Reklama

Reklama

Vlak do Hongkongu

Česko, 1997, 59 min

Hrají:

Tomáš Töpfer (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Fascinující dokument o cestě z Londýna do Hongkongu. Nádraží, průvodčí, ale i setkání se spolucestujícími napoví mnohé nejen o životním stylu třinácti zemí, kterými autoři projeli (1997). Připravili Vladislav Kvasnička a Michal Beroun Trasu Londýn-Hongkong lze snadno, pohodlně a poměrně rychle překonat letadlem. Režisér Vladislav Kvasnička se na tuto dlouhou pouť vydal osobním vlakem a co nejčastěji z něj vystupoval, aby měl možnost povídat si s lidmi. Na cestě dvěma kontinenty, dlouhé přes šestnáct tisíc kilometrů, tak vznikl velmi netradiční cestopis, plný osudů náhodně potkaných lidí. Nepřetržitý proud jejich vyprávění a osobitého autorského komentáře tak vytvořil plastickou mozaiku labyrintu světa, kterou se jako spodní tón proplétají otázky lidské svobody, odpovědnosti a demokracie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

České dráhy a.s. nezklamaly a je vidět, že před 15 lety na tom byly úplně stejně jako jsou dnes. Cesta přes Atomové Rusko také nezklamala a vodka i zbraně byly všude. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Odporúčam nepozerať! Ten dokument, napriek tomu, že je to viac ako 20 rokov od nakrútenia, je neskutočne tendenčný. Tvorcovia asi mali nejaký rusko-východoeurópsky komplex, pretože v každej sekunde komentára na východ od bývalej hranice NSR/NDR až po hranicu Rusko/Mongolsko je cítiť, aké sú tie krajiny strašné, zlé, špinavé. V dnešnej dobe to už určite nie je pravda (ruské železnice sú niekde úplne inde - popredu - ako tie naše či české) a neverím, že aj v tej dobe to bolo tak strašné. A tiež neverím tomu, že tvorcovia si celú cestu prešli vkuse, na jeden šup. ()

Reklama

arcticsky 

všechny recenze uživatele

15 let starý dokument se ukázal jako nadčasový. Ve špatném slova smyslu fascinující povaha východních národů mne opět dostala. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o cestě vlakem až do daleké Číny. No nevím jestli bych tu cestu chtěl zkusit, určitě s někým kdo se vyzná. Zvlášt přes Ukrajinu a Rusko by se mě nechtělo. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument mapující dlouhou trasu železnicí ze západní Evropy až do již čínského Hongkongu. Cestou poznáváme vlaky jednotlivých zemí i nádraží velkoměst a na nich prodejce s tradičním rychlým občerstvením, stejně tak i osudy cestujících, kteří dojíždějí mnoho kilometrů za prací. V každé zemi mají vlaky jiný standard a v každé je i mentalita a smýšlení lidí odlišné. Tvůrcům dokumentu budiž k dobru, že do filmu příliš netahali vlastní politické názory a nechali za sebe hovořit spíše obyčejné lidi jednotlivých zemí, neboť ti mohou o politické a ekonomické situaci ve své vlasti podat nejvěrohodnější svědectví. Dokument je doprovázen podkresovou hudbou typickou pro danou zemi, kterou vlak zrovna projíždí. Co tu zde chybí je informace, kolik dnů cesta trvala a kolikrát se muselo přestupovat. Docela bych uvítal natočení téhož dokumentu po dvaceti letech po stejné trase, kolik by se toho za tu dobu změnilo. Za nevtíravé pojetí dávám 70%. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama