Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 2 (1988) (série)


Bruce-Partingtonovy dokumenty (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Bruce Partington Plans (více)

Obsahy(1)

Na Londýn padla hustá mlha a pro Sherlocka Holmese to znamená jediné, zločin je blízko. Ví, že brzy bude opět zkoumat ty nejbizarnější případy, protože toto počasí zločineckou spodinu přímo vybízí k nepravostem. V tom ale přichází telegram od bratra Mycrofta, který se k němu chce zastavit ohledně Cadogana Westa, nebožtíka vypadlého z jedoucího vlaku, co měl u sebe tajné plány na sestrojení Bruce-Partingtonovy ponorky. Problém je, že ukradených plánů bylo celkem deset, ale u mrtvého se nalezlo pouze sedm. Zbývající tři mohou být kdekoliv a mohou se dostat do špatných rukou. Mycroft Sherlocka postaví před hotovou věc – tuto vnitrostátní tragédii může odvrátit jedině on… (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poprvé jsem v tomto seriálu viděl Mycrofta a musím podotknout, že jsem si ho představoval úplně jinak, ale i tak se jedná o velice zajímavou postavu :-) Největší změnou oproti povídce je to, že inspektora Lestrada nahradil inspektor Bradstreet. Jinak se jedná o hodně věrnou adaptaci. __ A není mi jasná jedna věc. Na konci, když dopadnou pachatele, tak se Holmes přizná, že čekal někoho úplně jinýho. V povídce ani tady není vysvětleno koho, ale docela by mě to zajímalo :-)) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z tých epizód, kde ide o osud celej Británie. Tentokrát pôjde o vraždu niekoho, u koho sa nájdu dôležité dokumenty ohľadom novej ponorky. A samozrejme je všetko inak ako sa na prvý pohľad zdá a jediný, kto dokáže rozlúštiť záhadu, je Sherlock. Mám dojem, že musel využiť ešte podrobnejšie analytickejšie myslenie, než obvykle (špecifické domy v blízkosti metra). Pre mňa najlepší diel kratšej, celkovo štvrtej sezóny. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl ze série The Return of SH mi případá nejslabší. Ona povídka je na tom o něco hůř, protože ta nudila. Tenhle díl aspoň nenudí. Opět je tu Sherlockův bratr Mycroft. Charles Gray je skvělý herec a bratři jsou skvělé detektivní duo. Zápletka s papíry na ponorku je dost slabá, takové věci mě moc nebaví, ale tady to přikrývají skvělé herecké výkony. Zbavení mrtvoly bylo ale použito skvěle. celkově je Return of SH mnohem lepší než Dobrodružství. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl jsem si po deseti letech od shlédnutí na rozdíl od jiných už nepamatovala a o to více mne potěšil, neboť je perfektní. Jeden z celkově asi tří případů týkajících se odcizení listin nedozírné ceny znamenající ohrožení Británie, a přece zase jiný než oba předchozí. Právě takovéto díly mám na celém seriálu nejraději: s inteligentní zápletkou (zde okořeněnou související mrtvolou a též dosti originálním způsobem zbavení se těla), dějem odsýpajícím s velikou lehkostí, Sherlockem pátrajícím, hrajícím si na lupiče a matoucím své nedovtipnější kolegy, s kompletní sestavou v podobě dobráka Watsona, starého známého inspektora (tentokrát Bradstreeta místo Lestrada), bratra Mycrofta i Mrs. Hudson, zajímavými vedlejšími postavami, špetkou humoru a návštěvou rozličných míst od samotné Baker Street přes dům vládního úředníka, italskou restauraci nižší kategorie, kancelář pokladníka londýnského metra, byt zahraničního agenta, patentový úřad námořnictva po foyer luxusního londýnského nádražního hotelu. Atmosféra je celou dobu výborná, dokonce ani ta pověstná mlha tu nechybí. Předloha byla opět převedena na plátno až pietně, jediným rozdílem je zmíněná výměna Lestrada, která mi ovšem nikterak nevadila, neboť Lestrade svůj prostor v seriálu ještě dostane a i Bradstreet v podání Denise Lilla je dobrý a působí už od Ohyzdného žebráka jako vcelku sympatický a inteligentní jedinec (na rozdíl od Modré karbunkule, kde ho hrál Brian Miler a inspektor vypadal trochu jako hňup.). Navíc moment, kdy Mycroft začne vše organizovat a Bradstreet s Holmesem si na vteřinu vymění vzájemně chápavý pohled, nemá chybu. Přesně takovéto drobnosti si pak člověk užívá při opětovném shlédnutí, přesně takové dodávají seriálu živost a šťávu. Jeden z nejlepších dílů zasluhující plným právem maximální počet hvězd. ()

VeronikaPol. 

všechny recenze uživatele

Tento příběh je poněkud prostší a možná i nudnější, což je dáno samotnou předlohou A. C. Doyla. Na začátku můžeme slyšet nepříliš povedenou snahu o zpěv v podání Sherlocka Holmese. Jeho představitel Jeremy Brett však zpíval velmi pěkně, dalo by se říci krásně, takže pokud máte zájem najděte si na Youtube např. "Jeremy Brett She Moved Through Fair" nebo "Jeremy Brett Wonderful View". (Jako fanynka musím jeho zpěv obhájit, aby někdo z Vás nenabyl dojmu, že takto zpíval nejlépe, jak uměl.) ;) ;) ;) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Bruce-Partingtonovy dokumenty“ se v tomto seznamu nachází na 14. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama