Reklama

Reklama

Sedmý úsvit

  • Velká Británie The 7th Dawn
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V tomto dramatu ztvárnil William Holden Ferrise, amerického vojáka, jenž vedl vojáky v Malajsii během druhé světové války. Když válka skončila, Ferris se rozhodne zůstat v Malajsii, aby zde nalezl štěstí. Investuje tam do pozemků a daří se mu docela dobře, ale do jeho nového života s místní dívkou Dhanou brzy zasáhne lokální politika. Candace, dcera britského guvernéra v Malajsii, se do Ferrise slepě zamiluje, což logicky začne ohrožovat jeho vztah s Dhanou. Navíc se objeví jeden z jeho spolubojovníků z války, Ng, který přinese znepokojivé zprávy. Po válce strávil několik let v Sovětském svazu a nyní je u komunistických partyzánů. Ferris nechce pomáhat Britům v dopadení svého starého kamaráda, ale tomu by zjevně nevadilo dostat do potíží svého přítele Ferrise. Film byl natočen na motivy románu Michaela Koena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Solidní válečno-romantický snímek z daleké Malajsie, natáčený částečně v lokalích Indonésie a částečně v britských studiích Pinewood. Věrohodnost příběhu sráží naivita, s jakou tvůrci nechali pohybovat se hlavní hrdiny džunglí, uprostřed největší divočiny stačí prosekat mačetou cestu a špačkem cigára upálit pár dotěrných pijavic. Viděno v českém dabingu Studio Bär pro MGM v roce 2006. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film začína v posledný deň 2. svetovej vojny a sústredí sa na troch kamarátov: Amerického majora Ferris, ktorý viedol svojich vojakov v boji proti Japoncom. Francúzsku ženu Dhanu a na malajzského plukovník Ng, ktorí zase viedol partizánske sily proti Japoncom v dobe okupácie Malajzie. Ng odchádza študovať do Moskvy, Ferris po vojne ostáva v Malajzii a skupuje pozemky s kaučukom, žije so svojou milenkou Dhanou.Časová os sa posunie o osem rokov a v Malajzii znova vypukne krvavá vojna, tentokrát proti kolonialistom z Veľkej Británie.Tento film nie je najlepším filmom, ale sa aktuálne zaoberá najväčšími problémami aj dnešnej doby a to dilemou otázky priateľstva a lojality. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnových filmov z malajzijskej časti Indočíny veľa nebude, z tohoto pohľadu je filmík zaujímavý. Na druhej strane len Briti môžu natočiť film, v ktorom sú oni nepriateľkým trňom v päte, resp. aspoň jednou z hlavných súčastí problému. Zápletka ale nie je nijako premakaná, v podstate je predvídateľná. Jednoduchosť sa snaží dohnať vojnovou akciou a to sa vzhľadom na rok vzniku celkom darí. Herecká zostavička neurazí, najviac zaujala asi japonská herecká hviezdička, známa skôr so samurajských filmov - Tanba, v tomto filme s divnou malajzijskou frizúrou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Drama s přehršlí nesmyslů - Malajec, který žije léta v džungli a vůbec se v ní nevyzná, takže pořád bloudí, zatímco americký voják je v ní jako doma a pomalu musí svého malajského přítele vodit za ručičku, aby mu někam nespadl. Hrozný střih a přihlouplá kamera, která na sebe neslavně upozorní zejména prudkými nájezdy na detaily obličejů, jakoby vypadlými z domácího videa typu: Pratetička držela poprvé v ruce kameru, podívejte, co natočila. Neumětelsky secvičená rvačka byla k smíchu. A závěr filmu, celé to drama, bylo tak nepravděpodobně vyspekulované, že mi vlastně bylo jedno, jak hrdinové dopadli a proč. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama