Reklama

Reklama

Nemocnice na konci světa

  • Slovensko Nemocnica na konci sveta (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dokument Otakara Štěrby nás zavede do nejvyššího pohoří světa, kde se uskutečnily významné lidské činy:

V roce 2005 Dina a Otakar Štěrbovi věnovali svoje soukromé prostředky na vybudování vodovodů, které dnes přivádějí čistou vodu z hor obyvatelům Čonga a letnímu pastvišti v Askole.

V roce 2006 provedla mezinárodní humanitární organizace Oneness Heart – Tears and Smiles akci Kids to Kids. České a slovenské děti vyrobily tisíce dárkových balíčků se svojí adresou a fotografií, určených dětem v oblasti velkého zemětřesení v Pákistánu. Tyto balíčky byly rozdány ve školách a utečeneckých táborech, které tehdy navštěvovali Vítězslav Dokoupil a Dina Štěrbová při vyhledávání vhodné lokality pro následující skutek.

Téhož roku zakoupila česká humanitární organizace Hand for Help stavebnicovou budovu malé nemocnice v hodnotě 7 milionů korun, které byly shromážděny s pochopením českých občanů a organizací. Jednalo se o 16 tun panelů, přístrojů, léků a nábytku. Nelehkého úkolu vyvézt nemocnici do Pákistánu, dostat ji do velehor, tam ji postavit a uvést do života se dobrovolně ujali V. Dokoupil a D. Štěrbová. Nemocnice dnes stojí v horské osadě Arandu na úpatí ledovce Čogo-Lungma, a díky jí zde nezemřelo v první zimě působení ani jedno dítě.

Námět Dina Štěrbová, Vítězslav Dokoupil; scénář Dina Štěrbová, Otakar Štěrba; kamera Otakar Štěrba, Vítězslav Dokoupil; střih Tomáš Vynikal; hudba Filip Krejčí, Jiří Grúz; zvuk Jiří Grúz, Pavel Kunčar; zvukové efekty Jiří Grúz; grafika Robin Závodný, Tomáš Vynikal, Vladimír Pinďura; komentář četli Zora Ježková, Jaroslav Krejčí; produkce Otakar Štěrba, Tomáš Vynikal. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Digitalis 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film, který autenticky přibližuje poměry v jedné z oblastí Pakistánu. Díky němu pochopíte, že humanitární pomoc ve formě peněz není vše, že je nutné myslet i na to, zda je s nimi naloženo dobře, hlavně v návaznosti na schopnosti, vzdělání a zvyklosti místních. Je záslužné pomoci postavit nemocnici, ale ještě více se cení snaha udržet ji v chodu nejen pomocí dobrovolníků ze západní Evropy, ale hlavně pomocí místních. A proto je nutné místní naučit základům hygieny a najít odborníky z řad domorodců, kteří se o nemocnici budou schopni postarat sami. ()

Reklama

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu vystupuje významná československá horolezkyně Dina Štěrbová. (Utah)
  • Dokumentární film Nemocnice na konci světa pojednává mimo jiného o stavbě nemocnice vysoko v Himalájích. Za tento čin získal kolektiv Czech Hospital ocenění předávané prezidentem České republiky Václavem Klausem Zlatý záchranářský kříž 2010 v kategorii Humanitární čin mimo území ČR. (Utah)
  • Účast na festivalech: 57. Trento Film festival, Italy 2009, 26. The International Mountain Film Festival of Autrans, France 2009, 6. Mountain Film Festival Zakopane, Poland 2010, 18. International Festival of Moutnain Films Poprad, Slovakia 2010, 44. Academia film Olomouc 2009, 6. Mezinárodní festival outdoorových filmů 2008, 27. Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 2010, Mezinárodní filmový festival trvale udržitelného rozvoje Ostrava 2009 a Festival EkoBiograf 2010 (Utah)

Reklama

Reklama