Reklama

Reklama

Pro Nedu

(TV film)
  • USA For Neda

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký dokument z produkce HBO je věnován Iránce Nedě Agha-Soltanové zastřelené při protestech po prezidentských volbách v červnu 2009. Její smrt, zachycená na mobilu, se dostala na obrazovky počítačů a přitáhla k událostem v Teheránu pozornost celého světa.  Americký dokument, který vznikl v produkci HBO, je věnován Nedě Agha-Soltanové, která se stala symbolem íránských protestů po prezidentských volbách v červnu 2009. Mladá žena byla tehdy zastřelena a její smrt, zachycená na mobilu, se za několik hodin dostala na obrazovky počítačů a přitáhla k událostem v Teheránu pozornost celého světa. Režisér Antony Thomas se se svým štábem vydal v jejích stopách, aby ukázal, jaká Neda byla a za čím stála. Navštívil její rodinu a na jejím strhujícím osudovém příběhu osvětluje i širší souvislosti íránského boje za demokratické svobody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Matty 

všechny recenze uživatele

Západní pohled na východní problém. K podstatě věci jdou tvůrci skrze osobní příběh mladé ženy a na city útočí stejně agresivně jako íránští policisté na demonstranty. Nelíbí se mi takový přístup (snaha vidět věci perspektivou „těch zlých“ zcela chybí), ale chápu, že chcete-li vyprovokovat diváky, není účinnějšího způsobu. Škoda malého prostoru věnovaného občanskému žurnalismu - vždyť právě jim byl Nedin případ charakteristický. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Nijak dobře zpracovaný dokument. Nezpochybňuji Nedu jako odvážnou osobu, která chtěla změnu k lepšímu ve své zemi a byla ochotna pro to něco dělat. Stejně jako spousta ostatních lidí. Dokument z ní však v podstatě dělal světici a když se tvůrci rozplývali, jaké je to kráčet v místech, kde ona kdysi žila, cítil jsem se celkem trapně. Postupně se to zlepšilo, ale obecně myslím, že se to mohlo víc věnovat celkové situaci a celému hnutí, než být tolik zaměřené na Nedu. Navíc nyní, po 11 letech od vzniku dokumentu, už je celkem zřejmé, že událost nerezonovala a neměla zdaleka tak výrazný efekt, jak se tvůrci snažili tvářit. 50 %. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Nedá Sálehí Ághá-Soltán (1982 – 2009) se díky zachycení její smrti během protestů proti výsledkům íránských prezidentských voleb a vítězství stávajícího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v roce 2009 stala jedním ze symbolů íránských prezidentských protestů. Režisér Antony Thomas nám nejen převypráví Nedin příběh, ale pokusí se nám přiblížit krutou specifiku východního života. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama