Reklama

Reklama

V rámci amerického experimentu byl zrušen rozsudek smrti a vězení jsou teď napěchována bývalými odsouzenci. Skupina více než dvou set ruských vězňů je poslána na nehostinný ostrov a ponechána svému osudu. Brzy se tu vytvoří drsné společenství s ještě drsnějšími pravidly. V boji o přežití nebude nikdo ušetřen… (oficiální text distributora)

Recenze (60)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nová země má scénář tak neúpravný, až to hezké není. Člověk pojme podezření, že slouží jen tomu, aby se v něm mohla vynořit komunita ultranásilných věznů za podmínek nepřejících přežití. Skupina trestanců samozřejmě nebuduje Utopii, nýbrž autoritářskou, násilnickou společnost, která se dík nedostatkům zdrojů požírá navzájem, a to prosím doslova. Film se raduje, že může ukazovat ztrápené ksichty, podřezaná hrdla, různé propichování, sekání, tlučení apod. Nedá se říci, že by se táborníci chovali zcela nedůvěryhodně - oni se jen chovají nezajímavě. Kdyby se film nesnažil vysvětlit, jak a proč se v arktické pustině objevili a nechal v nevědomosti diváky i vězně, šlo by zřejmě o docela průměrnou, možná i nadprůměrnou vězeňskou šoxploataci (což pro mě osobně obvykle znamená podprůměrný film). +++++ Bohužel jsme informováni, že vězni jsou na ostrov deportováni v rámci jakéhosi experimentu. Jeho účel nám sdělen není a smím-li hádat, tak se v jeho rámci usiluje především o smrt vězňů (kteří zřejmě nemohou být kvůli veřejnosti normálně popraveni). Ovšem na odpravení pár desítek již pozavíraných lidí má hokus pokus poměrně velký rozpočet, který zaplatí rotu mariňáků, torpédoborec a satelit. Škoda, že taková štědrá grantová agentura nepůsobí u nás v Čechách, to by se to zkoumalo. +++++ Kdyby občas některý z věznů nepronesl větu, která zaváněla použitým mozkem a lákala ke zkoumání možných významů, byl bych ještě přísnější. Takto alespoň slabé **. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Rusové mě poslední dobou překvapují stále víc a víc. Námět sice nikterak originální není, ale to vůbec nevadí, protože se tvůrcům podařilo skvěle natočit pořádný masakr 200 ruských věznů a film již o začátku nabral slušné grády. Bohužel konec mě teda docela zklamal, hlavně co se úplného závěru týče. ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

Priznám sa,tak toto som nečakal.Hodne až šokujúceho násilia,kanibalizmus,boje medzi väzňami.Pustý,nehostinný ostrov kdesi v Arktíde a na ňom viac ako 200 trestancov.Žiadny dozorcovia,nikto im neprikazuje čo majú robiť.Ako to už býva,trestanci sú rozdelený na dva tábory.Ak chceli prežiť,museli sa navzájom požierať.Ostrov neposkytoval nič,čo by im mohlo zahnať hlad,a zásoby sa už minulý.Hodne drsný film,ale predsa sa tam nájde aj nejaká tá humorná situácia.Akurát koniec filmu nebol na môj vkus.Ale ináč,výborný film.Film trochu pripomína starší americký film Terminal Island,majú dosť spoločné. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jak může být rozjímavý film brutální. Jedinou normálnější rovinu filmu tvoří Lavroněnko, odsouzený za zabití dispečerů, když mu zemře rodina při leteckém neštěstí. Zbytek postav jsou vrahové, sadisti, šílenci a i samotný nápad je podobně ujetý. Vždycky se najde nějaká skupinka. Čečenci s Rusákama, Američani s Rusákama, nebo jen silní a slabí. Je to všechno o tom, jak si lidstvo potřebuje udržet svou základní vlastnost, aby nás na té planetě nebylo moc :) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Masakr. Současný ruský film, válečný či historický nebo fantasy, stále častěji využívá postupů amerických filmů. Akorát mnohdy je daleko drsnější. Téma zcela nové není, ale zpracování se mi líbilo, včetně nečekaného konce. Pán much na ruský a pěkně tvrdý způsob. Akční scény se střídají s oddechovými, ale kdo zná staré ruské filmy, tak musí uznat, že oproti nim došlo k velkému zrychlení. Tedy ubylo značně scén zadumaných, přemýšlivých, kdy celou věčnost sledujete postavu, které se cosi honí v hlavě. Zde se hlavně honí lidé, aby přežili, jelikož kdo bude poslední, toho sní... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (2)

  • Napriek názvu filmu sa filmovanie uskutočnilo na úplne iných miestach než je ruské súostrovie Nová Zem. Natáčalo sa totiž na ukrajinskom polostrove Krym, stredomorskom ostrove Malta, v metropole Ruska - Moskve a tiež v Nórsku a na nórskom ostrove Svalbard. (MikaelSVK)
  • Súostrovie Nová Zem napriek svojej polohe nikdy neslúžilo ako trestanecká kolónia a ani tu nebolo nikdy vybudované žiadne väzenie. Od svojho objavenia a neskoršieho pripojenia k Rusku, resp. Sovietskemu zväzu, bolo skôr známe predovšetkým kvôli jadrovým skúškam počas obdobia Studenej vojny. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama