Reklama

Reklama

Kouzelná dvířka

(TV film)
Česko, 1994, 37 min

Režie:

Vladimír Kelbl

Obsahy(1)

O literárním díle malíře a sochaře Aloise Mikulky.

Zájemci a milovníci soudobého výtvarného umění znají samozřejmě jméno i dílo originálního brněnského tvůrce Aloise Mikulky. Méně už je asi těch, kteří vědí, že samorostlý výtvarník je stejně neopakovatelným vypravěčem příběhů pro děti. A nejen pro ně. I dospělý čtenář a především rodič, hledající literaturu pro svá dítka je až zaskočen spontánní zábavností a originální vypravěčskou inteligencí "Kouzelných dvířek" nebo "Pidižla Velikého" a dalších nevšedních "nepohádek". Mikulkovy příběhy se stávají v rodinách, kde se ještě čte, každodenní příležitostí ke skvělé zábavě z četby i obrázků, které je doprovázejí.
Alois Mikulka vydal už přes 40 knížek pro děti. Tak se zrodil nápad, dát tomuto veskrze originálnímu tvůrci prostor právě v literárních portrétech. "Upřednostnit" tak říkajíc slovo před obrazem. Samozřejmě že se obě složky neoddělitelně, zábavně a duchaplně prolínají.
O dvojím talentu Aloise Mikulky vyprávějí jeho přátelé spisovatel Antonín Přidal a výtvarník Vladimír Svoboda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

UncleG 

všechny recenze uživatele

*Bacha, spoiler* Alois Mikulka mimo jiné vypráví dětem pohádku jak Smolíčka Pacholíčka přepadly jezinky se samopalama. Naštěstí měl jelen na půdě kulomet a všechny je postřílel. Jenom jedna potvora nebyla zastřelená, ale jen postřelená. A jak vyšel jelen před domeček obhlídnout situaci, trefila ho přímo do srdce. Tak zavolali doktora se Švýcarska, aby mu přišil nové neprůstřelné silikonové srdce. Jenže neměli čím zaplatit, tak si jelen musel nechat ufiknout své zlaté parohy. A Smolíček mu nakonec slíbil, že mu nechá udělat parohy dřevěné, pozlacené, aby nebyl jelen před jezinkama za vola. .. No, děti jsou z toho na větvi a já se řežu jak magor. Autorům dokumentu rozhodně patří dík za to, že nám přinesli nástin tvorby tohoto relativně neznámého samorosta z města Br(u)na. Hodnotím zábavu, nikoli kvalitu dokumentu - nestačil jsem to vnímat :) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama