Reklama

Reklama

Smutná žena

  • USA Sad Woman, The
Krátkometrážní / Drama
Česko, 2006, 11 min

Recenze (4)

VojtisekII 

všechny recenze uživatele

První "opravdový" Zapletalův film je velice intimní zpovědí tvůrce. Vyznává se z alkoholismu, homosexuality a vyhroceného marxismu. Zdánlivě neohrabaným stylem nám tento vášnivý milovník nudismu vypráví příběh mladého páru, který je bigotní maloměšťáckou společností nucen žít na okraji společnosti. Na mě příliš vlevo, ale velmi odvážné. Bravo!!! PS: Je to jen náhoda, nebo jeden z páru opravdu vypadá jako Michail Bakunin? ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Celkový vizuální dojem lepšího domácího videa na mé straně ozvláštněn skutečností, že je film natáčen v mé rodné obci a všechno, především titulní protagonistka a (ne)dění v její domácnosti, je přesné, kterážto okolnost velmi přispívá k působnosti díla. Píšu-li „přesné“, musím arci upřesnit, že se samozřejmě jedná o velmi specifický a navíc neobvyklý výsek, což bych ostatně neměl potřebu traktovat, kdyby se mě to zmíněným způsobem osobně nedotýkalo. Smutná žena a její syn jsou mi pak výsostnými představiteli staré a nové generace, vzájemně zcela oddělených - nepíšu "odcizených", mám na mysli vnější generační určení, arci je mezi nimi propast, překlenovaná jedinou viditelnou spojnicí, reprezentovanou zde právě záběry z domácnosti (kontinuita času). Všichni tři protagonisté vypadají, jako by se báli hrát, což je možná dobře, ten (nezáměrný?), veskrze autentický minimalismus vhodně dotváří celkový dojem. Vše dosud napsané platí až do chvíle, než se stane zřejmým, oč jde, a platí to i poté, přičemž vlastní téma filmu tím vším nabývá zvláštní naléhavosti (zdůrazňuji: pro mne, místního), přičemž dochází ke spojení takřka neslučitelných náležitostí. Celkové pojetí je velmi dobré. Zpracování slabší, ale nikoli pozoru nehodné a každopádně zdařilé, pokud jde o vytvoření čehosi, co se nešikovně pokusím naznačit slovy "civilně naléhavě-znepokojivě intimní", a to separátně na obou stranách tématického rozpětí (smutná žena - syn a květinář). Při předlouhých záběrech na nehybné tváře zamrzí, byť zdánlivě okrajově, že podobnou trpělivost nevěnoval autor jinak pěkným nepatrným záběrům exteriérním (přinjm. ráno s kokrháním). Netroufám si sice odhadnout, co přesně autor míní v závěru citovaným textem, myslím však, že se nemýlím, že komentátor Ixbalanke je vůl. ()

Reklama

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím úroveň kamery či herectví, protože o to tu podle mě moc nešlo. Je to hlavně kritika církve skrze její vlastní texty (viz Evangelium na konci) a to se mi líbí:) A také podporuji jakékoliv snahy o začlenění homosexuality do dnešního světa. Hodnotím tedy hlavně docela zajímavou myšlenku a také vybrané protagonisty, kteří působily opravdu hodně původně a "obyčejně", jako ze života... ()

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

2,5 *, ovšem se zaokrouhlením dolů.. Asi chápete, jak to myslím :) PS Málokdo je tak geniální jako uživatel Vojtisekll, aby z filmu vyčetl i to, co tam není řečeno ani náznakem ;) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama