Reklama

Reklama

Tali-Ihantala 1944

(festivalový název)
  • Finsko Tali-Ihantala 1944 (více)
Finsko, 2007, 117 min

Hudba:

Timo Hietala

Hrají:

Rauno Ahonen, Mikkomarkus Ahtiainen, Frank Biermann, Jussi Brech, Mikko Bredenberg, Riko Eklundh, Marc Gassot, Marcus Groth, Johan Hallström (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Píše se rok 1944, předposlední rok války. Rudá armáda Sovětského svazu se chystá k mohutnému úderu proti nacistickému Německu a jeho satelitům a spojencům. Mezi spojence Německa patří i Finsko. Země tisíce jezer nebojuje za německou světovládu, ale za návrat svého území ztraceného v Zimní válce. Nyní Finsko čeká tuhý boj, který může rozhodnout o jeho nezávislosti. Naštěstí finské armádě a švédským dobrovolníkům velí výborný stratég a zkušený maršál Carl Gustaf Emil Mannerheim (Asko Sarkola). (Ampi)

(více)

Recenze (40)

fragre 

všechny recenze uživatele

Velice klasicky natočený film kombinovaný s dokumentem, kde malé dějiny , tedy osudy několika vojáků jednotek v první linii, ilustrují velké dějiny, tedy obranu Karelské šíje Finy před vpádem Rudé armády. Tvůrci naštěstí nepodlehli amerikanizaci natolik, aby učinili válku obrazově co nejefektnější. Takže žádná pseudodokumentární roztřesená kamera, žádné zpomalené záběry podmalované patetickou hudbou. Takto je to syrovější a věrohodnější, čemuž napomáhají i nečetné originální dokumentární záběry do filmu zařazené. Nicméně našinec, vyrostlý na sovětských válečných filmech, měl zprvu problém fandit vojákům v německých přilbách a s hákovými kříži na tancích, kteří byli spojenci Hitlerovi, byť je mu známo, že se s ďáblem spojili, aby satanovi unikli ze chřtánu. Na druhou stranu, když už se s finskými vojáky identifikoval, došlo našinci, jak psychicky drtivě zní pokřik urrrrááá, který se nese od zdánlivě nekončící masy rudoarmějců. Jen je ten film trochu nepřehledný. Vinu na tom mají jistě i ta nevyslovitelná finská jména a neustále stejná placatá smíšeným lesem porostlá krajina, v které lze jistě zabloudit raz dva. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Na fínov je to skutočne dobre natočené a nadmieru vydarený film. Výprava, kostýmy, či akcie sa podarili, nechýbajú ani tanky a celkovo to má dobre tempo keže každú chvilu niečo vybuchuje. Škoda toho príbehu, ktorý tu vlastne ani nieje lebo ani postavy tu moc nemajú čo hrať a tým pádom ani nemajú čím zaujať, potom im je aj na bojisku ťažko fandiť respektíve to s nimi nejako prežívať. Chýba tu postava, ktorá by vystúpila s radu a pridala niečo naviac, emócie tu taktiež chýbajú. 70% - 3* ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

... Realistické. A to dost...Válečný film? Za něj Tali - Ihantalu nepovažuju, protože působí spíš jako rekonstrukce pro dokumentární film, ze kterého někdo odstranil osvětový komentář a ponechal jenom několik více méně komorních dramatizací (docela by mě zajímalo, kolik z nich je podle reálných událostí) s účastí bezejmenných postav. Tomu dojmu pomáhá i pár záběrů natočených ve stylu černobýlích žurnálů, záběrů objevujících se právě v dokumentech, stejně tak i pohled na mapu, který vypadá naprosto stejně jako obrázky průběhu bojů z učebnic dějepisu. K dobru je jednoznačně minimum sladkobolných a přepatriotizovaných scén. Bavil jsem se, ač podruhé si to asi nikdy nepustím. Stejně, chyběl mi tam záběr na losa. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Ďalší z fínskych vojnových filmov z bojov proti Sovietskemu zväzu. Film točený s prvkami dokumentaristiky ktorú mali pripomínať občasné čiernobiele zábery. Je to film o najväčšej (mimochodom víťaznej) bitke ktorú Fíni pri Ihantale vyhrali a po ktorej rusi odtiahli domov a v septembri podpísali prímerie. Treba poznamenať, že na ZIMNÚ VOJNU tento film už nemá. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Trochu problém, tady už nebojují žádní sympatičtí finští chasníci jako v Talvisota, nebo Framom främsta linjen .. tihle pochodují pod svastikou, jako spolubojovníci armády třetí říše, takže ... (i když, jaký problém, dnes se s historií nakládá jako s prodejnou děvkou - upravuje se dle společenské objednávky, jako ostatně vše ostatní .. ale vlastně, jako i v jiných dobách) https://cs.wikipedia.org/wiki/Pokra%C4%8Dovac%C3%AD_v%C3%A1lka ... https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_v_oblasti_Tali-Ihantala ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Bitka v oblasti Tali-Ihantala je historikmi považovaná za najkrvavejšiu bitku v histórii severských krajín. (Jello Biafra)
  • Natáčení probíhalo ve městech Helsinky, Niinisalo a Parola ve Finsku. (Cheeker)
  • Režisér Åke Lindman během natáčení vážně onemocněl. Dokončením filmu pověřil Sakaria Kirjavainena. (Cheeker)

Reklama

Reklama