Reklama

Reklama

Z deníku Sherlocka Holmese


Nezvěstná šlechtična (E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Disappearance of Lady Frances Carfax (více)

Obsahy(1)

Sherlock Holmes se nikdy nezastaví a má před sebou sérii dalších případů, na které stačí pouze jeho geniální mozek. K novému se dostává přes dopis Johna Watsona, co si zrovna užívá dovolenou v Lake District na severozápadě Anglie. Líčí mu, že zde poznal jistou lady Frances Carfaxovou. Ta jej uchvátila svým temperamentem, jako když se rozhodla dostat do místního kostela na loďce přes jezero, oproti ostatním, kteří šli po svých. Lady na zpáteční cestě sice přepadla a zachraňovat ji musel veterán a invalida major Shlessinger, i tak si ale získala Watsonův obdiv. Také se o ní dozvěděl, že je finančně závislá na svém bratrovi, který jí jen s nechutí půjčuje další peníze na její charitu. Watson má však o ženu starost, neboť si všimne, že se bojí neznámého muže, který jí sleduje. Holmes neváhá a okamžitě vyráží. Na místě se ale dozvídá, že lady zmizela… (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý diel ďalšej sezóny s iným názvom nám predstavuje prípad, kde sa zločin iba predpokladá. Avšak je tu zopár indícií, že pôjde do tuhého a Holmes s Watsonom musia neustále hádať, kedy to bude. Takže sa dočkáme výrazov ako otázka života a smrti a že je už neskoro, ale ako dobre predpokladáme, tak vždy sa nakoniec všetko stihne. Len ma trochu prekvapilo, že Holmes mal pred sebou indíciu, ako ku zločinu dôjde, pozeral sa na ňu, ale všetko mu došlo až o pár hodín neskôr. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nová řada se Sherlockem Holmesem začala naprosto famozně. Díl byl dost atmosférický a správně napínavý. Dost ubylo vtipu, ale vůbec to neškodí, protože tato adaptace je naprosto skvělá. A rozhodně je dost zajímavé vidět Sherlocka, který se nemůže hnout z místa a neví, co si počnout dál. Tento díl mě uchvátil a doufám, že další díly budou neméně dobré. Brett je ještě lepší než v minulých dvou sériích. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Z počátku snad až nudný příběh o poněkud podivné šlechtičně, která jednoho dne zmizí a Watson vybídne Holmese, aby ji našel. V druhé polovině se film přeci jen už trochu rozjede a jsme svědky snad až neobvyklých Holmesových chyb. Ano, tento díl je takovou temnější sondou do Holmesova sebevědomí. Slušné a místy i zábavné. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět díl s problémem, který divák vyřeší dříve než detektiv, byť je to, pravda, způsobeno již určitou otrlostí diváka 21. stol. odkojeného nesčetnými drastickými kriminálkami a schopného si v důsledku toho představit to nejhorší. Zajímavý případ zmizelé šlechtičny, jejíž jedinou chybou je přílišná moderní samostatnost a dobrota spojená s důvěřivostí, čas ubíhající jako splašená herka a pracující pro pachatele, dramatické vyústění spojené s Holmesovým menším a Watsonovým větším selháním, poněkud smutný konec, doktor na dovolené, Holmes odmítající přijmout honorář a krásné prostředí Lake Districtu. Další vynikající díl, přestože jeho první půle se od literární předlohy značně liší (viz Watsonovo pátrání po již zmizelé šlechtičně v zahraničí, nepřítomnost jejího bratra a zchátralého rodinného sídla, vyšetřování u komorné a jejího nápadníka, návštěva starobince místo návštěvy banky, Schlessingerův ,, chrabrý čin“, moderní chování lady Frances atd.), jakkoli samotný příběh zůstal zachován. Kdo ví, proč zvolili tvůrci tento odklon od jinak velmi dobré povídky, patrně se nechtěli v úvodu opakovat. Umístění celého děje do Anglie bylo ovšem logickou volbou. Druhá polovina snímku pak již s výjimkou postavy konstábla zcela kopíruje předlohu, jsouc pouze vylepšena ještě o chlup akčnějším závěrem přímo na hřbitově. Po Škole v Priory další příklad částečně rozdílné, avšak srovnatelně kvalitní předlohy i filmové adaptace. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nezvestná šľachtičná je prvou a aj poslednou časťou nového spracovania prípadov riešených Sherlockom Holmesom. Poslednou preto, že ma toto spracovanie vôbec neoslovilo. Dielo Arthura Conana Doylea som prečítal celé a vytvoril som si predstavu o jeho hlavnom hrdinovi, ako i o dr. Watsonovi. Pripúšťam, že typologicky boli ich predstavitelia vybraní dobre, ale všetko dookola už vydarené nebolo. Výsledkom bol pomaly plynúci až nudný príbeh, ktorý nezachránila ani akčná scéna v závere. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama