Reklama

Reklama

VOD (1)

Válečný snímek Ďábelská brigáda (1968) byl inspirován historií skutečné vojenské jednotky, složené z kanadských dobrovolníků a neukázněných amerických rekrutů, jež měla být původně vysazena v Norsku. Válečná situace se sice změnila, ale plukovník Frederick, velitel pověřený vycvičením a vyzbrojením brigády, neúnavným přesvědčováním svých nedůvěřivých nadřízených dosáhne svého. Brigáda zůstane pohromadě a stmelí se do obávané bojové jednotky, jež se stala postrachem nepřátel na italské frontě. Film, ve kterém nechybí řada humorných situací, se snažil navázat na mimořádný úspěch obdobného Aldrichova dramatu Tucet špinavců (1965). Vedle Williama Holdena v roli Fredericka se tu objevili i další známí představitelé, Cliff Robertson (velitel Kanaďanů Crown), Vince Edwards (major Bricker), Claude Akins (násilník Rockman) nebo Richard Jaeckel (bývalý cirkusák Greco). V úlohách vysokých spojeneckých důstojníků se mihnou herecké hvězdy Michael Rennie, Carroll O’Connor a Dana Andrews. Režisér snímku Andrew V. McLaglen (nar. 1920) byl synem slavného herce irského původu Victora McLaglena a z jeho rozsáhlé tvorby známe u nás především westerny McLintock! (1963), Shenandoah (1965) a Bandolero (1968). Ďábelská brigáda vznikla v produkční společnosti Davida L. Wolpera (1928–2010), významného nezávislého tvůrce, který léta působil v rámci hollywoodského systému. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Keď to prišlo do ČSSR , už tu boli Rusi. Až som sa divil, že po nespočetných ruských filmoch s vojnovou tematikou pustili sem tento film. S oslavou iných ako sovietskych vojakov. Premietali ho len krátko v lete na festivaloch. Ale všetci sme boli ním nadšení. Film mal pekné obsadenie hercov, zaujímavú tému a nakoniec aj zaujímavý spád a gradáciu. Pre mňa je to film, so spomienkami, keď sme preliezali ploty ihrísk na dedine kde sa film premietal z obyčajnej maringotky ležali v studenej tráve a nervózne fajčili Astry jednu od druhej nespúšťajúc oči zo slabo napnutého plátna trepotajúceho sa vo vetre.  ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Pokial ide o film tak je natoceny dobovo a nemam k nemu velmi co napisat ! Avsak pokial ide o temu tak tu sa velmi rad zastavim aby som aj niektore komentare tu ohladom nametu poopravil. Film ma hovorit o First Special Service Force pocas 2. sv. vojny. Zakladatel otec a Legenda (Forcemanov) bol Brigadny General Robert T. Frederick drobny dostojnik s fuzikmi. Viedol svoju brigadu vo viacerich bitkach avsak obrovske meno ziskali na velmi exponovanom predmosti u Anzia . Patrili k jednotkam ktore cez den branili Mussoliniho kanal a v noci si zaciernili tvare , blembaky zhodili nahodili vlnene ciapky a sli lovit za nepriatelsku liniu v malych skupinkach. Likvidovali potichu predsunute hliadky , kontrolne patroly ale aj spiacich nemeckych vojakov . Aby este vystupnovali strach u nemcov dal Frederick zhotovit nalepky s nadpisom Das Dicke Ende Kommt Noch a tie potom Forcemani lepili na blembaky a tvare Nemcov ktorych zlikvidovali. Taketo kazdoranne nalezy u Nemcov vyvolavali neskutocne stavy uzkosti. Nemci Ciernych diablov od Anzia nenavideli a v nemeckych dennikoch bolo velmi vela zaznamov ako "Cierny diablovia su v noci vsade vôkol nas vrhaju sa na nas este skor ako ich pocujeme prichadzat a potom ked pocujeme uz je neskoro. Avsak aj na Forcemanov dolahlo ked im Nemci prichystali pascu a pocas 1 noci prislo 32 Forcemanov o nohy nasledkom mín. Odveta vsak bola strasna . Hned nasledujucu noc v zemi nikoho zlikvidovali potichu komplet celu rotu a TO NAJHORSIE ESTE PRIDE ! ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Je to jak píší ostatní kopírka Tuctu špinavců. To znamená výcvikový film, ve kterém velitel dostává za úkol vycvičit speciální jednotku z lumpů, kriminálníků a hajzlíků a oproti Tuctu tady nejsou prakticky žádní slavní herci. Jen víceméně nevýrazní Holden a Robertson. To ale neznamená špatný film. První výcviková polovina se nese ve vtipném duchu, protože američani se rvou, vymýšlí kraviny a navíc soupeří s nadutými perfektními Kanaďany. Obzvlášť geniální je dvojice Rockman a Peacock, kteří nevynechají jedinou chvilku aby do sebe nešili (a samozřejmě se z nich stanou nejlepší kamarádi). Pak nastane "teambuilding", což znamená hospodskou rvačku s nadutými dřevorubci a druhá půlka je akční. Naprosto úchvatné "stealth" obsazení městečka, napínavá horolozecká pasáž a krvavé finále v horách s pár obětmi. Svižné, místy vtipné, se zajímavými charaktery, trošku překvapivým trénikem bojového umění a ve finále akční. Prosto v pohodě válečný film, ve kterém mi nic nechybělo. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Frajerský příběh, který psala Druhá světová. Neřeším, nakolik se přidržuje reality, neboť ve své přímočarosti je velice upřímný a otevřený. Ctí tradiční způsoby s příklonem k nepatrně odlehčeným dobrodružným zápletkám, přesto neuhýbá před fatálními důsledky války, která je vždycky neúměrně draze zaplacena krví těch, kdož jsou vtaženi do jejího nenasytného chřtánu. Můžete ho brát jako poděkování - a vzpomínku ... na všechny příslušníky "Ďábelské" brigády", kteří bojovali i za nás ... za mír pro současná a snad i budoucí pokolení staré dobré Evropy. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

LAY DEAD IN A HUNDRED FIELDS AND CROSSROADS. TOGETHER THEY HAD BUILD A MYTH. TOO MANY DIED TO KEEP IT TRUE!!! Vůbec ne špatný film o elitní brigádě odvážných mužů v uniformách. Na začátku jsou to jen američtí kreténi a floutci proti vždy upraveným a taktním Kanaďanům, kteří do sebe navzájem rádi popichují. No William Holden z nich udělá kamarády na život a na smrt a v Itálii se tak i stane. Některé bojové scény jsou sice úsměvné, ale přičítám to roku vzniku filmu. Jako dva Němci bavící se na okenní římse, zatím co jim za zády v potoku šlape 20 vojáků z druhé strany barikády? To mi moc chytré nepřišlo. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (7)

  • Mapa Evropy visící v plukovníkově kanceláři ve skutečnosti zobrazuje poválečnou Evropu. Dobře viditelné je na ní například Československo bez Podkarpatské Rusi nebo nově ustanovené polské hranice. (Arccos)
  • Film je historicky nepřesný. Ďábelská brigáda se ve skutečnosti neskládala ze spodiny společnosti, rváčů a zlodějů, ale z vysoce zdatných mužů s dobrou morálkou. (Furi)
  • Hlavný hrdina Robert v podaní Williama Holdena nosí hodinky značky Longines Admiral Automatic. (dyfur)

Reklama

Reklama