Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Za Řím a s Římem!" To bylo heslo, jímž se řídili vojáci slavných římských legií v době císaře Vespasiána. Řím byl kvetoucí říší, v níž se dařilo obchodu i uměním a jeho města se skvěla nádherou chrámů, divadel, paláců bohatých patricijů, stejně tak jako důmyslností inženýrských staveb. Bojovat za Řím bylo nejčestnějším úkolem urozených mužů. Jedním z nejkrásnějších měst této říše byly tehdy Pompeje. Rozložené v úrodném údolí Neapolského zálivu, v němž se pro jeho strategickou polohu dařilo obchodu i zemědělství, žily svým všedním životem pod stínem sopky Vesuv. Velitel šesté římské legie Marcus Saverius se právě chystá oženit s krásnou Valérií, když je povolán do dalšího válečného střetnutí za slávu a čest Říma. Diuvirové Chelidon a Meleagros, pověření vládou nad Pompejemi, se zajímají především o svůj blahobyt a rozmařilé večírky a někde v obyčejných domech a ulicích se začínají potkávat první křesťané. Každý žije svůj osud a do výbuchu ničivé sopky mnoho času nezbývá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Rozebírat tento spíše romantický tv film po všech stránkách je docela těžké..Člověk by musel hodnotit podle těch nejpřísnějších měřítek ale ostatně proč..Těch nesmyslů, filmových chyb ap zde bylo ale i tak více než bohužel těch kladných věcí to zajisté.. Dialogy, masky, líčení ale i některé herecké kreace byly přímo otřesné..Po této stránce si takto antický Řím nemůže představovat ani ten jeho největší zanícený odpůrce...Naopak po efektivní stránce (kamera, částečně některé počítačové triky), ale i třeba co se týká skutečné historie (braní katastrofy na lehkou váhu, vysychání vody ve studních, drobné otřesy, výrony nebezpečných plynů ap. ) včetně důležitých dat, mezníků i některých osob (jinak zřejmě smyšlené postavy), tvůrci dbali na celkem důkladný a důsledný pohled na průběh celé této děsivé přírodní katastrofy. Stejně si tak ale říkám, kdoví jak tomu bylo ve skutečnosti, existují sice zápisky Plinuse ml. ale nechce se mi prostě věřit tomu že ti lidé skutečně byly tak naivní a hloupí. Věřili v boha, mysleli si že je to boží práce a že to nejspíš přestane, proto skoro žádné bezp.opatření ap. Tyranie otroků ve filmu, dělej za každou cenu, to nic není, byla otřesná, jestli tomu bylo i tak ve skutečnosti těžko říct..Někde jsem ale četl, že jsou tam dodnes někteří lidé vidět doslova zasypaní a shořelí v pracovních pozicích, jako kdyby ani netušili co se kolem nich děje a dřeli do posledního okamžiku! Zpět k filmu: Všiml jsem si toho, že v Římě stálo v celé své kráse už i slavné Koloseum, v té době bylo ale ještě rozestavěné, přesněji Titem dokončené až v roce 80, tedy až po výbuchu Vesuvu:-) Konec filmu (včetně úplně závěrečného epilogu) byl pak hodně silný, emočně vypjatý ale pro někoho jistě i celkem překvapivý v některých scénách navíc ale i značně nepravděpodobný. Herec v hlavní roli špinavý, poté co ale vyšel ze skály byl úplně čistý a jiné případy. Byla to Itálie v uvozovkách jen tv film ale tvůrci se mohli i tak víc snažit..Inu jak tu někdo píše americký film by zřejmě dopadl ještě hůř..Po prvém i druhém dílu definitivně za 2* jednou a dost. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

První část filmu není nic moc. jsou tam akorát pěkné kulisy a občasné probuzení Vesuvu je nejlepší. Prostě to ukazuje jak se kdysi žilo v římských městech, jako byly Pompeje. Hlavní je, že dívat se na to dá a navnadí vás to ke skvělé druhé části filmu... Tam konečně Vesuv bouchne, nastane zmatek a moc pěkné pokoukání a ten konec je fakt dojemný... Zatímco část 1 je spíše drama, ta druhá už je poctivý katastrofický film. Myslím, že italové umějí ty historické filmy nejlíp. A tenhle je povedený dost. Kdyby nebylo dvou částí, možná bych dal o něco větší hodnocení. Takto však poctivé a zasloužené ***. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale ja by som to s týmto filmom rozhodne tak čierne nevidel a nijak výrazne nezahanbuje podobné filmy zo svojho žánru (myslím ako historický, tak i katastrofický). Tvorcovia Pompeje vystavali na klasickej schéme skazeného mesta, utápajúceho sa v korupcii a podvodoch, kde ľudský život nemá žiadnu hodnotu a kde všetko už dosahuje svojho vrcholu, systém sa rúca a aby sa mohlo mesto znova očistiť, nasleduje jeho pád (dá sa chápať aj ako určitá forma trestu). Zároveň sa naskytá otázka, ako dlho môže takáto civilizácia existovať. Civilizácia, ktorá je v mnohom viac než len podobná tej súčasnej. Film inak trpí všetkými nešvármi, ktoré televízna produkcia ponúka. Všetko pôsobí príliš lacno a strojene, dĺžka je až nesmierne natiahnutá, aby ukázala všetko to, čo pokaždé tieto filmy ponúkajú na omnoho kratšej dĺžke, nehovoriac ešte o zbytočnej a zamotanej detektívnej zápletke a strastiplného osudu prvých kresťanov. A pokiaľ viem Pompeje boli zničené počas noci, no tu sa všetko odohrá za jasného dňa. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč tolik odsouzení. První díl a v podstatě polovina druhého je líbivá dobrodružná limonáda v hezkých kulisách. Sám výbuch je sice trochu odfláknutý, ale vždyť je to televizní film! A není to katastrofický film, je to o lidech, kteří tam tehdy žili nějaké životy a ty jim z hodiny na hodinu přervala příroda. Pokud budu chtít anatomii katastrofy, podívám se na skvělý dokument BBC. A tam taky uvidím, že ty kameny, lilino 133, opravdu pršely s nebe. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Upoutávky vypadaly celkem solidně, ale následná podívaná nebyla ani ucházející. 1. díl docela ušel, ale 2. vyzněl spíš humorně než tragicky. Já nevím proč televize zpracovávají takovéhle megalomanské příběhy, které vyžadují tučný rozpočet. Scény, které by měli být vrcholem filmu pak působí lacině a nevěrohodně. Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Herci jsou navíc nepříjemní, nehrající a dialogy jsou směšné, ubrečené nebo uřvané. Za větší pozornost nestojí nic. A ještě takový detail: nebyly náhodou Pompeje pohřbené pod lávou, já jen že jsem jí ve filmu jaksi neposřehl... ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama