak patríte medzi nich pripočítajte si kľudne 2 hviezdičky!!! ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama