Reklama

Reklama

Dead Right

Krátkometrážní / Komedie / Akční / Krimi / Thriller / Drama
Velká Británie, 1993, 40 min

Režie:

Edgar Wright

Scénář:

Edgar Wright

Kamera:

Edgar Wright

Hudba:

Edgar Wright

Hrají:

Ian Hill

Recenze (3)

Matty 

všechny recenze uživatele

Teprve osmnáctiletý Edgar Wright natočil s kamarády během prázdnin a víkendů film, který je v nabourávání a obnažování žánrových pravidel mnohem smělejší než Cravenův Vřískot. Příslušnost k žánru (resp. žánrům) je z ekonomické logiky věci pouze předstírána, herci dle potřeb vyprávění vystupují ze svých rolí a k aktivní spoluúčasti jsou nuceni také lidé za kamerou (režiséra nevyjímaje). Wright využívá půdorysu Drsného Harryho a Smrtonosných zbraní k výsměchu autoritám a „jejich“ vysoké britské kultuře, což začíná úvodním mravokárným varováním před škodlivostí obsahu a pokračuje splatterovými efekty, nevkusným humorem nebo vyjádřením nechuti k jisté značce cereálií. Ještě větší byl Wrightův odpor k přemoudřelým britským kriminálkám (bez stříkanců krve a automobilových honiček), na něž jako filmový fanoušek zareagoval natočením filmu, jaký by v jeho domovině zřejmě ještě dlouho nevznikl. Hrdinové se speciálním policejním metodám příznačně nenaučili od nadřízených, ale z amerických žánrových filmů, v čem tkví jedna z mnoha podobností s Hot Fuzz, v podstatě rozšířené verze Dead Right. Stejně jako o čtrnáct let později v Hot Fuzz, jsou také zde policejní filmy současně parodované i hluboce obdivované, pročež je Wrightovu mladickému nadšení pro věc těžké nepodlehnout a neobdivovat režisérskou nápaditost a velmi vyzrálé zvládnutí všelijakých formálních fines. Pomiňme nevyhnutelnou řemeslnou nedokonalost, raději nepátrejme, jaké filmové obskurnosti Wright před dosažením plnoletosti hltal (předpokládám, že video nasties měl nakoukané od A do Z), a užijme si nadšenecky přehuštěný mix akce, detektivky, slasheru, grotesky a buddy movie. 90% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Dead Right (pojmenovaný podle pracovního názvu Drsného Harryho) je stále ještě napůl amatérským filmem britského režiséra Edgara Wrighta, který se proslavil filmy jako Jednotka příliš rychlého nasazení nebo Úsvit mrtvých. Dead right se nese v dosti podobném duchu a stylem i zpracováním se blíží jednak Jednotce (dvojka detektivů, jeden z nich je cool a druhý venkovský balík), ale také prvním filmům Petera Jacksona. Film si dělá často legraci sám ze sebe a často upozorňuje na to, že je to jen film - postavy mluví o scénáři, mlátí se mikrofonem na tyči a v závěru je dokonce zavražděn sám režisér (a nahrazen předchozí plánovanou obětí), zastřelená postava se ještě jednou zvedne a okomentuje chování hlavního protagonisty... pro fanoušky naprostá povinnost. (Film byl vydán v zahraničí na DVD k Jednotce příliš rychlého nasazení.) ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Tak takhle se začíná... S partou kámošů ve vesnici, která nápady a kreativitou ospravedlní naprosto nulový rozpočet. Má to můj obdiv a závist, protože sehnat tolik lokací a ochotníků na natočení, to chce kus šílenství a štěstí, které Wrightovi už tady rozhodně nechybělo. Jasně, není to dokonalé a pořád jde spíš o blbnutí, než regulérní filmařinu, ale sakra práce... já jsem se tou přepáleností a absurditou náležitě bavil. ()

Reklama

Reklama