Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani jediný nesmí uniknout... Klasický Peckinpahův western Divoká banda (1969) bývá považován za počátek soumraku tohoto oblíbeného žánru. Oba jeho hlavní protagonisté William Holden a Ernest Borgnine se o tři roky později sešli v jiném příběhu z divokého západu Mstitelé (1972), který ovšem jinak s Divokou bandou nemá nic společného. Na realizaci Mstitelů je patrný vliv evropského spaghetti westernu a jeho zápletka zase trochu připomíná klasický válečný snímek Tucet špinavců (v němž shodou okolností také účinkoval Borgnine). Rodina mírumilovného rančera Johna Benedicta (William Holden) je zmasakrována tlupou Komančů, vedených bělochem Tartem, a muž se rozhodne pro nelítostnou pomstu. V mexickém pohraničním městečku se dohodne se zkorumpovaným velitelem věznice a najme šestici trestanců na údajnou práci v dole. S jejich pomocí hodlá ničemy, opevněné v mexické vesnici, zlikvidovat... Režisér Daniel Mann (1912–1991), který začínal na Broadwayi a u filmu se uplatnil především adaptacemi divadelních her (Vrať se, Sábinko, Vytetovaná růže, Čajovna U srpnového měsíce), natočil tradiční western se všemi potřebnými atributy a opřel se přitom o kvalitní herecké obsazení. V půltuctu různorodých odsouzenců dostávají největší prostor Woody Strode (bývalý otrok Jób), Roger Hanin (Francouz Quiberon), Jorge Luke (horkokrevný Mexičan Chamaco) a už zmíněný Ernest Borgnine (podlézavý Hoop). Svou poslední filmovou roli irské ženy Elizabeth tu vytvořila Susan Haywardová a v epizodní úloze poručíka se objevil syn hlavního představitele Scott Holden. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (37)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi dokaz toho, ze v 70. rokoch uz klasickym westernom odzvonilo. Pozeral som si imdb profil rezisera, podla imdb je jeho najlespi film Come back Little Sheba 1952 a potom The Rose Tattoo 1955. Nesurody mix Dirty Dozen a kadecoho mozneho, reziser Mann vo svete westernov dodnes  nic nezanmena, zacinal tusim Na Broadwayi adaptaciami nejakych dibvadelnych hier, ci co  to bolo. Ja mam rad - uz od cias Sergia Leoneho - pomaly dej, dlhe zbery na tvare hlavnych hrdinov a na ich zbrane. Tu je sice akcia, no jaxi samoucelna.  Natocena evidentne len preto, aby bola. Zo slavnejsich mien neznamemu Mannovi kyvli na spolupracu len Holden a Borgnine, tu ani kultovy Marvin z Dirty Dozen nemal zajem - sam vedel, ze westerny v 70s uz boli pase. Aspon ze nedali to otrepane klise zo 60. rokov kradez koni -- to bych bol  nemilosrdny a  dal bych hned odpad. Takto je to slabych  nevyraznych 30 % ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Velice dobře natočený film o pomstě a charakteru lidské duše , zasazený do prostředí ,,divokého západu,,......... Rodinu mu zavraždily a on se vydává na cestu .,,Získá,, na pomoc bandu vyvrhelů. Zaslepenost a nenávist mu zatemní duši. Stává se jedním z nich....vyvrhel.. Opravdu po dlouhé době jsem zhlédl dobrý western. Postavy jsou velmi dobře obsazeny a hlavní dějová linie směřuje ke konci. Zda bude zdárný nebo ne uvidíte .. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

Film má strašnou slabinu a tou je středová část, kdy mr. Benedict žije u té staré vrány, která pěstuje brambory a sbírá je do košíků. Ne jen, že se v této části rozpadne tahle "divoká banda", ale navíc ho ta potrhlá ženská málem uštve. Vždycky jsem snil o tom, že bych natočil western podle svého. Pěkně postaru bez digitálních triků a všech těch dnešních sraček. Milionkrát jsem si v hlavě ve volné chvilce tvořil příběh, ale tohle ho překonalo. Jediné co bych vytkl je, že banda, když už dala své slovo ho pak neměla okrást a následně se vracet. Měla to být jen spanilá akční jízda s krvavou pomstou na konci. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nie som velky fanda westernov, ale tento ma dost slusne zaujal. Okrem netradicne pojatej zapletky o pomste ma potesilo, ze sa tvorcovia vyvarovali typicky pomalemu tempu a zdlhavych zaberov pred akciou, ktore ma vo vacsine westernov irituju. Neustale sa tu nieco deje aj ked sa nestriela a ked uz nastane nejaka prestrelka, tak je pekne dlha. Co sa tyka hercov, tak Holden je skvely ako vzdy. Prekvapil ma neskutocne zabavny Borgnine o ktorom som nemal dobru mienku vdaka filmom, ktore toci poslednych 20 rokov. No a naviac ma potesilo vidiel mladeho stihleho Rogera 'Navarro slysim' Hanina. 7/10. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Nesmírně naivní americký western, zřetelně ovlivněný drsným spaghetti stylem, ale zároveň rozpačitě přešlapující v klasickém moralizování. Děj je vysoce nepravděpodobný, co se týče loajality kriminálníků, spolupráce s armádou i samotného závěru, vše směšné. Jediné, co je na tomto filmu kvalitní, jsou nádherné záběry krajiny Nového Mexika. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Průměrná délka záběru je 8,4 vteřiny. (Mol)
  • Poslední film ve kterém si zahrála Susan Haywardová. (Pumiiix)

Reklama

Reklama