Reklama

Reklama

Z deníku Sherlocka Holmese


Záhada na Thorském mostě (E02)

(epizoda)
  • Velká Británie The Problem of Thor Bridge (více)

Obsahy(1)

Na Thorském mostě byla s prostřelenou hlavou nalezena mrtvá Maria Gibsonová, žena vlastníka zlatých dolů a bývalého amerického senátora Neila Gibsona. Důkazy nasvědčují, že se vraždy dopustila guvernantka Grace Dunbarová, která se s Marií sešla na onom mostě těsně před její smrtí. Dokonce se vražedná zbraň poté našla v Graceině pokoji. Gibson věří v nevinu své guvernantky, a proto požádá o pomoc Sherlocka Holmese. Když se do případu ponoří, zjistí, že se Maria na panství trápila a že s ní muž nezacházel dobře. Také přijde na to, že vražedná zbraň patřila do pouzdra ke svému identickému dvojčeti. Druhá zbraň však není nikde k nalezení. To jsou věci, které je nutné před vynesením rozsudku nad Grace vyjasnit… (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Prapůvodně jedna z mých nejoblíbenějších povídek (no dobře, hlavně díky výborné cs rozhlasové hře, která má atmosféru nesrovnatelnou s čímkoliv předvedeným zde. Zde není praskání gramofonové desky) jejíž převedení zde je poněkud rozpačité, přestože má na palubě Jeremyho Bretta. Špatné to není, jen je to průměrné a nijak zvlášť zajímavé. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborná zápletka, dokonalý Jeremy Brett, krásné prostředí viktoriánské Anglie. Nic víc nemůžu chtít. Jen si dejte pozor na a NEČTĚTE TEXT DISTRIBUTORA, pokud neznáte pointu. Ten kdo ho psal by měl být za takový spoiler na místě zastřelený, zohavený a jeho mrtvola vyvěšená pro výstrahu všem podobným hovadům. Vyzradí celou pointu, divák má zkažené sledování a ještě navíc v tom textu je, jako klasicky u podobných textů, chyba (kdo viděl, ten ví). Díky bohu že mám načtené všechny Holmesovy povídky a tak jsem neměl nic vyspoilerované. Debilnost českých distributorů nezná hranic. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další dokonalá adaptace. Sherlock je na tom mostě naprosto neuvěřitelný. Místo, kde se případ odehrává je opět nádherné. Jeden z mých nejoblíbenějších dílů. Jak říkam, série The Casebook má neuvěřitelně dobře rozjeto. Zápletka je také výborná. A musím říct, že tohle je snad ještě lepší než povídka. Je tu i několik dost vtipných vložek. Začíná se mi to líbit mnohem víc než Poirot. Skvělé. Seriál je prostě krásná ukázka poctivé anglické detektivky. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna ze záhad, kterou dokáže divák vyřešit dříve než Holmes, byť je to do značné míry způsobeno výhodou pohledu do tváře mrtvé ženy, kterou proslulý detektiv neměl. Zároveň jde ovšem o případ, který svým originálním řešením slouží siru Arthurovi ke cti, přičemž toto řešení je natolik oblíbené, že jsem se s ním později minimálně dvakrát setkala i v jiných detektivkách (naposledy tuším u Jessicy Fletcherové). Výběr postav už tradičně dobrý stejně jako výběr lokace, věrnost předloze téměř úplná (kromě dvou tří rozdílů, z nichž nejpodstatnějšími jsou tajná návštěva vězeňkyně a skutečnost, že milionář svou ženu bil, což povídka popírá), opět včetně prakticky všech dialogů, které byly převzaty doslovně. Díl, který si člověk pamatuje i po letech a který si (jako ostatně mnohé jiné v tomto seriálu) zaslouží 100%. Jen by mne zajímalo, kde přišel Holmes k Billymu. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající, díl má spád, povídka přesně naplní 50 minut, je tak akorát dlouhá (což se jiným epizodám zrovna nedaří), nic podstatného nechybí ani nepřebývá, snad brazilská kráska mohla být krásnější, ale revolver na šňurce je na svém místě, mostu to sluší, Brett i Hardwicke na značkách, takže bez debat plná palba pěti hvězd. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama