Reklama

Reklama

Můj otec můj bůh

(festivalový název)
Izrael, 2007, 80 min

Obsahy(1)

Rabín Abraham Edelman (Assi Dayan), hlava malé ultra-ortodoxní komunity v Tel Avivu, je, co se doktríny týče, naprosto neoblomný. Přestože tato vlastnost budí velký respekt v jeho okolí, jeho zatvrzelost je prvopočátkem konfliktu mezi ním a malým synem (Ilan Griff). Menahema stále více fascinuje okolní svět a nedokáže pochopit, proč musí jeho otec odehnat holubici z hnízda nebo proč tvrdí, že psi nemají duši. (Dny Jeruzaléma)

(více)

Recenze (4)

wick 

všechny recenze uživatele

Náboženský fanatismus...rabína, který nevnímá realitu a v důsledku toho i přijde o vlastní dítě a ženu, je zfilmován úsporně a vzhledem ke krátké stopáži i zajímavě. ()

Reklama

milancecil 

všechny recenze uživatele

311. Naprosto mimořádné dílo, se silou výpovědi, pronikající do nás se stále se stupňující intenzitou, až k tragickému vyvrcholení, vývoj událostí lze sice vytušit, přesto s ním nejsme smíření a s nadějí doufáme v osvobozující milost, šťastné okolnosti, jež nám poskytnou úlevu, život malého chlapce ve vlivu přísného, nekompromisního otce, rabína, konflikt dětského intuitivního náhledu na život se striktními pravidly, s režimem plně podřízeným Tóře, s mnoha rozporuplnými omezeními, která zasahují neústupně do chlapcovi každodennosti, do jeho pocitů a představ, v kontrastu s naší životní zkušeností se před námi odehrává drama, které v mnoha souvisejících případech jistě nemá takové zničující vyústění, přesto nás nenechá bez zamyšlení nad smyslem takového života, či nad jednotlivými, zdůrazněnými principy takové víry, opravdu jde o velmi hutné, pocitové a na detailech pečlivě budované dílo, přibližující nám tak vzdálenou kulturu, jejíž mnohasetletá existence ji nepochybně opravňuje k uznávání a úctě, přesto se nevyhneme pochybnostem, zda taková důslednost bez kritického přístupu je společnosti a jeho příslušníkům účelně prospěšná a bezpečná, to by myslím mělo být vždy tím hlavním hlediskem, nahlížet na náboženství s odstupem, vstřebávat proměny a své jednání korigovat, film určitě doporučuji každému, už jen pro ten zážitek z výborně zvládnutého zpracování téma, bravo!!! (10/10) ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Většina stopáže filmu zabírá to, jak se konzervativní rabín, otec rodiny, modlí na různých místech anebo provádí jiné náboženské rituály. V anotaci filmu se píše o konfliktu mezí ním a jeho malým synem, k menší při mezi nimi ale dojde jenom dvakrát, aniž by to vyústilo mezi nějaké dlouhodobé napětí či opravdový konflikt. Avizované téma filmu (konflikt dětské zvídavosti s povinností nezpochybňovat písmo) tak působí spíš jako rozpitá kaňka než ucelená teze, a celý film tak ve výsledku vypadá jako nudný exkurz do mechaniky rituálu modlení rabína. A navrch má ještě film dost televizní zpracování. ()

Galerie (16)

Související novinky

Filmová přehlídka zdarma na Dnech Jeruzaléma

Filmová přehlídka zdarma na Dnech Jeruzaléma

17.06.2015

DEPO2015 v Plzni a nový kulturní prostor na Stalinu na pražské Letné a další místa v metropoli se od 19.6. stanou dějištěm multižánrového festivalu Dny Jeruzaléma. Vstup na projekce je zdarma,… (více)

Reklama

Reklama