Reklama

Reklama

Černé moře

  • Velká Británie Black Sea (více)
Trailer

Jednoho dne dostane kapitán Robinson (Jude Law) nečekanou nabídku. Má sehnat ponorku a posádku a plavit se na Černé moře vyzvednout z potopené nacistické ponorky zlaté cihly. Avšak pod hladinou moře ve stísněném prostředí ponorky začíná mezi posádkou obcházet nedůvěra, pochyby a smrt. Dostane se kapitán Robinson k vytouženému pokladu, nebo bude muset obětovat úplně vše? (Bontonfilm)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (141)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ucházející chlapácká žánrovka, která dojíždí především na délku a nedotaženost onoho "šestákového" konceptu. Je to přesně ten typ filmu, ve kterých hrával Michael Caine a ona z toho taková ta sympatická staromilnost kouká. O to více zamrzí, jak moc je to druhořadé. Především na hrátkách s tenzí napříč různorodou cháskou v uzavřeném prostoru během mezní situace to chtělo ještě více zapracovat. Každopádně ve výsledku solidně odvedené řemeslo, ve kterém od začátku přesně víte na čem jste, jak se to odehraje i kdo, kdy a jak se zachová či zkape; prostě rutina ve své ryzí podobě. Ovšem i ta čas od času přijde k chuti. A tahle přišla. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ono to bude znít hrozně trapně, ale mně je fakt hrozně líto, že tenhle film necejtím na víc, než na tři hvězdy. Kevin Macdonald je totiž jako režisér super a často se mi stává, že tady jsou jeho filmy, k mému nepochopení, dost podhodnocené. I proto jsem se na Černé moře vysloveně těšil. A po technické stránce film nemá sebemenší chybu. Chyba je ale v příběhu. A ani ne v příběhu, jako spíš v samotném průběhu toho příběhu. Postava Jude Lawa evidentně na vodě a pod vodou nikdy nebyla žádným amatérem, ale pro tuhle akci si sežene posádku, se kterou byste nešli ani na rybník pouštět kačenky. A ta ponorka? Ta byla vysloveně k smíchu. Vše nakonec zachraňuje závěr, který má hodně slušný grády, ale poslední tři vteřiny to hodně rychle utnou. Opravdu těžký takový film hodnotit. Nicméně nutno dodat, že celé ty skoro dvě hodiny jsem se ani chvíli nenudil. Ta naprosto dementní posádka mě totiž nenechala v klidu. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Solidní direct-2-dvd žánrovka, která nikoho nemůže urazit. Na to bych vsadil svůj námořnický klobouk. Ambice film zanechal v přístavu a i od úplného počátku se úmyslně potápí do béčkových vod. Jude Law a jeho přízvuk je vtipný, tempo slušné, takže pokud vás synopse zaujme, tak není vůbec co ztratit. 65 % ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Bohužel přesně podle příručky "Ponorkové drama v pěti krocích": 1) Hrstka chlapů hluboko pod vodou a nesmí se prozradit. 2) Soudržnost skupiny se rozpadá. 3) Zdaleka ne všichni přežijí do závěrečných titulků. 4) Když se to může posrat, tak se to posere. 5) Hrdinství. ~~~ Naprosto neinovativní, pokud tedy nevidíte vzpruhu v tom, že se to odehrává za současnosti a ne za WWII. Jenže je to všechno právě podle té příručky. Jakmile začíná nějak jít do tuhého nebo je dlouhý záběr na něco nepodstatného, je vám jasné že TEĎ se něco stane a taky že jo. Dokonce dokážete i odhadnout co přesně a to ani nemusíte vnímat v podstatě úvodní představování postav, u kterých je vám taky hned jasné, jakou úlohu budou v ději odvádět. Navíc se objeví zvrat, který, pro mě za mě, klidně mohl být vystřižen, protože je naprosto nepodstatný a nic neměnící. Kdyby alespoň pod tou vodou u cíle bylo nějaké překvapení... Dvouhodinová nuda z pera seriálového pisálka. ()

castor 

všechny recenze uživatele

S Kevinem Macdonaldem je to trochu nahoru dolů. Solidní kousky střídá s průšvihy, mezi které se Černé moře naneštěstí rovněž řadí. I když jak se to vezme. Jude Law po vyhazovu z práce sežene retro ponorku, protože ví o jiné, která leží na dně Černého moře a údajně je plná zlata. Plácne si s investorem, poskládá posádku a věří v lepší příští. Pochopitelně banda vidláků začne vykazovat jisté známky nervozity a kalkulu, takže ten chce ukrojit víc koláče, ten se nesnese s tím, což nakonec vede k tomu, že se počet členů posádky sužuje. Šance na úspěch se snižuje, až doklopýtáme do finále, které je zoufale předvídatelné. Atmosféra uzavřeného prostoru je nicméně fajn, herci rovněž, ovšem výsledek nepřináší nic nového, nic zapamatovatelného, prostě jen solidní rutinu. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Ponorka třídy Seawolf, o které se zmíní Reynolds (Michael Smiley) při jídle, je americká útočná ponorka s jaderným pohonem. Třída Seawolf je poslední typ amerických ponorek stavěných za Studené války, bylay dalším vylepšením předchozí třídy Los Angeles, které sebou ovšem neslo značný nárůst ceny. Konec studené války a změna doktríny amerického námořnictva směrem k vedení pobřežních operací, znamenaly výrazně omezení tohoto programu ve prospěch levnějších ponorek třídy Virginia. Namísto původně plánovaných 29 proto byly v letech 1989–2005 postaveny pouze tři ponorky této třídy. Poslední jednotka USS Jimmy Carter byla dokončena v prodloužené a vylepšené verzi. Všechny tři jednotky jsou dodnes ve službě. O ponorce třídi Seawolf padne zmínka i ve filmu Periskop nahoru a dolů (1996). (Maulincio)
  • Černomořská flotila, před kterou se schovávají pod vodou, je velký operativně-strategický útvar ruského (a dříve sovětského) námořnictva působící od konce 18. století v Černém a Středozemním moři. Plavidla černomořského loďstva kotví v několika přístavech na pobřeží Černého a Azovského moře, zatímco jeho letectvo a infrastruktura jsou dislokovány na různých místech na Krymu a v Krasnodarském kraji v Rusku. Flotila zahrnuje dva raketové křižníky Projekt 1164 Atlant (Moskva) a Projekt 1134B (Kerč), raketový torpédoborec třídy Projekt 61 (Smetlivyj), dvě raketové fregaty třídy Projekt 1135 Burevestnik (Ladnyj a Pytlivyj), tři tankové výsadkové lodě třídy Projekt 1171 (Saratov, Orsk a Nikolaj Filčenkov) a čtyři tankové výsadkové lodě třídy Projekt 775 (Cezar Kulikov, Novočerkassk, Jamal a Azov), ponorky třídy Projekt 641B (B-380 Svjatoj kňaz Georgij) a Projekt 877 (B-871 Alrosa) a Projekt 636 (B-261 Novorossijsk), tři protiponorkové fregaty třídy Projekt 1124 (Alexandrovec, Suzdalec a Muromec), torpédový člun třídy Projekt 1145.1 (Vladimirec), čtyři minolovky třídy Projekt 266 (Kovrovec, Turbinist, Ivan Golubec a Vice-admiral Žukov), dvě raketové korvety třídy Projekt 1239 (Bora a Samum) a dvě raketové korvety třídy Projekt 1234 (Štil a Miraž), pět raketových člunů třídy Projekt 1241 (R-60, R-71, R-109, R-239 a R-334), pět člunů zajištění KM-593, KM-731, KVM-332, KVM-702, BUK-645, a poté několik desítek plavidel různého typu jako jsou malé protiponorkové plavidla, minolovky, průzkumná plavidla a další. Tyto informace jsou k roku 2014.
    (Maulincio)
  • Jude Law strávil tři dny na britské ponorce, aby se připravil na svou roli. (Maulincio)

Reklama

Reklama