Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zase jedna pohádková princezna hledá ženicha. Totiž, hledá ho pro ni pan král (J. Moučka) a tomu se nelíbí, že žádný z nápadníků není dost statečný, aby zbavil jeho království strašného loupežníka Olbrama (V. Kratina), a tím si ruku princezny Hvězdičky (M. Reifová) zasloužil. Princezně také dochází trpělivost, že jí ten lesapán vytrvale kazí svatbu. Vypraví se tedy za ním do lesa sama. A od té doby už si není tak jistá, jestli by se měla na loupežníka Olbrama tolik hněvat. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

kingik 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá pohádka z dob, kdy byl Vladimír Kratina sympatický, Magda Reifová píchatelná a ostatní herecké osazenstvo vtipné a hláškující. TV pohádka vychází z poměrně neotřelého nápadu o královstvíčku chudém jako ta kostelní myš, které si nemůže dovolit ani pořádnou stráž a služebnictvo, natož okázalé námluvy. Dobráckému králi Měsíčkovi (Jaroslav Moučka) dělá společnost jen jeden slouha Kvítko (Ladislav Mrkvička), co trousí jednu hlášku za druhou s nahluchlým kuchtíkem (Karel Augusta) a samozřejmě pohledná královská dcera Hvězdička, která je na vdávání a čeká na své bohaté a urozené nápadníky. No aby taky ne, když má ve výbavičce jen dvoje obyčejně vypadající šaty, téměř pro královskou dceru nedůstojné. Potencionální nápadníky však vehementně olupuje, v podstatě odhání, tajemný loupežník Olbram se strašlivou pověstí, a tomu je třeba učinit přítrž, jinak se princezna svatby nedočká. A mezi námi, Olbram není takový rabiját, jak se o něm říká. A na princeznu si také dělá zálusk. Veselá a vtipná studiová pohádka už něco pamatuje, ale vypadá to, že si málokdo pamatuje ji. A přitom má porci originálních nápadů, s nimiž se dobře pracuje. Pomáhá tomu i výrazně krátká stopáž. Sice se, pokud jde o výpravu, dostaneme jen na dvě místa (nádvoří hradu+háječek s kamenným stolem), ale díky zdatným hercům, kteří mají cit pro originální podání gagu, se tohle nejeví jako vyložený zápor. Pohádka se nebere příliš vážně a poměrně v rychlém tempu odsýpá, ačkoliv je znát, že jejímu krátkému trvání je uzpůsobena většina děje. Například námluvy probíhají až v překotně krátkém úseku a láska Hvězdičky k Olbramovi musela být opravdu čistě fyzického zaměření, neboť byl jen minimální prostor na sblížení. Přes určité nepříliš podstatné slabiny, je globálně vzato tahle nepříliš často reprízovaná pohádka jednou z těch, které jsou určeny pro dobrou náladu nepříliš náročného diváka. O čas vás, navzdory loupežníkovi v hlavní roli, příliš neoloupí. Mé hodnocení: 80% ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavou je loupežník Olbram, který bohatým bere a chudým dává, ovšem na scéně se objeví asi až po dvaceti minutách. V tomto případě mně to ale ani moc nevadilo. Jinak je to poněkud se vlekoucí studiová pohádka, kterou z šedi průměru vytahuje neotřelý děj, charismatičtí herci a hlavně jiskry lítající mezi princeznou a loupežníkem. Jejich slovní přestřelky opravdu stojí za to. Vladimír Kratina se výborně hodí na roli loupežníka, u kterého se nikdy nedozvíte, jestli se rozhodl vzít si princeznu pro ni samotnou či proto, že se chtěl stát jakýmsi manažerem království a udělat v něm pořádek. Asi kvůli obojímu. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

I pozapomenuté pohádky by měly dostat šanci, aby se znovu objevily ve vysílání. Tahle milá pohádka by si to určitě zasloužila. Příběh má jednoduchý. Hraje tu plno dobrých herců. Vladimíru Kratinovi role správných chlapů sedí perfektně. Ladislav Mrkvička se v roli sluhy pěkně vyřádil. Pavel Rímský mě bez vousů hodně překvapil. Já jsem si myslela, že je nosil odjakživa. Tady bez nich vypadal jako mladíček. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Trochu mi tu nesedí Magda Reifová, a vůbec i ten tón jakoby zbytečně moc rozverný. Ty hrátky s parukou, nedovysvětlené jednání krále s vozením pokladu na kárce do lesa, nějak mi to tam chvílemi skřípalo. Na druhou stranu se na pohádku dobře dívá, když člověk patřičně vypne. Ale od Šiktance čekám většinou víc. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zajímavá pohádka o princezně, která na jednu stranu vdavky a namyšlené ženichy odmítá, na druhou se rozčiluje, že jí Olbram kazí námluvy. Také mě pobavilo, kterak říká loupežník Olbram v podobě Vladimíra Kratiny, že král Jaroslav Moučka je "panovník na baterky". Docela pěkné kulisy a příjemní herci s krastší stopáží dělají z této pohádky oddychovou záležitost. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama