Reklama

Reklama

Ha-Sodot

  • USA The Secrets
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Nomi, dcéra rabína, sa krátko po matkinej smrti rozhodne odložiť plánovanú svadbu a odchádza do Safedu, centra židovskej učenosti a kabalistických štúdií. V prísne ortodoxnom prostredí školy spoznáva Michelle, neustále porušujúcu školské predpisy. Spoločne stretávajú záhadnú Francúzku, trpiacu smrteľnou chorobou. Nomi sa čoraz viac zaplieta do mystického kruhu tajných praktík očistca a spolu s Michelle začínajú pociťovať tabuizovaný vzťah. (JessicaJet)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

JoVanGogh 

všechny recenze uživatele

Židovské učenie u ortodoxných. Snaha dvoch tvrdohlavých študentiek pomôcť chorej žene zbaviť sa jej hriechov pomocou zložitých náboženských procesov sršiaca z filmu v každej minúte diváka doslova pohltí. Je to veľmi fascinujúci námet ale v tomto prípade, prvok lásky medzi dvomi študentkami bol popri dominantnej dejovej línii veľmi slabý. Myslím si, že filmári celkom nevyužili potenciál prameniaci z tejto kombinácie. Iný prípad je film Eyes wide open, kde boli tieto dva prvky (náboženstvo a homosexuálna láska) skombinované naozaj funkčne. ()

kamigava13 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi těžko hodnotí. Začnu plusama. Prostředí Izraele a hebrejština je celkem neukoukaná, dívčí internát je ve starých kamenných domech. Dvě hlavní hrdinky Noemi a Michelle jsou moc krásné a sympatické. Velkým mínusem je hromada toho judaismu, který upozaďuje romantický vztah dvou žen. Dále ta zápletka se záhadnou Francouzkou mi přišla celkem zbytečná, i když na konci mě přece jen trochu dojala. No a nakonec jsem byla v naději, že dvě dívky nakonec spolu budou žít, ale pak přišla studená sprcha. Jedna žena si samozřejmě musela nakonec vzít muže, aby mohla mít “normální” rodinu. Ach jo. Aspoň na konci si spolu obě vesele zatancovaly a nikoho by tam ani nenapadlo, že vypadají jako dvě nevěsty, které si plní svůj tajný sen, i když jen pro sebe samé. Společnost by to prostě neměla řešit. Nic na tom není. Láska nemá hranice. Holky milují holky a kluci milují kluky. Amen. ()

Reklama

sannyve 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý núti rozmýšľať. O láske (je jenom akej), o tradičnej rodine verzus vášni. A potom zrazu rozmýšľate, kto koho miloval viac, keď dokázal zradiť a niekto zas odpustiť. Čerešničkou je jemná erotika prelomovej noci (kto nevidel, nepochopí). Čakala som síce iný záver ale... Čerešnička číslo dva: hudba záverečných tituliek. Jednoducho krása. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý film. Není tak úplně lehké ho hodnotit, protože většina lidí ne tak úplně ví, co vše je pravda a co čiré producentské vymýšlení. Je ovšem jisté, že být židovka ještě v centrum tohoto náboženství - Jeruzalému a chtít své vlastní svobody, není úplně lehké. Ženy byly odedávna utlačované, ale náboženství tomu ještě přihrává. A co když náhodou ještě máte slabost pro druhé pohlaví? Není problém u některý sekt na základě tohohle "hříchu" klidně vzít dané osobě život. Velmi se mi líbilo, že se příběh nezaměřuje jenom na vztah Michelle a Naomi, ale věrohodně nám vykresluje jaké to je, žít v téhle oblasti, snažit se do ní zapadnout, když nejste tak úplně normální. Osobně si myslím, že na to potřebujete kupu odvahy, kterou si většina z nás ani nedokáže představit. Film o sebevzepření, touze poznat sebe sama, postavit se proti všemu "svatému" a přesto uspět. Kamarádství = láska. Tak trochu Don Tiqoutské jednání, které i tak skončilo. Vlastně ten konec bylo jediné, co mě mírně zklamalo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď máš už dosť študovania Tóry, lebo sa to číta sprava doľava, keď už sa ti z búchania hlavy o Múr nárekov robia mozole na čele, keď si povieš, že tí muži s neupravenou bradou s omrvinkami na tri rohlíky nie sú to pravé orechové pre teba, pochopíš, že ti ostáva len sa progresívne zalesbiť. Pretože počas štúdia tej Tóry si zistila, že hriechom je len sex medzi dvomi samcami, teda prienik močovej rúry do konečníka, ale že o vytretí šušky kamoške sa v Biblii nič nepíše, tak kde je problém? Lenže neprajná ortodox konzerva spoločnosť ti to nechce dožičiť, takže film ukazuje dva protipóly. Komunita úplne zahĺbená do kabalistickej morálky plnej náboženských spevov a otrasných trúbkových tónov a potom dievča, ktoré vidí riešenie v úniku k dúhe, lebo však inak sa ani nedá. A keď už to nožnicovým šúchaním celkom nevyjde, tak si aspoň zatancuje. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Film bol natočený v meste Safed (Izrael), ktoré je jedno zo štyroch svätých miest judaizmu spolu s Jeruzalemom, Tiberias a Hebronom. Je tiež centrom židovskej mystiky sústredenej okolo kabaly. (Arsenal83)
  • Vo filme je zobrazená kúpacia scéna Naomi, Michela a Anouka s názvom Mikve. Ide o náboženský kúpeľ židovských mužov a žien ako očistný rituál. Ženy sú povinné ponoriť sa do Mikve raz za mesiac (od svadby až po menopauzu). Účelom tohto rituálu je očistiť ženu od „nečistej krvi“, aby bola opäť fyzicky žiaduca pre svojho manžela. (Arsenal83)

Reklama

Reklama