Reklama

Reklama

Chceme ještě žít

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2004, 27 min

Obsahy(1)

Oděsa je jako druhý Černobyl: v tomto ukrajinském přístavu žije jeden milion obyvatel a zhruba každý desátý je HIV pozitivní. Jde o smutný evropský unikát.

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) je dnes zhruba jedno procento z padesátimilionové ukrajinské populace nakaženo virem HIV. To je půl milionu lidí, tedy ohromné množství. Ukrajinská vláda se sice snaží ve spolupráci s mezinárodními organizacemi bojovat proti této zhoubné nemoci, ale v praxi to téměř není znát. Svědčí o tom i dokument Radana Šprongla a Marka Vítka natočený v Oděse. V tomto přístavním městě na břehu Černého moře je situace vůbec nejhorší nejen na Ukrajině, ale vůbec v celé Evropě. Podle nejpesimističtějších odhadů tu v sobě vir HIV nosí každý desátý z jednoho milionu obyvatel Oděsy!

Jako jedni z mála filmařů dostali autoři povolení natáčet v místním stacionáři, kde své poslední dny prožívají lidé, u kterých se choroba rozvinula už do finálního stadia. Na jejich příbězích mapují tristní situaci kolem problémů s AIDS na Ukrajině, které se velmi podstatně dotýkají i České republiky. Vždyť Ukrajinci tu tvoří velmi významnou národnostní menšinu.

Dokument, který získal cenu Křišťálové srdce na festivalu v Poděbradech a zvláštní cenu poroty na Film and fiction festivalu v Philadelphii, je součástí dobročinné akce nazvané "Chceme ještě žít" na pomoc HIV pozitivním lidem v Oděse, kterou organizuje fotograf Jan Šibík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Idego 

všechny recenze uživatele

Obsahově je dokument zdařilý, ale mizerné technické zpracování mi nedovoluje dát vyšší hodnocení... ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Formou ne moc dobrý, ovšem obsahem velice poutavý dokument. Smekám před těmi, co tohle natočili. O takovýchhle věcech se prostě musí mluvit. A, bohužel, to, co vidíme v tomto dokumentu, je skutečné... tíživě skutečné. Tohle nelze hodnotit jako film, jaký to má asi tak rozpočet. Síla tohohle pořadu tkví v jeho humanitním poselství. ()

boni 

všechny recenze uživatele

Když vezmu v potaz potenciál tématu, kvalitu materiálu a výsledné zpracování, tak mám chuť jít ještě níž. Amatérismus v čiré podobě. ()

SuzieS 

všechny recenze uživatele

velmi desivy snimek, z ktereho vyvstava plno otazek. Jak lze uspesne vest pomoc v zahranici, kdyz se pak predani do ruk mistnim nedari. Kdyz vlastni lide jsou naprosto neohleduplni s otaceji hlavy od problemu. Dokument o lidskem utrpeni, trestu, bezcitnosti, ale i o tom, jak bylo v dokumentu zminovano, ze se porad mluvi o pomoci v africe, pritom toto se deje v Evrope. Navic nektere ukrajinske prostitutky pracuji i u nas.... Hodne lidi na internetu /youtube/ protagonisty odsoudilo, ze jsou to jen feraci a prostitutky. Oni ale nemeli ty informace, co my dnes. Navic clovek vidi tu neskutecnou bidu obyvatelsta. Na druhe strane ani prehnana litost neni uplne na miste, protoze u nekterych - jako treba matka, ktera se ani neobtezovala se pokusit snizit riziku pomoci cisarskeho rezu - to je vylozene trest od zivota samotneho. Zkratka desive. ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Je to síla, na druhou stranu to má necelou půl hodinu, takže prostoru na cokoliv moc není. Pár postav a jejich krátkých příběhů, nějaké záběry okolí, rozhovory a šmitec. ()

Reklama

Reklama