Reklama

Reklama

Srpen 68

(TV film)

Obsahy(1)

Vzpomínky pracovníků Československé televize ze srpna 1968, které jsme mohli vidět až po pětatřiceti letech.

Nestává se tak často, aby se k událostem, o nichž se často a každý rok mluví, a zdá se, že snad bylo všechno několikrát řečeno, objevilo něco nového. Takový objev se podařil pracovníkům Archivu České televize, když nalezli záběry ze srpnových událostí roku 1968, které snad nebyly nikdy odvysílány. Bylo jisté, že je pořídili kameramani a asistenti tehdejší Československé televize. Režisér Jan Svoboda ve spolupráci s dramaturgem Jiřím Goldem je sehnali, a s několika pamětníky natočili rozhovory. Vznikl tak po pětatřiceti letech zcela nový a původní dokument, jehož hlavní složkou jsou dosud nezveřejněné záběry z prvních okamžiků okupace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Paity 

všechny recenze uživatele

Podobné dokumenty by se měli vysílat dětem ve školách. Délka 18 minut je naprosto dostačující a ještě si v hodině můžou s učitelem o těchto událostech promluvit. Jen kdyby se někomu do toho chtělo. ()

biletarka 

všechny recenze uživatele

Každoročně v těchto srpnových dnech se vracejí vzpomínky, už 43 let. Jsou stále živé, od roku 1990 posílené v TV vysílanými dokumenty. Týkají se bohužel takřka výhradně událostí v Praze (tenkrát ještě nebyla zpravodajská pracoviště v každém okrese - s výjimkou v Brně a Ostravě). Ale zaplaťbůh za to, co se podařilo uchovat a pomáhá naplňovat poslední ze slavného okupačního desatera - NEZAPOMENEME ! ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Některé záběry jsou skutečně viděny poprvé, mnohé však nikoliv. Dokument trošku postrádá koncepci, spíše je to mírně chaotické povídání několika pamětníků nad zachovanými útržky filmových pásů. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

V roce 2003 to bylo objevení nových materiálu k Srpnu 1968 a okamžité komentování tehdejších účastníků. Velmi zajímavé i dnes. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama